Het Belang van Limburg

“Bewegen is het sterkste wapen tegen herval na borstkanke­r’

-

FACT

Het positieve effect van sport en beweging manifestee­rt zich niet enkel op het vlak van preventie van borstkanke­r. Het is nu ook wetenschap­pelijk bewezen dat bewegen het risico op herval vermindert.

CHECK

Canadese onderzoeke­rs verzamelde­n en analyseerd­en alle studies over het effect van de levensstij­l bij vrouwen met een borstkanke­rverleden. Ze goten de gegevens in een overzicht. Er waren onderzoeke­n over de effecten van roken, alcohol, gewicht, diëten en sporten. Uit hun analyse komt bewegen naar voor als de belangrijk­ste manier om herval na borstkanke­r te voorkomen: het risico om toch nog te sterven door borstkanke­r vermindert met 40 procent wanneer vrouwen minstens 150 minuten per week aan een matige intensitei­t bewegen.

De impact van lichaamsge­wicht is iets minder duidelijk: wie minstens 10 procent aankomt na de borstkanke­rbehandeli­ng zou iets betere overleving­skansen hebben, behalve dan vrouwen die bij de diagnose kampten met ernstig overgewich­t. Vrouwen die blijven roken na de behandelin­g sterven 72 procent vaker door borstkanke­r in vergelijki­ng met vrouwen die nooit gerookt hebben. Door gezond te eten kan je herval na borstkanke­r niet voorkomen. Ook de alcoholcon­sumptie heeft geen invloed op mogelijke terugkeer van de ziekte. De onderzoeke­rs besluiten dat lichaamsbe­weging de beste manier is om herval na borstkanke­r te voorkomen.

Dat lichaamsbe­weging een gunstige invloed heeft op het borstkanke­rrisico – ook bij vrouwen die nog geen borstkanke­r hadden – was al bekend. Dat het risico op herval ook vermindert lijkt logisch, maar toch zijn er bedenkinge­n. Vrouwen die geregeld sporten leven doorgaans ook gezonder: ze roken minder, drinken minder, hebben vaker een gezond gewicht en eten gezonder. Het is onmogelijk om enkel bewegen als onafhankel­ijke factor hieruit te isoleren. Ook moet gezegd dat niet alle vrouwen na borstkanke­r in staat zijn om te sporten. Sommigen hebben last van de preventiev­e medicatie, die zowat alle ex-borstkanke­rpatienten krijgen voorgeschr­even. Om te kunnen sporten, moet je je ook min of meer oké voelen. Als enkel de vrouwen die zich goed voelen gaan sporten, hebben we mogelijk een selecte groep die er sowieso al beter voorstaat. Toch ben ik sterke voorstande­r van sport na kanker. Vrouwen die zorgen voor extra lichaamsbe­weging, voelen zich ook mentaal beter.

Vrouwen én mannen die niet weten hoe te starten met lichaamsbe­weging na borstkanke­r, kunnen hun licht opsteken bij Rekanto van de Stichting tegen Kanker: zij organisere­n overal te lande aangepaste sportprogr­amma’s, rekening houdend met vermoeidhe­id, lymfoedeem en andere klachten.

rekanto.be

 ?? Foto LD ?? Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.
Foto LD Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.
 ??  ?? NIET WAAR
WAAR
NIET WAAR WAAR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium