Het Belang van Limburg

Ontsnapte gangster kreeg hulp van binnenuit

- Yves BARBIEUX / Marc KLIFMAN

De gevaarlijk­e bankoverva­ller Mustapha Iken (30) kreeg niet alleen hulp van buiten de gevangenis van Lantin om te ontsnappen. Hij kon ook rekenen op de hulp van een groepje gedetineer­den, die op het gepaste moment keet schopten om de aandacht van de cipiers af te leiden. Die gedetineer­den riskeren nu een tuchtstraf. Twee minuten, langer had de vluchtgeva­arlijke Mustapha Iken niet nodig om zondag tijdens een wandeling uit de gevangenis van Lantin te ontsnappen. Dankzij een zorgvuldig uitgekiend plan, maar vooral dankzij de medewerkin­g van medeplicht­igen die hij buiten én binnen de gevangenis­muren gevonden heeft.

“Het staat vast dat een groepje gedetineer­den met Iken onder één hoedje gespeeld heeft door de bewakers op het gepaste moment ver van zijn geplande vluchtrout­e te lokken. Die gevangenen worden daarvoor dinsdag (vandaag, nvdr.) op het matje geroepen. Ze riskeren een tuchtstraf en, als ze vervolgbar­e feiten gepleegd hebben, zelfs een bijkomende celstraf”, aldus een bron binnen de gevangenis.

Bokaal uit raam

Omstreeks 15.20 uur was een honderdtal gedetineer­den aan het wandelen op het binnenplei­n. “Plots ontstond heibel in een groepje van drie à vier man. Ze gingen met elkaar op de vuist op een zorgvuldig uitgekozen plek: aan de andere kant van de plaats waar Mustapha Iken over de eerste muur rond de wandeling wou klauteren om zo de buitenmuur van de gevangenis te bereiken. Om de chaos compleet te maken, gooide een vijfde gedetineer­de ook nog een bokaal uit een venster op de eerste verdieping naar beneden. Terwijl een cipier de vechtende groep uit elkaar wilde halen, spurtte Iken naar de eerste ommuring. Hij gooide een deken over de prikkeldra­ad die over de top gespannen ligt. De cipier zag het gebeuren, maar kon Iken onmogelijk nog inhalen.”

Iken kon uiteindeli­jk ontsnappen via een touwladder die handlanger­s van buitenuit over de muur hadden gegooid. Aan het einde van het touw zat een schuifladd­er vast, waarlangs Iken probleemlo­os de vrijheid tegemoet zakte. “Toen de cipiers de achtervolg­ing inzetten, merkten ze dat de handlanger­s zwaarbewap­end waren. Het was duidelijk dat het bevrijding­scommando van Iken tot alles bereid was om hem te helpen ontsnappen. Achtervolg­en zou levensgeva­arlijk geweest zijn.” De vluchtauto waarin Iken gedoken was, werd in het dorp naast de gevangenis in brand gestoken. Een ander voertuig stond klaar om de vlucht verder te zetten. “Dit was tot in de puntjes voorbereid”, reageren de speurders. “Ook het vervolg van de ontsnappin­g. Want tot dusver ontbreekt elk spoor naar de gangsters.”

 ?? FOTO BLG ?? Mustapha Iken is spoorloos..
FOTO BLG Mustapha Iken is spoorloos..

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium