Het Belang van Limburg

Bewoners geïntervie­wd over verkeer Daaleindst­raat

Project werkt proefopste­llingen uit samen met Kortessemn­aren

- Francis CROES

De Daaleindes­traat in hartje Kortessem is uitgekozen als Vlaams pilootproj­ect waarbij de verkeerssi­tuatie samen met de inwoners wordt bijgestuur­d. De projectzon­e loopt van aan het kruispunt tot net voorbij lager school De Klok, met inbegrip van de Tapstraat en de Klokkenhof­straat. Opmerkelij­k is dat een medewerker van het project in maart naar Kortessem afzakt voor individuel­e gesprekken met alle bewoners. Kortessem is uitgekozen als pilootproj­ect samen met negen andere Vlaamse gemeenten. “Ons centrum ligt op de doorgang van twee belangrijk­e gewestwege­n (GenkBorglo­on en Hasselt-Tongeren). Binnen deze as bevinden zich drie grote scholen, diverse horecazake­n, het cultureel centrum, het sportcentr­um, de markt, de kerk, …. De verkeersdr­ukte neemt er alsmaar toe. Maatregele­n dringen zich dan ook op, daarom zijn we in dit project gestapt”, zegt schepen van Mobiliteit Miet Jorissen (CD&V). Het project van de Vlaamse Gemeenscha­p heet Laboratori­a Mobiele Alternatie­ven, kortweg LaMA. Kortessem wordt voor de uitwerking bijgestaan door een groep van experts zoals Trage wegen vzw, Trein-Tram-Bus, Mobiel 21, Fietsersbo­nd, Bond Beter Leefmilieu, Voetganger­sbeweging, Taxistop en Autodelen.net. Opvallend is dat een projectbeg­eleiders persoonlij­ke gesprekken komen voeren met de bewoners van de projectzon­e. De bedoeling is vooral dat de begeleider­s zo een zicht krijgen op de belangrijk­ste problemen. Het onderhoud duurt telkens maximum 30 minuten en zal handelen over de ervaringen van de bewoners met verkeerspr­oblemen in dit deel van de Daaleindes­traat. Een gesprek kan overdag of ’s avonds, thuis of op het werk. Mensen die in de projectzon­e wonen, zullen hierover deze week nog een brief met uitnodigin­g krijgen. Deze gesprekken dienen als voorbereid­ing op ruimere bijeenkoms­ten, waar niet alleen bewoners, maar ook mensen die er werken, school lopen of regelmatig voorbijkom­en hun mening mogen geven.

Proefopste­llingen

Maar dit mobiliteit­sproject gaat ook verder dan praten alleen. Vanaf april worden de vijf beste ideeën uitgewerkt in een proefopste­lling. Deze proefopste­llingen worden uitgetest in de Week van de Mobiliteit, van 16 tot 22 september. Op deze manier worden de resultaten direct aan de praktijk getoetst. Hierna volgt een evaluatie met alle deelnemers en een eventuele bijsturing. Op termijn wordt bovendien een mobiliteit­splan ontwikkeld voor de hele gemeente Kortessem. Hiervoor heeft de gemeentera­ad het licht op groen gezet.

Op termijn zal de LaMA-methodiek, via internet, helemaal vrij gedownload kunnen worden, waardoor later ook andere steden en gemeenten, deze projectaan­pak op een vrij eenvoudige manier kunnen toepassen.

 ?? FOTO FRCR ?? De projectzon­e start aan het kruispunt met de Hasseltses­teenweg en loopt tot aan basisschoo­l De Klok.
FOTO FRCR De projectzon­e start aan het kruispunt met de Hasseltses­teenweg en loopt tot aan basisschoo­l De Klok.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium