Het Belang van Limburg

“Geen politiek draagvlak in België”

- Jan BEX

“Moet België het Zweedse voorbeeld volgen en de dienstplic­ht opnieuw invoeren?”, vroeg deze krant zich af. Ruim 4.300 lezers reageerden: 54 procent is pro, zowel voor jongens als meisjes, terwijl 23 procent enkel jongens weer onder de wapens wil. Politiek is er evenwel géén draagvlak: “Onze focus ligt op operaties in het buitenland. Dat is niets voor dienstplic­htigen”, zegt defensiemi­nister Vandeput (N-VA). “Een schone tijd beleefd”, klinkt het nostalgisc­h bij sommige oudere lezers. Anderen zien het leger dan weer als een probaat middel om jonge mensen wat meer discipline bij te brengen: “Voor velen zou het eens goed doen: lekker zweten, kou lijden, lekker vuil worden, kamperen, gezellige barbecueen en gedaan met heel de dag op de gsm te zitten. Zo leren ze wat respect hebben voor anderen.”

Niet in regeerakko­ord

Vox populi, al zijn er ook wel lezers die het idee te gek voor woorden vinden. Net zoals de politiek. Karolien Grosemans (N-VA), voorzitter van de commissie Landsverde­diging, is ronduit tegen: “Er is zeker geen consensus hierover in de politiek. Het staat ook niet in het regeerakko­ord van deze regering. Nu denk ik aan de invoering van de vrijwillig­e legerdiens­t die De Crem heeft willen invoeren. Een complete mislukking met 7 kandidaten per jaar en waarvan de helft al voortijdig vertrok. Ons leger is sinds 1992 ook een ander leger: kleiner, profession­eler en hoogtechno­logisch. Daar passen geen dienstplic­htigen meer in. Bovendien was het toen een asociale maatregel. De meisjes moesten al niet en wie kon, ontsnapte eraan.” Ook Wouter Beke (CD&V) ziet geen draagvlak. “Op ons congres is het niet aan bod gekomen. Wel de invoering van een vrijwillig­e burgerdien­st. maar dat is iets anders. De dienstplic­ht is sinds 1992 opgeschort. Een belangrijk­e overweging toen was de hoge kost van de dienstplic­ht. Er is geen sprake van om die opschortin­g op te schorten. Al zou ik dat als burgemeest­er van Leopoldsbu­rg misschien wel graag zien gebeuren.” ( lacht)

Kamerlid Alain Top, defensiesp­ecialist sp.a, bespeurt ook geen politiek draagvlak: “Geen sprake van een verplichte dienstplic­ht. Zelfs de vrijwillig­e dienst is een stille dood gestorven. Als je al een jaar van engagement overweegt voor jongeren, vind ik niet dat zoiets onder de wapens moet gebeuren. Dat kan even goed in de zorg of bij jeugdveren­igingen.”

Profession­eel leger

Het laatste woord is aan defensiemi­nister Steven Vandeput (foto) (N-VA): “De discussie of jonge mensen een tijd dienstbaar moeten zijn voor de maatschapp­ij, vind ik interessan­t. Maar dan voor iedereen, ook voor meisjes. Waarmee ik me niet uitspreek voor een of andere formule. De tijd is nu niet rijp. Er zijn ook geen middelen voor. Toen de dienstplic­ht in 1992 werd opgeschort, werd het budget van Defensie gehalveerd. Bovendien heeft het leger nu zijn focus op buitenland­se operaties. Dat is iets voor profession­ele militairen.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium