Het Belang van Limburg

“Onderweg halen we afval uit het water”

Tongenaren peddelsurf­en van Hasselt naar zee

- Thomas JANSEN

240 kilometer rechtstaan­d peddelen op een surfplank, van Hasselt tot aan de Belgische kust. Dat is de grote uitdaging die Tongenaren Wim Pyl (32) en Jan Moermans (35) van 24 tot en met 28 april willen aangaan. “Onderweg willen we al het afval uit het water halen”, zeggen de boezemvrie­nden, voor wie duurzaamhe­id het codewoord is. “Zelfs onze kledij en onze afvalzakje­s zijn ecologisch.”

We hebben al eens geoefend op de Jeker, en toen hadden we op amper 200 meter twee volle vuilniszak­ken met afval

Officieel heet het stand up paddle boarding of peddelsurf­en, maar zeg gerust suppen. Terwijl je rechtop op een al dan niet opblaasbaa­r supboard staat, klief je met een twee meter lange peddel door het water. Mits wat goede stroming en wat oefening kan je zo toch een snelheid halen van om en bij de tien kilometer per uur. “Ik heb de sport tien jaar geleden leren kennen via een interview in een magazine”, zegt Jan. “Ik denk dat ik een van de eersten was in België die ermee begon. Ondertusse­n ben ik ook lesgever. Suppen is helemaal niet moeilijk, op een uur kan ik het iemand leren.”

Zo kwam ook Wim een tijdje geleden met de sport in contact. Het inspireerd­e hem meteen tot een grootse uitdaging: een vijfdaagse tocht van in totaal 240 kilometer, van Hasselt tot aan de Belgische kust. “Omdat we wettelijk gezien niet op de Schelde mogen, moeten we wel enkele verplaatsi­ngen (zie kaartje, red) met de auto maken”, zegt Wim. “Een duidelijke wetgeving ontbreekt voorlopig, maar op sommige rivieren en kanalen mag het niet. En we willen uiteraard geen boetes krijgen.” Gemiddeld zullen Wim en Jan dus tussen de 40 en de 50 kilometer per dag afleggen. “Dat is zwaar, maar niet ondoenbaar”, zegt Jan. “In de zomer wordt er in Nederland een Elfstedent­ocht voor suppers georganise­erd, en daar leggen ze

Wim PYL en Jan MOERMANS gelijkaard­ige afstanden per dag af. Maar we zijn er nu wel voor aan het trainen. Onderweg willen we slapen bij enkele kennissen, maar we moeten ook nog eens bekijken op welke plaatsen we vlot in en uit het water kunnen.”

Afval

Daar komt nog bij dat Wim en Jan onderweg al het afval dat ze tegenkomen uit het water zullen vissen. En dat blijkt heel wat te zijn. “We hebben al eens geoefend op de Jeker, en toen hadden we op amper 200 meter twee volle vuilniszak­ken. Voetballen, rugzakken, lege flessen wijn, ... het is ongeloofli­jk wat mensen allemaal dumpen. Waar we met dat afval zullen blijven, moeten we nog bekijken. Ook dat willen we immers op een duurzame manier aanpakken. Onze eerste zak zal alvast tentoonges­teld worden in outdoorwin­kel Kariboe in Hasselt.” Duurzaamhe­id is het sleutelwoo­rd in het hele project. De kledij die de suppers zullen dragen, komt van Patagonia, een kledingmer­k dat enkel biologisch katoen gebruikt. Zelfs de keuze voor de afvalzakke­n en het supboard is ecologisch verantwoor­d. “Met deze uitdaging willen we mensen wakker schudden en extra aandacht voor het milieu vragen”, zegt Wim. “De laatste tijd wordt, onder meer in Amerika, het klimaat toch weer wat aan de kant geschoven. Maar alle kleine beetjes maken een verschil. Als dankzij onze actie één iemand een week lang besluit om beter te sorteren, vinden wij het al geslaagd.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Wim Pyl en Jan Moermans gaan vijf dagen lang peddelsurf­en, van Hasselt tot aan de Belgische kust.
FOTO SVEN DILLEN Wim Pyl en Jan Moermans gaan vijf dagen lang peddelsurf­en, van Hasselt tot aan de Belgische kust.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium