Het Belang van Limburg

3,29% KANS

Berekening UHasselt geeft KRC Genk nog waterkansj­e op play-off 1

- Roger COX

Met statistiek­en kan je alles bewijzen. Daar zijn we ons van bewust. Maar dat heeft ons niet afgeremd in onze ambitie om precies te weten te komen hoeveel kans Racing Genk nog maakt om play-off 1 te halen. Weinig, daar schrikken we absoluut niet van. Maar nauwelijks 3,29%? Daar fronsten we even de wenkbrauwe­n bij. Toch is dat de conclusie die de UHasselt trekt. Doctor-navorser Stijn Jaspers en zijn adjuncten Steven, Yannick en Jürgen deden voor ons de proef.

Hoe gingen Stijn Jaspers en zijn team te werk? “Heel simpel”, vertelt Stijn. “We hebben een programma geschreven en daarin alle mogelijke resultaten verzameld van de vijf clubs die nog strijden voor een plaats in playoff 1. Met resultaten bedoelen wij: een overwinnin­g voor de thuisploeg, voor de uitploeg of een gelijkspel. Die resultaten hebben we in alle mogelijke combinatie­s met elkaar verbonden. De uitkomst is dat Genk in 3,29% van de scenario’s in de top zes eindigt. Dat is, statistisc­h gemaar zien, dus een heel kleine kans.” Juist. Maar voor alle duidelijkh­eid: een aantal parameters kunnen ze aan de UHasselt niet in rekening brengen. Stijn Jaspers: “Het vormpeil van een ploeg of de moeilijkhe­idsgraad van het resterende programma zijn niet meetbaar. Die elementen zitten er niet in. Verder zijn we er ook van uitgegaan dat het huidige doelsaldo van de vijf concurrent­en behouden blijft tot het einde van de competitie. Vandaar dat Oostende uitkomt op 100 procent. Er is een miniecent me kans dat de kustploeg nog drie plaatsen verliest en zo uit de boot tuimelt. Maar dan zal ze twee keer heel zwaar moeten verliezen. Ook met het thuisvoord­eel van Gent in het onderlinge duel met KV Mechelen is geen rekening gehouden. Elk mogelijk resultaat in deze wedstrijd krijgt 1 kans op 3.” Samengevat: veel hoop moeten ze in de Luminus Arena niet meer koesteren. Al wil Stijn Jaspers de mannen van Albert Stuivenber­g toch nog een hart onder de riem steken. “We hebben ook een kansbereke­ning gemaakt, in de veronderst­elling dat Genk zijn twee resterende matchen wint. In dat geval stijgen de kwalificat­iekansen naar 29,63%. Nog niet bijzonder veel. Maar dat ziet er toch al beter uit.” “3,29%?! Dat is wel heel weinig.” Analist Gert Verheyen trekt de cijfers van de UHasselt niet in twijfel. “Maar gevoelsmat­ig geef ik Genk toch iets meer kans. Maar goed, 3 pro- of 10 procent, wat maakt het uit? Het blijft een kleine kans. Ergens vind ik dat wel jammer. Als er een ploeg is die dit seizoen regelmatig van het beste voetbal heeft laten zien, is dat zonder meer Genk. Maar daar koop je helaas niets voor.”

Voor Verheyen zijn vijf clubs op dit ogenblik al zeker van play-off 1. Oostende en Charleroi geven hun ticket niet meer uit handen. Blijft dus een strijd met drie voor één plaats. “Persoonlij­k zie ik Gent op het einde van de race nog de neus voor hebben. Een thuismatch tegen KV Mechelen op de laatste speeldag beschouw ik als een voordeel. Maar goed, in voetbal is alles mogelijk. Toch heb ik grote twijfels over Genk. Er is een groot verschil tussen een club die het eigen lot in handen heeft, en een club die afhankelij­k is van anderen, zelfs als ze het maximum haalt. Doorgaans loopt dat slecht af.”

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ??
FOTO JEFFREY GAENS
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium