Het Belang van Limburg

Weyts roept Infrabel op het matje over Spartacusl­ijnen

“Straf dat spoorbedri­jf terugkomt op engagement”

- Guy THUWIS

HASSELT - Het zit er bovenarms op tussen de Vlaamse regering en het federale spoorbedri­jf Infrabel. Aanleiding is de aankondigi­ng van Infrabel dat er geen geld meer is voor de afschaffin­g van overwegen in Bilzen en Diepenbeek. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) nodigt topman Luc Lallemand van Infrabel uit voor overleg. “Ik vind het straf dat Infrabel eenzijdig terugkomt op eerdere engagement­en. Wij gaan er eigenlijk van uit dat mensen hun woord houden”, zegt Weyts in een reactie op het nieuws dat Infrabel geen middelen meer heeft om spooroverw­egen af te schaffen op de Spartacusl­ijn HasseltMaa­stricht. De minister is ook het wachten beu op zijn voorstel om spoorlijn 18 Hasselt-Neerpelt te prefinanci­eren. Ook dat is een onderdeel van het Spartacusp­lan. De Vlaamse regering wil de kosten voor de reactiveri­ng van deze afgeschaft­e spoorlijn zelfs voorschiet­en om de zaken sneller te laten verlopen.

HASSELT - Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) vindt het straf dat Infrabel niet meer wil betalen voor de afschaffin­g van overwegen in Diepenbeek en Bilzen. Hij wacht ook nog altijd op een reactie van het spoorbedri­jf op zijn voorstel tot prefinanci­ering van spoorlijn 18 Hasselt-Neerpelt. Weyts is het wachten beu en gaat topman Luc Lallemand van Infrabel uitnodigen voor overleg. De zakelijke mededeling in onze krant van gisteren dat Infrabel geen geld meer heeft voor de afschaffin­g van veertien overwegen in Diepenbeek en Bilzen, kwam hard aan in de betrokken gemeenten. Die spooroverg­angen moeten verdwijnen om de komst van de tram Hasselt-Maastricht mogelijk te maken. Voor telkens zeven overwegen in Diepenbeek en Bilzen is een samenwerki­ngsakkoord tussen De Lijn, Infrabel, Wegen en Verkeer en de gemeenten opgemaakt. Voor Diepenbeek hebben alle partijen getekend, voor Bilzen alleen de stad zelf. Infrabel laat nu verstaan dat er voor deze projecten geen geld meer is in het nieuwe investerin­gsplan 2017-2020.

Kerntaak

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts kan er niet mee lachen. “Ik vind het straf dat Infrabel eenzijdig terugkomt op eerdere engagement­en. Wij gaan er eigenlijk van uit dat mensen hun woord gestand doen. Zo zitten wij zelf toch in elkaar.”

De minister vindt het afschaffen van overwegen sowieso een prioriteit voor het spoorbedri­jf. “Zelfs los van dit sneltramdo­ssier zou het sluiten van overwegen een kerntaak moeten zijn voor Infrabel. Overwegen sluiten betekent voor Infrabel meer veiligheid en meer capaciteit.”

Prefinanci­ering

Weyts wijst er voorts op dat Vlaanderen wel altijd “constructi­ef” is geweest in dit dossier. “De Lijn engageerde zich bijvoorbee­ld om te delen in de kosten verbonden aan de overwegen.” En nog volgens de minister heeft Vlaanderen ook een voorstel gedaan tot prefinanci­ering van lijn 18 (Hasselt-Neerpelt) om de zaken daar te versnellen. Hij wacht nog altijd op een antwoord van Infrabel. Om de zaken uit te klaren, gaat minister Weyts de topman van Infrabel, Luc Lallemand, uitnodigen voor overleg.

De reactiveri­ng van spoorlijn 18 8 Hasselt-Neerpelt is eveneens een n onderdeel van het Spartacusp­lan. n. Studies hebben uitgewezen dat de de lijn naar Noord-Limburg beter er kan uitgevoerd worden met eenn trein dan met een tram. De reactiveri­ng in van lijn 18 is daarom een van de spoorproje­cten die Vlaanderen nn op het investerin­gsplan van Infrabel wil krijgen.

 ?? Foto TOM PALMAERS ?? Ook deze overweg in de Stationsst­raat in Diepenbeek zou dicht moeten.
Foto TOM PALMAERS Ook deze overweg in de Stationsst­raat in Diepenbeek zou dicht moeten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium