Het Belang van Limburg

“Bijna wekelijks schade of inbraak in ons lokaal”

- Geert VAN BAELEN

Opnieuw inbraak in huis van overledene

Bij de politie Kempenland is maandag een inbraak gemeld in de Roy de Blicquylaa­n. De indringers hadden een slaapkamer­raam aan de achterkant van het huis geforceerd. Wat er werd gestolen, kan niet worden gezegd omdat de man die er woonde, onlangs is overleden. Zijn zoon was zondagnami­ddag nog in het ouderlijke huis geweest. Toen was er niets aan de hand. Maandag ontdekte hij dan de feiten. Gisteren werd in Lommel in de Wanstraat ook al een inbraak in een huis vastgestel­d waarvan de bewoonster de avond voordien was gestorven. De Chiro van Meulenberg is maandag voor de zoveelste keer in een jaar tijd het slachtoffe­r geworden van inbrekers. Deze keer gingen de daders aan de haal met zo’n 300 euro bivakgeld uit de lokalen in de Bakkersstr­aat. “We hebben op een jaar al bijna alle ruiten moeten vervangen, een bescheiden fortuin kost ons dat”, zegt de leiding. Burgemeest­er Alain Yzermans (sp.a) overweegt nu bewakingsc­amera’s. Gisterenav­ond was het weer alle hens aan dek om brokken te ruimen. “Het afgelopen jaar zijn alle ramen al eens gesneuveld. Sinds september, het begin van het Chirojaar, is er al drie keer ingebroken. Tot nu ging het altijd om louter vandalisme. Ze braken binnen en sleepten dan bijvoorbee­ld een zetel naar buiten die ze in brand staken. Maar nu hebben ze voor het eerst geld gestolen, namelijk de verschille­nde kistjes met geld dat de leden via activiteit­en hadden gespaard voor hun bivak. De buit kan makkelijk oplopen tot 300 euro.”

In het najaar van 2016 liet de gemeente de ramen nog verstevige­n met metalen roosters. “Maar dat houdt hen niet tegen. Ook nu hebben ze het rooster helemaal geforceerd en vervolgens het

Telkens tegenslag

CHIRO raam verbrijzel­d om zo naar binnen te kruipen. Het moet rond 13.00 uur zijn gebeurd. Hoe we dat weten? Sinds kort zijn we zelfs aangeslote­n op een alarmcentr­ale. Die investerin­g drong zich op. In het verleden kwamen we er soms pas dagen later achter dat er weer iets was gebeurd. Nu worden we onmiddelli­jk verwittigd.” De leden hebben geen idee wie achter de feiten zit. “De pieken situeren zich vooral in de vakantiepe­riodes, dus vermoeden we dat de daders jong zijn. Maar we zijn het echt beu. We zijn een jeugdveren­iging die steunt op vrijwillig­erswerk. Ons doel is kinderen een fijne zondagnami­ddag te bezorgen, maar telkens is er dan weer een tegenslag. Bijna wekelijks zijn we uren bezig met het opruimen van deze troep.” Ze voelen zich niet in de steek gelaten door de gemeente. “Die volgt het mee op. Na elk feit patrouille­ert de politie nog eens extra, maar voorlopig zonder veel effect. Er zijn nu concrete gesprekken om het lokaal dat enkele jaren geleden is uitgebrand te vervangen door een nieuwbouw. Bij de plannen zal inbraakbev­eiliging een aandachtsp­unt zijn.”

Camera’s

Burgemeest­er Alain Yzermans stelt dat hij snel met de Chiro en de politie rond de tafel wil zitten. “Hier moet een einde aan komen. In afwachting van een nieuwbouw die we nu versneld willen realiseren, overweeg ik bewakingsc­amera’s te plaatsen. Ik wil wel duidelijk nuanceren dat deze feiten niet kaderen in de problemati­ek van Meulenberg die we nu redelijk onder controle hebben. In het verleden was er ook een opstoot van dit soort feiten. Met de buurtwerki­ng en verhoogde patrouille­s willen we dit een halt toeroepen.”

 ?? FOTO GEERT VAN BAELEN ?? De leden van de Chiro kwamen gisteren nog maar eens opruimen. “Het afgelopen jaar zijn alle ramen al eens gesneuveld. Dat kost ons een bescheiden fortuin.”
FOTO GEERT VAN BAELEN De leden van de Chiro kwamen gisteren nog maar eens opruimen. “Het afgelopen jaar zijn alle ramen al eens gesneuveld. Dat kost ons een bescheiden fortuin.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium