Het Belang van Limburg

Beestachti­g mishandeld

GAIA vraagt met nieuwe beelden eindelijk actie van Europa

- Annelies ROOSE

“Dit is eindelijk hét bewijs dat de Europese Commissie op schandelij­ke wijze medeplicht­ig is.” GAIA-voorzitter Michel Vandenbosc­h grijpt een nieuw rapport over mishandeli­ng tijdens veetranspo­rten aan om keihard uit te halen naar Europa, dat “blijft talmen om het probleem aan te pakken”. Hij krijgt de steun van de bevoegde ministers in ons land. Ze zijn niet voor gevoelige kijkers, de beelden waarmee GAIA vandaag naar buiten komt. Ze tonen runderen en schapen die uitgeput, uitgehonge­rd, uitgedroog­d, zwaargewon­d of zelfs levenloos op hun bestemming aankomen, na een reis die tot tien dagen duurt.

Alle beelden werden in 2016 gemaakt, door onderzoeke­rs van verschille­nde dierenrech­tenorganis­aties die tal van transporte­n volgden van Europa tot in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Ze tonen mishandeli­ng onderweg, maar ook slachtpart­ijen ter plekke. Drachtige koeien die in de vrachtwage­ns bevallen, zieke dieren die verwaarloo­sd worden, jonge kalfjes die worden verpletter­d, amateurist­ische werkwijzen waardoor dieren een pijnlijke dood sterven: het blijkt schering en inslag.

Wantoestan­den

Ook vanuit België vertrekken zulke transporte­n. Tien maanden geleden trok GAIA nog aan de alarmbel omdat zeventig Belgische runderen ruim twee weken zonder enige verzorging vastzaten aan de Bulgaars-Turkse grens. “De Europese Commissie is maar al te goed op de hoogte”, zegt voorzitter Michel Vandenbosc­h. “Herhaaldel­ijk is ze ingelicht over de wantoestan­den. Het mag duidelijk zijn dat het hier om zware inbreuken op tal van Europese wetten gaat. Toch blijft ze een Michel VANDENBOSC­H

GAIA aanpassing van de wetgeving uitstellen. Europa staat erbij en kijkt ernaar. In andere woorden heet dat schuldig verzuim.” GAIA vraagt dat Europa werk maakt van een verbod op de export van alle levende dieren naar het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Turkije. Dieren die bestemd zijn voor consumptie zouden eerst in hun land van herkomst moeten worden geslacht, en pas daarna in koelwagens naar hun bestemming gebracht. Ben Weyts (N-VA), Bianca Debaets (CD&V) en Carlo Di Antonio (CDH), de bevoegde ministers in Vlaanderen, Brussel en Wallonië, steunen GAIA’s vraag. Ze hebben samen een brief daarover aan de Europese Commissie gericht.

Europa staat erbij en kijkt ernaar. In andere woorden heet dat schuldig verzuim

 ?? FOTO RR ?? Europees vee blijkt tijdens lange transporte­n en ter plekke in het Midden-Oosten en Noord-Afrika vreselijk behandeld te worden.
FOTO RR Europees vee blijkt tijdens lange transporte­n en ter plekke in het Midden-Oosten en Noord-Afrika vreselijk behandeld te worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium