Het Belang van Limburg

Raf Raf SSimons scoo scoort or rt tijde tijdens en ns Osca Oscars ar rs

Niet ‘La La Land’ maar Moonlight’ wint Oscar voor Beste Film

- Raymond DE CONDÉ

Jordan Horowitz, producer van ‘La La Land’, stond zondagavon­d met Oscar in de hand op het podium te glunderen. Warren Beatty en Faye Dunaway hadden Horowitz’ prent net tot beste film uitgeroepe­n. Zowat een halve minuut lang, want uiteindeli­jk bleek ‘Moonlight’ met de eer te gaan lopen. “This is not a joke”, verzekerde Horowitz. En hij gaf sportief zijn Oscar door aan Barry Jenkins, regisseur van ‘Moonlight’. Maar hoe dat fatale foute kaartje bij Beatty terechtkwa­m? Daarover was gisteren nog grote discussie. Het was een stukje drama dat niet in het script stond van de lange live-uitzending, een blunder die je niet zou verwachten in een show die tot in de puntjes wordt voorbereid. Hoe de wet van Murphy precies kon toeslaan, wordt nog verder onderzocht. Boekhoudbe­drijf PriceWater­houseCoope­rs, dat verantwoor­delijk is voor het verwerken en tellen van de 7.000 stembiljet­ten, bood gisteren alvast zijn excuses aan en beloofde te onderzoeke­n hoe deze enorme flater is kunnen gebeuren. Het herinnerde zowaar aan Radio 2 Zomerhit, toen Milow op het podium werd geroepen voor een prijs die voor K3 bestemd was. Maar dan voor een wereldpubl­iek.

‘La La Land’ had al zes Oscars gewonnen toen Warren Beatty samen met Faye Dunaway op het podium verscheen om de hoofdprijs, Beste Film, bekend te maken. Toen Beatty de enveloppe opende, leek hij zelf ook verrast. Hij keek of er nog een tweede kaartje in de omslag zat en toonde het dan aan Faye Dunaway. Die zag enkel ‘La La Land’ en riep de musical als winnaar uit. Achter de scène riep een toneelmees­ter ver-

Tony en Oscar

twijfeld: “It’s ‘Moonlight’!’’ Maar het kwaad was geschied. De ploeg van ‘La La Land’ verscheen glunderend op het podium en er waren al een paar dankwoorde­n uitgesprok­en toen het Jordan Horrowitz ter ore kwam dat de verkeerde enveloppe was gebruikt.

Twee enveloppen

Op Twitter werd meteen ingezoomd op de enveloppe die Beatty bij zich had. Daar stond duidelijk ‘Best Actress’ op, een award die al was toegekend aan Emma Stone, hoofdrolsp­eelster in ‘La La Land’.

Nochtans had Stone zelf de enveloppe waar zij als winnares was uitgekomen na afloop nog altijd in haar bezit. Hoe kon het dan dat Warren Beatty dezelfde enveloppe in zijn handen werd gestopt? Blijkt dat er van alle enveloppen twee exemplaren bestaan. Martha Ruiz en Brian Cullinan, medewerker­s van het boekhoudbe­drijf, stellen zich links en rechts van het podium op. Afhankelij­k van welke kant de presentato­ren het podium betreden, krijgen zij de enveloppe met de naam van de winnaar toegestopt. Een waterdicht systeem. Dat zondagnach­t ineens lek sloeg.

Twee blunders

Overigens was het niet de enige blunder van de avond. Eerder werd in het stukje In Memoriam bij de naam van de in oktober overleden Australisc­he kostuumont­werpster Janet Patterson een foto getoond van Jan Chapman. Eveneens uit Australië maar producer in plaats van kostuumont­werpster en vooral: springleve­nd. Mahershala

Ali Emma Stone Viola Davis

Viola Davis - Fences Casey Affleck

Mahershala Ali - Moonlight Damien Chazelle - La La Land

La La Land - Linus Sandgren

Zootopia

The Salesman (Iran)

Suicide Squad

O.J.: Made in America

Fantastic Beasts and Where to Find Them Piper

Arrival

Hacksaw Ridge

La La Land

The Jungle Book

Hacksaw Ridge

The White Helmets

Sing

La La Land

City Of Stars’ - La La Land

Manchester by the Sea Moonlight

 ?? FOTO AP ?? Moonlight-actrice Naomie Harris schittert in een witte jurk van Raf Simons voor Calvin Klein.
FOTO AP Moonlight-actrice Naomie Harris schittert in een witte jurk van Raf Simons voor Calvin Klein.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium