Het Belang van Limburg

“Tuincentra bereiden zich best voor”

Eerste onkruidver­delger met glyfosaat uit de rekken

- Mark VAN LUYK

De afgelopen weken moesten tuincentra de bekende onkruidver­delgers Total Net Super en Total Net Spray van Bayer uit de handel nemen. Die bevatten het omstreden glyfosaat en mogen sinds 22 februari niet meer verkocht worden. Volgens tuincentra is het niet altijd even makkelijk om de regelgevin­g op te volgen, maar de ecologisch­e vereniging Velt raadt hen toch aan op zoek te gaan naar alternatie­ven. “Het heeft geen zin om vast te houden aan een product dat vroeg of laat toch zal verdwijnen.”

Pas op het eind van het jaar beslist Europa of alle producten met glyfosaat uit de handel moeten, maar producten die de coformulan­t POE-Tallowamin­e combineren met glyfosaat, mogen sinds 22 februari niet meer verkocht worden.

Over glyfosaat, een verbinding die u kent van het populaire product Roundup, woedt al jarenlang een discussie in Europa of ze nu kankerverw­ekkend is of niet. De Europese Commissie had de vergunning graag met negen jaar verlengd, maar er kwam tegenkanti­ng van enkele lidstaten. Er is discussie omdat twee instanties elkaar tegensprek­en. Het Europese voedselvei­ligheidsag­entschap besloot dat het product waarschijn­lijk niet kankerverw­ekkend is. Volgens de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie volgen we dan weer beter het voorzorgsp­rincipe nadat het Internatio­naal Agentschap voor Kankeronde­rzoek in 2015 de stof als ‘waarschijn­lijk kankerverw­ekkend’

Steven TIELENS Tuincentru­m Tielens klasseerde. Volgens SBM, dat eind vorig jaar de Garden-afdeling overnam van chemiereus Bayer, bestaat er twijfel over de toxiciteit van producten die de co-formulant POE-Tallowamin­e combineren met glyfosaat. “Om die reden worden die producten nu uit de handel genomen. In april worden ze vervangen door formulerin­gen die deze hulpstof niet bevatten zodra de overheid ons een nieuwe toestemmin­g verleent”, zegt Pieter Vanderlind­en van SBM. Bij tuinhandel Tielens in Neerpelt werden de producten afgelopen weekend uit de rekken genomen. “Het is niet altijd even gemakkelij­k om die regels te volgen”, zegt Steven Tielens. “Het gebeurt regelmatig dat we een brief krijgen over een product waarvan de vergunning verlopen is. Maar het is moeilijk om het gedrag van consumente­n te veranderen. Er zijn wel ecologisch­e alternatie­ven, maar mensen vertrouwen ze niet en ze zijn ook een stukje duurder.”

Er zijn wel ecologisch­e alternatie­ven, maar mensen vertrouwen ze niet en ze zijn ook een stukje duurder

Workshops

Geert Gommers van de ecologisch­e vereniging Velt begrijpt het probleem van de tuincentra, maar zegt toch dat ze er zich beter op voorbereid­en. “Het zou slim zijn dat ze op zoek gaan naar alternatie­ven in plaats van vast te houden aan een product dat vroeg of laat toch zal verdwijnen. Daarom voeren we ook campagnes bij de tuincentra en proberen we hen alternatie­ven aan te bieden en organisere­n we workshops. We moeten bij de uitbaters en hun klanten de onwetendhe­id wegnemen.” Pieter Vanderlind­en van SBM zegt dat er al voldoende alternatie­ven zijn in hun gamma. “We denken niet dat er een glyfosaatv­erbod komt, maar als het wel zo is dan hebben we alternatie­ve producten op basis van vetzuren, zepen en natuurlijk­e stoffen.”

 ?? FOTO LUDO MARIËN/HBVL ??
FOTO LUDO MARIËN/HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium