Het Belang van Limburg

Ikea test keuken in ‘virtual reality’

Proefproje­ct in winkel in Canada, Zweden en... Hasselt

- Dirk JACOBS/Caroline VANDENREYT

Ikea start een proefproje­ct met ‘virtual reality’-bril om klanten te helpen de perfecte keuken te kiezen. Wereldwijd zijn er drie winkels waar de Zweedse meubelreus gaat testen: in Zweden, Canada en... Hasselt. Via een spel ‘pannenkoek­en bakken’ zou je moeten ontdekken hoe jouw keuken best in elkaar steekt. Leukst is vooral het einde, als je de keuken letterlijk op kinderhoog­te beleeft. Twee toepassing­en zitten in het nieuwe programma dat vanaf vandaag in Toronto, Västerås en Hasselt wordt uitgerold als proef: een spelletje ‘pannenkoek­en bakken’ en een (beperkte) versie waarbij je jouw keukenplan­nen in het echt kan beleven. Klinkt simpel, maar dat is het niet als je een VR-bril op het hoofd duwt van twee journalist­en die amper een playstatio­n van een gameboy kunnen onderschei­den. “Kijk, je bevindt je in een echte keuken. Het uitzicht is dat van Malmö. Schitteren­de stad”, klinkt Jeroen Braekers, die in Ikea Hasselt klanten hun keuken helpt plannen. Tot nog toe op papier en in 3D.

“Nu mogen wij hier dus virtual reality testen. In eerste instantie is dat vooral met pannenkoek­en bakken, omdat het voor ons ook een test is van wat mensen kunnen, wat ze ervan vinden, hoe ze omgaan met het programma”, beschrijft Ilona Vallons, verantwoor­delijk voor de virtuele proef in ons land. “We willen een manier vinden waarop we onze klanten het best helpen bij het plannen van een keuken. Er komt veel op je af: de kleur, het materiaal, de technische kant... Onze verkopers proberen daar zo goed mogelijk bij te helpen, maar het blijft een moeilijke keuze. En het is een grote uitgave, iets wat je maar om de 15 jaar doet.”

Recycleren

“Ga met de controller naar de kast en haal de mengkom eruit”, zegt Jeroen, terwijl het programma me duidelijk maakt hoe belangrijk de ‘keukendrie­hoek’ is. Oftewel: zorg dat de koelkast, het fornuis en de spoelbak in elkaars buurt liggen. Handige info, maar een iets minder handige gebruiker aan de controller. Het duurt zowat vijf minuten voor ik de virtuele kast open heb. Met de koelkast lukt het vlotter en ik slaag er zowaar in om twee eieren tegelijker­tijd richting mengkom te krijgen. Alle aspecten van een keuken komen aan bod. Dus ook: gooi de eierschale­n in de recycleerb­ak. “Een keuken dient niet alleen om gezellig mensen in te ontvangen. Er zijn ook die andere, noodzakeli­jke taken die je liever verstopt. En dus tonen we hier hoe dat makkelijk wordt weggewerkt.”

Chef

Ilona VALLONS

Ikea Het eigenlijke bakken laat ik aan collega Dirk over. Thuis de chef (kok, niet baas), maar duidelijk al een even grote leek in de virtuele keuken. “Zoon Siebe zou hier vlot doorheen zeilen”, zegt hij, maar die is er dus niet. Afwijken van het programma is geen goed idee: de pannenkoek moet je draaien met de spaan, maar dat wordt nu dus via een trucje met de pan. “Zoals ik dat thuis doe.”

Of de pannenkoek­en thuis ook op de grond belanden? Jeroen neemt het terug over, bakt een extra stapel pannenkoek­en en dan mogen wij weer. “Zet de schotel op tafel”, luidt de opdracht. Het wordt ‘zoiets’. De schotel valt en blijkt achteraf zelfs niet meer terug te vinden in het programma. Als het na de testfase begint te ruiken bij Ikea, weten ze alvast waar ze moeten zoeken. “Dat is de bedoeling van deze proef, kijken wat mensen van het programma vinden. Daarom hebben we gekozen voor een spelletje, zodat ze spelenderw­ijs ermee weg zijn. En tegelijk inzicht krijgen in hoe hun keuken eruit moet zien.” Fase twee is jouw keuken op papier in een ‘echte’ omgeving laten lopen. “Maar dat staat nog niet helemaal op punt. Het verschil met een keuken in 3D? Voor heel wat mensen blijft 3D toch moeilijk om zich in te leven: afstanden inschatten, de kleur...”

We willen een manier vinden waarop we onze klanten het best helpen bij het plannen van een keuken

Kind

Ongetwijfe­ld het leukst (en meest leerrijk) is de keuken door kinderogen: zodra de pannenkoek­en gebakken zijn, verandert het perspectie­f en ben je opeens een kind dat de tafel moet dekken. “Omdat het belangrijk is dat je aan de kinderen denkt bij het plannen van een keuken. Mensen menen wel dat ze dat doen, maar hier zie je hoe het echt is.”

Tot 20 mei gaan ze aan het testen. Klanten met een ‘family card’ kunnen zich via de website inschrijve­n, of je kan aankloppen in de winkel en een afspraak maken. Na de testperiod­e gaat Ikea kijken of virtual reality werkt en of dit wereldwijd wordt uitgerold.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Nog tot 20 mei wordt het proefproje­ct met ‘virtual reality’-bril getest in Hasselt. Dan moet blijken of dit systeem wereldwijd wordt uitgerold.
FOTO SERGE MINTEN Nog tot 20 mei wordt het proefproje­ct met ‘virtual reality’-bril getest in Hasselt. Dan moet blijken of dit systeem wereldwijd wordt uitgerold.
 ??  ??
 ?? FOTO'S IKEA ??
FOTO'S IKEA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium