Het Belang van Limburg

“We waren zo blij dat we eindelijk veilig waren”

Moeder van Yamen (6) ontvlucht met gezin oorlog in Syrië, maar verliest zoontje aan schoolpoor­t

- TIM LESCRAUWAE­T

Ze vluchtte voor de oorlog uit Syrië met haar hele gezin. Een jaar geleden verloor ze haar man. En vorige week stierf haar zoontje Yamen (6) onder de wielen van een vrachtwage­n voor de schoolpoor­t in Brugge. “Ik probeer me te troosten met de gedachte dat mijn jongen door een spijtig ongeval is gestorven. Dat kan helaas gebeuren”, zegt Hanan Shelleh (35). “Maar in Syrië worden dagelijks kinderen vermoord. Met opzet.” Hanan Shelleh, de mama van Yamen, is weer thuis. Samen met haar vier andere kinderen keerde ze zondag terug naar haar woning in Sint-Andries bij Brugge. “Het is enorm moeilijk om hier terug te zijn. Zoveel dingen hier doen me aan hem denken. Maar voor mijn andere kinderen moet ik me sterk houden.”

Hanan stapte vorige week maandag met haar twee jongste kinderen naar school. De kleine Ghina (2) wandelde aan haar hand. Yamen (6) reed naast hen op zijn fietsje. Aan het zebrapad bij de schoolpoor­t stapte het jongetje af en stak hij – in een groep andere leerlingen en ouders – de steenweg over. Hanan en haar dochtertje volgden hem op de voet.

“Ik zag hoe die vrachtwage­n wou vertrekken. Maar Yamen was al op het zebrapad en wij wilden net oversteken. Ik heb nog geroepen naar die chauffeur, maar het was te laat.” De jongen belandde onder de wielen van de vrachtwage­n. Hanan zag het voor haar ogen gebeuren. “Het eerste wat ik zag was zijn voetje onder het wiel van de vrachtwage­n. Ik riep tegen de chauffeur dat hij vooruit moest zodat ik Yamen van onder dat wiel kon halen. Ik nam hem in mijn armen, maar wat ik voelde kan ik niet met woorden uitdrukken. Het was onmenselij­k, gewoon onmenselij­k.”

Een ambulance bracht Yamen naar het ziekenhuis. Niet veel later was ook zijn mama bij hem. “Vier uur lang heb ik hem gewiegd in mijn armen. Het laatste uur was hij er al niet meer. Maar ik bleef bij hem zolang ik mocht.”

Een lief kind

Het leven heeft Hanan en haar gezin niet gespaard. Drie jaar geleden ontvluchtt­en ze de oorlog in

Vier uur lang heb ik Yamen gewiegd in mijn armen. Maar het laatste uur was mijn kindje er al niet meer

Hanan Shelleh Moeder van Yamen

hun thuisland Syrië. Eerst trokken ze naar Libanon. Daar stierf haar man Ahmed (40) een jaar geleden aan een ziekte. In oktober vroegen en kregen Hanan en haar kinderen asiel in ons land. “We waren zo blij dat we alle miserie even achter ons konden laten. We waren eindelijk in een veilig land. En dan gebeurt zoiets.”

Yamen zat in de derde kleuterkla­s en bloeide helemaal open op school. “Yamen was echt een slim kind. Door alles wat hij in de oorweende log had gezien, leek hij eigenlijk bijna volwassen. Hij zorgde heel goed voor zijn kleine zus. En hij was onwaarschi­jnlijk lief. Als ik om mijn man was het Yamen die mijn tranen kwam afvegen. En ook op school moet hij indruk gemaakt hebben. Want we kregen al ontelbare tekeningen, knuffelbee­rtjes en brieven van leerlingen, leerkracht­en en ouders. De steun doet ons echt heel veel deugd.”

Kwaad op de chauffeur

De school stopte zo’n vier jaar geleden met gemachtigd­e opzichters aan de oversteekp­laats. Maar daar wil Hanan zich niet negatief over uitspreken. “Natuurlijk vind ik dat spijtig. Maar ik kan daar eigenlijk maar één ding over zeggen: zorg alstublief­t dat geen enkel kind dit ooit nog kan overkomen.” Hanan is niet kwaad op de school. Wel op de situatie. En op de vrachtwage­nchauffeur. “Want hij was te gehaast. Hij wilde te snel opnieuw vertrekken.”

Over een eventuele rechtszaak heeft Hanan nog niet nagedacht. Het interessee­rt haar momenteel ook niet. “Ik kan letterlijk alleen aan mijn zoon denken. Over de toekomst kan ik nog niet nadenken.” De nabije toekomst brengt wel opnieuw een schoolweek. En de kleine Ghina gaat naar dezelfde school als haar broertje. “Op dit moment kan ik de plaats van het ongeval onmogelijk al passeren”, zegt Hanan. “Het is enorm moeilijk. Ghina gaat er graag en zit er ook goed. Maar ik kan haar niet brengen zonder er te passeren. Ik weet echt nog niet wat ik ga doen.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto MICHEL VANNEUVILL­E ?? Moeder Hanan houdt zich sterk voor haar kinderen: Mohamad (16), Albaraa (14), Rama (11) en Ghina (2).
Foto MICHEL VANNEUVILL­E Moeder Hanan houdt zich sterk voor haar kinderen: Mohamad (16), Albaraa (14), Rama (11) en Ghina (2).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium