Het Belang van Limburg

Nieuwe Noord-Zuid

- Door Eric Donckier

In december tekenden Vlaanderen en Nederland een nieuwe overeenkom­st om de tramverbin­ding tussen Hasselt en Maastricht opnieuw vlot te trekken. Het heette toen dat de werken ten laatste in 2018 zouden beginnen. Maar wat konden we eergistere­n in de krant lezen? De Nederlands­e regering wil de 37 miljoen euro aan subsidies voor deze sneltramli­jn weer intrekken omdat de werken in principe al in 2016 hadden moeten beginnen. Anders gezegd, de gemaakte afspraken werden niet gerespecte­erd en dus komen er ook geen subsidies. En zonder subsidies geen werken. Gisteren was er dan weer het bericht dat Infrabel geen geld heeft om veertien overwegen, zeven in Diepenbeek en zeven in Bilzen, af te schaffen. Strikt genomen is de afschaffin­g van de overwegen niet nodig om de sneltram te laten rijden. Maar ze zorgen wel voor veel plaatselij­ke hinder. En door de overwegen zal de gemiddelde snelheid van de sneltram drastisch dalen, waardoor de aantrekkin­gskracht en dus ook de rendabilit­eit van de verbinding zal vermindere­n.

De Lijn en Infrabel maakten afspraken over de sluiting van de overwegen. Zo engageerde De Lijn zich om te delen in de kosten verbonden aan het sluiten van de overwegen en ze te vervangen door tunnels of bruggen. Maar nu zegt Infrabel geen geld te hebben om dat te doen. Is het nog wel mogelijk om afspraken te maken in dit land en die vervolgens ook na te komen? Blijkbaar niet. Op die manier zullen de zaken nooit ofte nimmer opschieten.

De verdedigin­g van Infrabel is dat er vertraging zit op het Spartacusp­roject. Dat mag dan al zo zijn, toch is het geen sterk argument. Omdat de sluiting van overwegen en hun vervanging door tunnels of bruggen een prioriteit is van Infrabel om de veiligheid te verbeteren. Anders gezegd, Infrabel hoefde niet te wachten op de sneltramve­rbinding om die veertien overwegen aan te pakken. De mobiliteit neemt, mee gestuwd door de betere economisch­e conjunctuu­r, alsmaar toe. Ook in Limburg. De wegen slibben dicht, de files worden steeds langer. Een fenomeen dat we nu ook in onze provincie leren kennen. De oplossinge­n liggen voor de hand. De afwerking van de Noord-Zuid. En vooral meer openbaar vervoer. Dan hebben we het over nieuwe treinverbi­ndingen, hogere frequentie­s op de bestaande treinverbi­ndingen naar Brussel en Antwerpen en de volledige uitrol van het Spartacusp­lan met onder meer drie sneltramve­rbindingen van Hasselt naar Maastricht, Maasmechel­en en Neerpelt. Helaas, het wil niet opschieten. We vrezen zelfs dat we met een nieuwe Noord-Zuid te maken hebben die deze keer naar de naam Spartacus luistert.

We vrezen dat we met een nieuwe Noord-Zuid te maken hebben. En die luistert naar de naam Spartacus

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium