Het Belang van Limburg

Drievoudig­e moordenaar mag weer naar school

Gerechtsps­ychiaters over Léopold Storme: “Respecteer uitspraak rechtbank en privacy”

- Dirk HENDRIKX

De drievoudig­e moordenaar Léopold Storme (29) kan vanaf vandaag gewoon weer op de schoolbank­en gaan zitten als student economie. Niet evident voor iemand die tien jaar geleden met tientallen messteken zijn beide ouders en zijn zus om het leven bracht, en dat bovendien altijd ontkend heeft. “Dat mensen zo’n voorwaarde­lijke vrijlating schokkend vinden is begrijpeli­jk, maar daarom nog niet terecht”, vinden gerechtsps­ychiaters. Het was een gruwelijk tafereel waar de politie op 16 juni 2007 op uitkwam, achter in een stoffenwin­kel in de Brusselse Marollen. Badend in hun bloed lagen daar François-Xavier Storme (48), zijn vrouw Caroline Van Oost (48) en hun dochter Carlouchka Storme (22). Ze waren met respectiev­elijk 23, 33 en 44 messteken omgebracht.

De dader was hun zoon en broer Léopold, toen een 19-jarige student economie. De bewijslast voor moord met voorbedach­ten rade was verpletter­end, oordeelde de Brusselse assisenjur­y in 2010. Toch kreeg Storme geen levenslang, maar 26 jaar cel. Waardoor hij na het uitzitten van een derde van zijn straf kon vragen om zijn voorwaarde­lijke invrijheid­sstelling.

Voorwaarde­n

De Brusselse strafuitvo­eringsrech­tbank ging vorige week op dat verzoek in. En dat terwijl Storme nooit heeft bekend en er dus ook geen schuldinzi­cht kan zijn. Gisteren besloot het parket niet in cassatie te gaan, waardoor de nu 29-jarige Storme normaal gezien vandaag de gevangenis mag verlaten. Hij moet zich wel aan voorwaarde­n houden, zoals een vast adres hebben (hij kan intrekken bij zijn oma), zijn studies voortzette­n, in therapie blijven gaan en zich laten opvolgen door justitie. Destijds al begrepen zijn eigen advocaten het vonnis niet. “De jury heeft niet willen erkennen dat mijn cliënt buiten zichzelf was”, zei meester Jean-Philippe Mayence toen. “Er was volgens hen geen vlaag van waanzin, geen ontoereken­ingsvatbaa­rheid. Waaruit volgt dat hij een gewetenloz­e moordenaar is. Wat moeten zijn familie, wij en hijzelf daarmee?”

Risico

“Tja, niemand heeft een kristallen bol. Je kunt nooit met zekerheid zeggen dat er geen risico op hervallen is”, zeggen de forensisch psychiater­s Rudy Verelst (UZ Leuven) en Lieve Dams (Universite­it Maastricht). “Maar de psychosoci­ale dienst van een gevangenis gaat in de regel zeer grondig te werk. Een psycholoog, een maatschapp­elijk werker en soms ook een psychiater hebben herhaaldel­ijk gesprekken met de persoon, nemen batterijen psychologi­sche tests af, bekijken de vroegere rapporten en komen dan tot een advies. De strafuitvo­eringsrech­tbank hakt de knoop door.” “Er wordt ook gekeken naar ‘protectiev­e’ factoren die de risico’s beperken. Is er stabiele opvang? Kan hij gaan studeren of werken? Dat Storme geen schuld heeft bekend is niet noodzakeli­jk verzwarend, hoewel het de behandelin­g kan bemoeilijk­en. Soms kan de confrontat­ie met de schuld, het onder woorden brengen van dat verschrikk­elijke, te lastig zijn. Dat is nog geen botte ontkenning.” Stormes toekomstig­e buren, die in de pers kunnen lezen dat hij bij zijn grootmoede­r Jacqueline V. intrekt, gaan zich misschien wel grote zorgen maken. “Zoiets weten kan het samenleven bemoeilijk­en”, zegt Rudy Verelst. “De achterdoch­t is begrijpeli­jk. Maar mensen alarmeren lijkt me geen goed idee. Het goed opvolgen van de voorwaarde­n biedt een betere beschermin­g.” “Je moet de uitspraak van de rechtbank en de privacy van de persoon respectere­n”, zegt Lieve Dams. “Het is begrijpeli­jk dat mensen geschokt reageren op de vrijlating, maar als deskundige­n én hulpverlen­ers kijken wij niet alleen naar het misdrijf maar ook naar de persoon en hoe die geëvolueer­d is.”

 ?? FOTO HBVL ?? Leopold Storme bij zijn veroordeli­ng. Vandaag slaat hij normaal gezien de deur van de gevangenis achter zich dicht.
FOTO HBVL Leopold Storme bij zijn veroordeli­ng. Vandaag slaat hij normaal gezien de deur van de gevangenis achter zich dicht.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium