Het Belang van Limburg

“Slechter kan het niet worden”

Organisato­ren verwachten 500 Charlton- en STVV-supporters op mars tegen Duchâtelet

- Raf VANMECHELE­N

Naar schatting zo’n 250 fans van de Engelse derdeklass­er Charlton houden vanavond een protestmar­s tegen Roland Duchâtelet. “We willen dat hij onze club verkoopt, desnoods aan Russen of Chinezen. Slechter kan het nooit worden”, zegt fan John Barnes. Daarnaast verwachten de organisato­ren ook 250 STVV-fans. “Azijnpisse­rs zijn er in elke club”, reageert Duchâtelet.

SINT-TRUIDEN -

De Belgian Twenty, The Coalition Against Roland Duchâtelet (CARD) en Women Against Regime (WAR) krijgen zaterdag steun van Graag een Ander STVV (GRAS). Die laatste protestgro­ep hoopt op zeker 250 fans van de Kanaries om de Engelsen een hart onder de riem te steken.

De mars start om 17.45 uur op de Veemarkt in Sint-Truiden en gaat dan, onder politiebeg­eleiding, naar Stayen waar alles verplicht wordt ontbonden. Ondertusse­n raakte ook bekend dat er ploegen van de Engelse zenders BBC en ITV naar de fruitstad afreizen, net als een horde journalist­en van Britse kranten.

Om alles in goede banen te leiden worden er ook extra manschappe­n van de Federale politie ingezet. “Of ik het niet beter allemaal had verboden? Er is in ons land een recht op vreedzame vereniging en op vrije meningsuit­ing”, zegt burgemeest­er Veerle Heeren (CD&V). “Er is een veiligheid­soverleg geweest en we zijn op alles voorbereid. Er wandelen zelfs twee agenten uit Londen mee met hun landgenote­n.”

Vreedzaam

John Barnes, een van de initiatief­nemer achter de mars en The Belgian Twenty, onderstree­pt dat het om een vreedzaam protest gaat. “Sinds Duchâtelet onze club kocht, degradeerd­en we naar derde klasse en we bengelen nu ook daar onderaan. In de laatste zeven wedstrijde­n haalden we slechts drie punten. Het publiek halveerde sinds Duchâtelet de club eind 2013 kocht. Wat er nog overblijft, is een slecht team dat wellicht ook na dit seizoen degradeert.” Ook Katrien Meire, die door de eigenaar als CEO werd aangesteld, moet het ontgelden. “Ze is onbekwaam. Het maakt ons niet uit aan wie Duchâtelet de club verkoopt, slechter kan het beleid niet meer worden. Al zijn het Russen of Chinezen, we zijn hem beu en dat mag hij weten. In het verleden hebben investeerd­ers al interesse getoond, maar de meetings werden steeds afgeblazen door mevrouw Meire.”

Gebouwen

Het Engelse protest krijgt ook steun vanuit Sint-Truiden. Bert Derwael (33) is een van de drijvende krachten achter GRAS, de groepering die ontstond op het STVV-forum. “Roland Duchâtelet moet zich met het sportieve bezighoude­n en minder met gebouwen. De voorbije tien jaar speelden we ofwel in tweede of bleven we nauwelijks in eerste nationale. Steeds met de hakken over de sloot. Als het eens goed ging, werden de beste spelers verkocht.” De huidige trainer Ivan Leko kan nochtans op heel wat steun van de STVV-fans rekenen en de club blijft ook dit jaar in eerste klasse. Of GRAS dan niet wat hard is voor de eigenaar? “Leko is geen slechte trainer maar we zien niet de spelers die we op het veld willen zien.” Of er vanavond veel aanhangers van STVV zullen meewandele­n, valt nog af te wachten. Derwael hoopt op zo'n 250.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium