Het Belang van Limburg

“Nee, jij bent de slimste!”

Schoonvade­r Bart Schapmans was leermeeste­r van Nico Papanicola­ou

- Jo TREKELS

Er zijn flink wat raakpunten tussen Nico Papanicola­ou (57) en Bart Schapmans (41), de coaches van subtoppers Houthalen en Lier. Passie, koppigheid, geduld... Maar ook: Vic Perri (66). Schapmans’ schoonvade­r was ooit de trainer en leermeeste­r van Papanicola­ou. Zelfs zoon en kapitein Petros (35) kent Vic al langer dan Bart. Wij brachten ze samen. Vier generaties futsal aan één tafel, in vele opzichten rijk gevuld. Een doordeweek­se dinsdag, 18 uur, afspraak ten huize Schapmans in Zonhoven. Echtgenote Vanessa heeft heerlijke lasagne bereid. Pas na 23 uur zal het afscheid volgen. Dat betekent een meer dan vijf uur lang ‘interview’, zonder één seconde stilte. Nochtans is er slechts één gesprekson­derwerp: futsal. De anekdotes stapelen zich op. Damien Knabben, de betreurde oud-bondscoach, passeert de revue. Net als vele oud-ploegmaats. Verhalen over het verdwijnen van klassieke pivots als Cocco, Penders en Reul, over gewapende broers in de tribunes…. Ook Mannschaft Bilzen, Ford Genk en Building House Genk gaan over de tongen. Bij die legendaris­che clubs was Vic Perri, goed voor zes titels, coach van Nico Papanicola­ou.

Met de paplepel

“Nico is de beste speler die ik ooit trainde”, is Vic stellig. “Technisch waren Nieddu, Loosveld en Cocco misschien beter, maar niet tussen de oren. Nico was als Sababti van Halle-Gooik nu.” Nico knipoogt: “Ahmed is slim, maar ik was slimmer. Vic hield van mijn soberheid en discipline.” Bart knikt. “Die zakelijkhe­id heb ik van Vic opgepikt”, zegt hij. “Bij Noorderwij­k vroeg het bestuur eens of ik de show wilde verzorgen voor de VIP-gasten. Ik zei dat ze dan maar clowns moesten vragen voor tijdens de pauze. Ik leer van Vic, maar ben ook averechts. ” Naast Sababti vallen onder andere ook Adnane, Kaddouri en Kherouach in de smaak bij de (ex-)coaches. Spelers met aangeboren spelintell­igentie. Zoals Petros. Hij kreeg het futsal met de paplepel binnen: “Ik ging als 5-jarige al mee naar alle wedstrijde­n. Ik wilde alles zien, speelde met de bal en als ik moe was, legde ik me op een bank. (lacht) Ik ken Vic dus langer dan dat Bart Vic kent.” Meteen is er weer een bruggetje gemaakt naar de glorietijd van het Limburgse zaalvoetba­l, in de jaren ’80 en ’90. “De sfeer was fantastisc­h. Nu zijn er 3 Limburgse eersteklas­sers, toen 7-8. Je had Sint-Truiden, Hasselt, Genk, drie ploegen in Bilzen, Hoeselt… We streden onderling om de titel”, weet Nico. “Na de laatste Limburgse titel die ik met Sint-Truiden pakte in 1999 ging het bergaf.” Met de Limburgse hegemonie en de ambiance althans, vinden ze. Niet met het niveau. Clubs gingen meer trainen. Het gaat vandaag sneller. Harder. Ook aan de onderhande­lingstafel? “Dat was toen al”, lacht Vic. “Futsal is als politiek: soms vals.”

Plaats afstaan

Vic stapte uit het wereldje. Veelvoudig Coach van het Jaar Nico verlangt ook stilaan naar een plaats uit de spotlight: “Celtic wil dat ik doorga tot Petros overneemt. Dat is een fantastisc­h perspectie­f. Maar aan Bart zou ik mijn plaats ook afstaan. Echt. Wij hebben veel gemeenscha­ppelijk. Zoals hij nu jongeren kansen geeft in Lier. Daar ben ik zelf ook trots op, dat ik bij o.a. Sint-Truiden, Borgerhout en Hasselt van 15 jongeren internatio­nals heb gemaakt.” Bart is vereerd: “Maar ik zit goed in Lier en Petros is ook gewoon de juiste man voor Celtic. Alleen is hij nu nog te belangrijk op het veld. Ik had hem graag naar Lier gehaald.” Petros blijft in Houthalen, voorlopig als speler. Afsluiten doen we met koffie en een komische pronostiek voor vanavond. Houthalen tegen Lier, inzet plaats vijf.

Petros: “Misschien 3-3 op 3/3?” Nico: “Als jullie het aanpakken zoals tegen Hasselt in de beker, maken we geen kans…”

Vic: “Opletten, Bart, dit is tactiek. Nico is zo slim.”

Bart:” Oké, en ik ben een dommerik?”

Nico: “Nee, jij bent de slimste, Bart! Jij ging met Vic zijn dochter aan de haal.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Petros en Nico Papanicola­ou, Vic Perri en Bart Schapmans kunnen uren keuvelen over futsal.
FOTO SERGE MINTEN Petros en Nico Papanicola­ou, Vic Perri en Bart Schapmans kunnen uren keuvelen over futsal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium