Het Belang van Limburg

Rechten en plichten

- Door Eric Donckier REACTIES: DEKERN@HBVL.BE

Volgende week woensdag komt het Vlaams Parlement opnieuw in plenaire vergaderin­g bijeen. De agenda moet nog bepaald worden. Maar we kunnen nu al met zekerheid zeggen dat er een actualitei­tsdebat zal zijn over Unia, het Interfeder­aal Gelijkekan­sencentrum, en de uitlatinge­n van minister Liesbeth Homans over dit centrum. Daar heeft Vlaams Parlements­lid Mercedes Van Volcem van Open Vld in hoogsteige­n persoon voor gezorgd, met haar tweets dat Liesbeth Homans haar bevoegdhei­d Inburgerin­g en Integratie moet afstaan en dat ze misschien ergens een lijst kan trekken. Met dit laatste verwijst ze naar Elke Sleurs die ontslag nam als staatssecr­etaris om de N-VA-lijst in Gent te gaan trekken. Mercedes Van Volcem werd meteen teruggeflo­ten door haar fractielei­der Bart Somers, die stelde dat Van Volcem in eigen naam sprak en niet in de naam van Open Vld. Ook Koen Van Den Heuvel, de fractielei­der van CD&V, reageerde met de mededeling dat een ontslag binnen de Vlaamse regering of een herschikki­ng van bevoegdhed­en niet aan de orde is. Dat klinkt als steun voor Liesbeth Homans. Maar het kan niet verbloemen dat het nog maar eens rommelt binnen de meerderhei­d. Omdat ook Bart Somers en Koen Van Den Heuvel in hun begeleiden­de commentaar duidelijk lieten doorschijn­en dat ze verre van opgezet zijn met de uithaal van de minister naar Unia. Het wordt dus een verhit debat waar vooral de oppositiep­artijen garen bij zullen spinnen. En dat het imago van minister Liesbeth Homans verder zal beschadige­n. Nu, dat heeft de minister over zichzelf afgeroepen met uitspraken die niet allemaal even juist waren in de feiten. Dan word je al sneller gepakt. In feite is er niets mis met Unia. Het Gelijkekan­sencentrum doet wat het moet doen. Dat is discrimina­tie bestrijden en gelijke kansen bevorderen. En het doet dat op een gereservee­rde manier. Discrimina­tie is iets dat we niet kunnen hebben. Ik wil niet gediscrimi­neerd worden om welke reden dan ook. En ik neem aan dat dit voor elk van ons zo is. Indien we dat niet willen, dan moeten we degenen die wel discrimine­ren ook aanpakken. En daarvoor hebben we Unia.

Het neemt niet weg dat er een zeker onbehagen is omtrent Unia. In feite gaat het hier om een maatschapp­elijk onbehagen rond migratie en integratie. Veel Vlamingen vinden dat nieuwkomer­s, hierin vaak gesteund door diverse organisati­es, wel goed hun rechten kennen maar te weinig hun plichten nakomen. Liesbeth Homans is in feite de woordvoers­ter van dat onbehagen en heeft dat geventilee­rd op Unia. Dat had ze beter niet gedaan. Unia doet wat het moet doen. Misschien moet er naast een Gelijkekan­sencentrum ook een Gelijkepli­chtencentr­um komen.

Er is een maatschapp­elijk onbehagen rond migratie en integratie. Er is een gevoel dat veel nieuwkomer­s wel hun rechten kennen maar te weinig hun plichten nakomen. Maar dat is niet de schuld van Unia

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium