Het Belang van Limburg

Baasjes van Bas moeten thuis meer feestjes geven

OP PAD MET DE DIERENFLUI­STERAAR

-

Naam: Bas Leeftijd: 1,5 jaar Ras: boston terriër Geslacht: gecastreer­de reu Eigenaar: familie Melotte uit Houthalen Probleem: Bas bijt bezoekers in de voeten.

Bij het binnenkome­n word ik geconfront­eerd met een klein hondje dat fanatiek, alsof zijn leven ervan afhangt, tegen mij opspringt.

Bas is al een druktemake­r van toen hij een puppy was. “Hij is ontzettend dominant”, zegt de baas. “Het heeft geduurd tot hij 7 à 8 maanden oud was vooraleer we met hem konden wandelen, zo koppig was hij. Als puppy was hij al zo’n keikop dat hij lange tijd niet heeft willen eten.” De laatste maanden, en dat is de spreekwoor­delijke druppel geweest, is Bas echter zo druk en doet hij zo vervelend dat de bazen geen bezoek meer kunnen ontvangen. Ze kunnen geen feestjes meer organisere­n, want Bas bijt de bezoekers in hun voeten en eist alle aandacht op.

“Wat doen jullie als Bas zich vervelend gedraagt”, vraag ik. “Als niks helpt, dan doe ik uiteindeli­jk wat een moederteef doet. Dan grijp ik hem bij zijn nekvel en corrigeer ik hem”, zegt de baas. Terwijl hij dit zegt, demonstree­rt hij het ook. Ik haast mij om te zeggen dat de nekvelcorr­ectie een misverstan­d is. Veel mensen denken dat een moederhond dat ook doet. Er zijn zelfs boeken waarin je dit kan lezen. Maar dat is niet juist. Hondenmoed­ers pakken hun puppy’s niet bij het nekvel. Kattenmoed­ers doen dat wel. Die pakken get kitten met hun tanden bij het nekvel. Het kitten verstart dan, blijft stil hangen, en zo kan een kat haar jong perfect veilig transporte­ren.

Ik raad de bazen aan om Bas niet te corrigeren, hem geen vermaninge­n te geven en hem zeker niet bij zijn nekvel te pakken, want dat doet pijn. Doe hem een halsband aan. En aan iedereen die binnenkomt, vraag je om eerst aan te kloppen. Dan heb je de tijd om een leiband aan de halsband te klikken. Met de leiband kan je de hond beletten om op te springen of te bijten. Laat de leiband meeslepen zolang het bezoek er is, want daarmee kan je hem zonder drukdoener­ij, zonder negatieve aandacht leren hoe hij zich moet gedragen. Ik heb nog een laatste raad: in plaats van geen feestjes meer te houden, moeten ze juist meer feestjes organisere­n. Zo leert Bas het vlugst zijn nieuwe gewoonte aan.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium