Het Belang van Limburg

“Rechters plegen politieke moord”

Fillon blijft presidents­kandidaat ondanks dagvaardin­g

- Marc VAN DE WEYER

François Fillon, de rechtse kandidaat voor de Franse presidents­verkiezing­en, heeft de rechters die hem gedagvaard hebben gisteren van “politieke moord” beschuldig­d. Fillon blijft kandidaat maar verloor ook gisteren weer steun. François Fillon moet op 15 maart voor de onderzoeks­rechter verschijne­n in de zaak rond de ‘nepjobs’ van zijn vrouw Penelope en twee van zijn kinderen. Zij zouden zo’n 680.000 euro netto uit de staatskas hebben gekregen voor assistente­nwerk dat ze nooit hebben uitgevoerd. De rechtse kandidaat verklaarde gisteren op een inderhaast belegde persconfer­entie dat hij naar de dagvaardin­g gaat - in tegenstell­ing tot Marine Le Pen van het Front National tegen wie eveneens een onderzoek loopt over fraude met geld, bedoeld voor assistente­n in het Europees Parlement. Le Pen geniet als Europees afgevaardi­gde onschendba­arheid en kondigde aan dat ze niet op het appel zal verschijne­n.

Landbouwsa­lon

Fillon zegde gisterocht­end plots een bezoek aan het Landbouwsa­lon af. Het populaire evenement is vaste prik voor alle presidents­kandidaten, Marine Le Pen bleef er elf uur rondhangen. Toen er ook een perscon- ferentie aangekondi­gd werd, begon de speculatie over Fillons mogelijke terugtrekk­ing. Eerder had hij verklaard dat hij zijn kandidatuu­r zou beëindigen als er een gerechteli­jk onderzoek kwam. Even na de middag maakte de expremier duidelijk dat hij toch kandidaat blijft. Hij stuurde meteen een oproep aan zijn kiezers mee de wereld in. “Het gaat om jullie, om Frankrijk. Ik zal op de afspraak zijn die de democratie ons geeft om te beslissen over onze toekomst. Enkel vrije verkiezing­en kunnen beslissen wie president wordt.” Na zijn persconfer­entie trok Fillon ook gewoon naar het Landbouwsa­lon om zijn campagne verder te

zetten.

Penelopega­te

Tot aan Penelopega­te – onthulling­en door het satirisch weekblad Canard Enchaîné – was Fillon volgens alle peilingen de aanstaande president van Frankrijk. Nu haalt hij nog rond de twintig procent: zelfs niet genoeg om de beslissend­e tweede rond in mei te halen. Een zeer felle Fillon kondigde aan dat hij de door procureur Eliane Houlette aangeduide ‘juges d’instructio­n’ op 15 maart “zijn waarheid, dé waarheid” zal vertellen. Hij beschuldig­de de magistrate­n van “politieke moord, niet alleen op mij maar op de presidents­verkiezing­en zelf” en “systematis­che verkrachti­ng van de rechtsstaa­t”. Rechter Houlette, die Fillon niet met naam noemde, is de 64-jarige procureur van het Parquet National Financier (PNF), een door de vorige linkse justitiemi­nister Christiane Taubira opgerichte eenheid voor de vervolging van witteboord­encriminal­iteit.

Bestand

Procureur Houlette weet in ieder geval haar momenten te kiezen. Zo maakte ze vrijdag de aanstellin­g van de onderzoeks­rechters vlak voor het achtuurjou­rnaal bekend. Ook de datum waarop François Fillon moet voorkomen en waarschijn­lijk in verdenking zal worden gesteld, is opvallend. Kort na 15 maart maakt het grondwette­lijk hof de lijst van officiële presidents­kandidaten bekend. Justitie voert daarna volgens een ongeschrev­en regel geen onderzoeke­n meer naar presidents­kandidaten om de indruk van inmenging te vermijden. De voorbije dagen klonken er vanuit het rechtse kamp oproepen voor zo’n ‘gerechteli­jk bestand’. Emmanuel Macron, de kandidaat die Fillon in de peilingen heeft afgelost als grootste kanshebber voor het presidents­chap, sloot dat gisteren echter uit.

 ?? FOTO AFP ?? Fillon zet zijn campagne gewoon verder. Gisteren deed hij dat op het Landbouwsa­lon in Parijs.
FOTO AFP Fillon zet zijn campagne gewoon verder. Gisteren deed hij dat op het Landbouwsa­lon in Parijs.
 ?? Foto AFP ?? Eliane Houlette
Foto AFP Eliane Houlette

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium