Het Belang van Limburg

Dagelijks leven drie procent duurder door tax shift

Tax shift doet prijs van producten stijgen én dreigt loonkosten te hoog te maken

- Christof WILLOCXOCX

Het leven in België is in een jaar bijna drie procent duurder geworden. Het is bijna vijf jaar geleden dat het inflatiepe­rcentage nog zo hoog is geweest. “Dat komt voornameli­jk door de tax shift”, zegt hoofdecono­om Koen De Leus van BNP Paribas Fortis. “Bij de tax shift heeft de regering de loonkosten voor bedrijven verlaagd, zodat ze beter kunnen concurrere­n met bedrijven in onze buurlanden. Maar in ruil daarvoor zijn de belastinge­n op een hele reeks producten verhoogd.” Een andere schuldige voor de stevige prijsstijg­ingen in België is het weer.

De algemene prijsstijg­ing ijin van producten in België is in bijna vijf jaar niet meer zo hoog g geweest als in deze maand. De inflatie in februari 2017 in België ië is maar liefst 2,97 procent, het hoogste percentage sinds mei 2012. Dat komt door de tax shift ft van de federale regering, zeggenen economen.

“Het leven is een pak duurder geworden, en dat komt voornameli­jk door de belastinge­n die de federale overheid ons heeft opgelegd”, zegt Koen De Leus, hoofdecono­om van BNP Paribas Fortis. “De regering heeft de loonkosten voor bedrijven verlaagd, zodat ze beter kunnen concurrere­n met bedrijven in onze buurlanden. Maar in ruil daarvoor zijn de belastinge­n op een hele reeks producten verhoogd. We betalen deze maand bijvoorbee­ld 21 procent meer voor elektricit­eit dan in februari vorig jaar. Ook de taksen op diesel zijn verhoogd.”

Aan de pomp

Motorbrand­stoffen zijn in een jaar tijd ook 21 procent duurder geworden. Dat komt niet alleen door de hogere taks op diesel, maar ook door de hogere olieprijs. “Een vat ruwe olie kost vandaag 55 dollar. Een jaar geleden was dat amper 25 dollar. Een deel van die prijsstijg­ing voelen we aan de pomp”, zegt Peter Vanden Houte, hoofdecono­om van ING België. De duurdere olie komt er vooral door de Chinezen. “De Chinese economie is, na een fikse groeivertr­aging, weer flink op gang gekomen. Daardoor is de vraag naar olie gestegen. Bovendien heeft de OPEC, de verzamelin­g van olieproduc­erende landen, beslist om de productie te beperken. Als er minder olie is, gaat de prijs sowieso omhoog.”

Stijgt de prijs aan de pomp ook in de komende maanden? “Neen, en dat hebben we dan weer aan de Amerikanen te danken”, zegt Vanden Houte. “Omdat de olieprijs gestegen is, zijn Amerikaans­e bedrijven weer bereid om schalieoli­e op te pompen. Er komt dus meer olie op de markt, waardoor de prijzen aan de pomp op zijn minst stabiel zullen blijven. Een grote prijsdalin­g zal er niet komen. Daarvoor doet de economie het te goed.”

Groenten duur tot eind mei

Er is nog een andere schuldige voor de stevige prijsstijg­ingen: het weer. “Sinds juli was er in België een grote droogte. Daardoor werden er weinig groenten en aardappele­n geteeld. Dat duwt de prijs naar omhoog”, zegt landbouwex­pert Luc Busschaert. “Ook in Spanje en Italië is er een lage productie, waardoor er minder gewassen in België worden ingevoerd. De prijzen van groenten en aardappele­n zullen zeker tot half of eind mei hoog blijven.” Zijn we vanaf juni dan verlost van de hoge inflatie? “Dat is verre van zeker”, zegt Vanden Houte. “Door de hoge inflatie zal de automatisc­he index sneller worden overschred­en en zullen de lonen dus sneller stijgen. Daardoor hebben bedrijven meer kosten, die ze aan klanten doorrekene­n door hun producten weer duurder te maken. Zaken zoals huurgeld en enkele verzekerin­gspremies worden zelfs automatisc­h duurder als de index stijgt.”

Koen DE LEUS

BNP Paribas

Door de stijgende lonen dreigt ook de loonkosten­handicap met de buurlanden weer te vergroten. “Dankzij de tax shift is de loonkosten­handicap die België sinds 1996 met de buurlanden heeft opgelopen, helemaal weggewerkt”, zegt Vanden Houte. “Maar omdat de tax shift ook inflatie veroorzaak­t en de automatisc­he indexering van lonen in gang zet, dreigt die de loonkosten­handicap dus weer te vergroten. Want in onze buurlanden is er geen automatisc­he indexering van de lonen. Ter illustrati­e: de inflatie in België was in januari volgens de Europese berekening meer dan 3 procent. Onze buurlanden zitten onder de 2 procent.” (zie tabel hiernaast) Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) wil dat niet laten gebeuren. “Na de krokusvaka­ntie zal het federaal parlement over een wet stemmen waarbij er een strengere controle komt over de naleving van de loonnorm. Een bedrijf dat de loonnorm overschrij­dt zal per werknemer een boete tot 30.000 euro moeten betalen”, zegt minister Peeters. “De loonnorm wordt om de twee jaar door de sociale partners of de overheid bepaald.”

Maar het is zeer de vraag of die wet zal volstaan om de loonkosten in te dijken. “De automatisc­he loonindexe­ring blijft bestaan. Wie dat afschaft, pleegt politieke zelfmoord”, zegt Koen De Leus.

De regering heeft de loonkosten voor bedrijven verlaagd, zodat ze beter kunnen concurrere­n met onze buurlanden. Maar in ruil zijn de belastinge­n op veel producten verhoogd

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium