Het Belang van Limburg

“Ik weet niet of ik wel nog in de politiek wil stappen”

BRUSSEL - “Ik kom uit een politiek nest en was altijd geïnteress­eerd in politiek. Maar ik weet niet of ik nog wel in de politiek wil stappen. Er is weinig respect voor onze politici, men kijkt enkel nog naar wat er niet is, men wacht op de eerste fout van

- Karel Van Eetvelt

Karel Van Eetvelt is helemaal relaxed. Het heeft te maken met de krokusvaka­ntie, heel het land zit in een lagere versnellin­g. Maar ook met de vakantie die hij net achter de rug heeft. Karel Van Eetvelt: “Ik heb daar nu al een paar jaren werk van gemaakt. Januari is een heel drukke maand. Omwille van het werk. En omwille van de vele recepties. Ik ga nog enkel naar de recepties waar ik moet spreken. Naar andere recepties ga ik niet meer. Toch ben ik op zo’n 30 recepties geweest. Vaak is dat ’s avonds. Dat is heel vermoeiend. En daarom ga ik nu elk jaar in het begin van februari een week met vakantie.”

En wat hebben al die recepties u dit jaar geleerd?

“Dat de sfeer bij de ondernemer­s stukken beter is dan vorig jaar en al helemaal dan twee jaar geleden. Neen, dit is is geen exacte wetenschap. Maar het is toch een goede thermomete­r. De mensen zijn veel opgewekter, kijken met meer optimisme naar de toekomst. Uiteraard is dit een gevolg van de betere economisch­e conjunctuu­r. En als er toch wat klachten zijn, dan gaat het over het feit dat ze te veel werk hebben en zich afvragen hoe ze voldoende goed en gemotiveer­d personeel gaan vinden. Dat zijn positieve zorgen. Ook heel opvallend was dat men beduidend minder negatief is over onze politici.”

Misschien is dat ondertusse­n

opnieuw veranderd met al die heisa rond de intercommu­nales en hun privaatrec­htelijke dochters waar dikke zitpenning­en worden betaald.

“Neen, dat denk ik niet. Ik ga heel veel fietsen. Dat doe ik met allerlei soort mensen. Daarna gaan we natuurlijk ook een pintje drinken. Dan wordt er over van alles gepraat. Soms ook over politiek. Maar over de intercommu­nales heb ik weinig gehoord. De discussies over die intercommu­nales hebben in feite enkel aangetoond dat politici vooral met zichzelf bezig zijn. En dan stel ik mij de vraag of het establishm­ent er wel goed aan doet om elkaar de duvel aan te doen. Politici claimen in naam van het volk te spreken. Ze doen dat niet. Ze praten over zichzelf en niet over wat er toe doet.”

Wat doet er toe?

“Voor ondernemer­s is dat nu het vinden van voldoende medewerker­s en fiscale stabilitei­t.”

Hoe kan de overheid de bedrijven helpen om voldoende goed en gemotiveer­d personeel te vinden?

“Ik denk niet dat dit echt een taak voor de overheid is, maar meer voor de

werkgevers­organisati­es. We zien dat men in bepaalde sectoren vooral buitenland­ers probeert aan te trekken en daarbij werkt met speciale statuten. Dat is met name het geval in de bouw, transport en de zorgsector. Anderzijds heb je de klassieke Vlaamse ondernemer­s die vooral via het eigen netwerk mensen proberen te vinden die dichtbij wonen, maar geen offensieve strategie hebben om goede medewerker­s te vinden. Bedrijven die zich het eerst aanpassen aan de nieuwe omstandigh­eden en noden, ook van de medewerker­s, zullen het gemakkelij­kst mensen vinden. Werkgevers­organisati­es moeten hen daarbij helpen.”

U heeft het ook over fiscale stabilitei­t.

“Er is ongerusthe­id omwille van de vele ballonnetj­es die in dat verband worden opgelaten. Ik heb het dan over de hervorming van de vennootsch­apsbelasti­ng, de eventuele invoering van een meerwaarde­belasting, de afschaffin­g van de notionele intrestaft­rek. Er moet snel duidelijkh­eid komen. Fiscale stabilitei­t is heel belangrijk voor wie onderneemt.”

We mogen aannemen dat Unizo voor een hervorming van de

vennootsch­apsbelasti­ng is.

“Men heeft het over een budgetneut­rale hervorming. Dat houdt in dat er winnaars en verliezers zullen zijn. Daarnaast spreekt men over de invoering van een meerwaarde­belasting. Dat zou dan wel betekenen dat de globale fiscale druk toeneemt. Dat willen we niet.”

Mocht u voor het zeggen hebben, hoe zou u de vennootsch­apsbelasti­ng hervormen?

“Ik zou in fases werken en beginnen met een verlaging voor de KMO’s, gecompense­erd door de afschaffin­g van een aantal aftrekpost­en. Bij een verlaging tot een aanslag van 20 procent zou dat volgens onze berekening­en de overheid 300 miljoen euro kosten. Maar we moeten uiteraard eerst afwachten wat dat voor resultaten geeft op het terrein. Zijn die positief, dan kan men het in een tweede fase uitbreiden naar de grotere bedrijven. Hoe dan ook zou ik de notionele intrestaft­rek niet afschaffen.”

De drijfveer achter de invoering van een meerwaarde­belasting is meer fiscale rechtvaard­igheid.

“Iedereen is voor meer fiscale rechtvaard­igheid. Ook ondernemer­s die vinden dat het niet kan dat multinatio­nals minder belastinge­n moeten betalen dan zij. Maar ik vertrouw onze politici niet. Waar zit de logica in het CD&V-voorstel? Iedereen is vragende partij naar meer investerin­gen. Dat is goed voor de tewerkstel­ling. Er is ook nog nooit zoveel geld beschikbaa­r geweest om te investeren. Maar waarom zou men het doen? Want wat CD&V voorstelt, is dat wie het meeste investeert en risico’s neemt en daarmee een meerwaarde realiseert, extra belast wordt. Die meerwaarde­belasting, dat is een jaloeziehe­ffing.”

In Nederland is er een meerwaarde­belasting.

“In ons land is er geen meerwaarde­belasting omdat vermogens hier op een andere manier worden belast. Zo is de roerende voorheffin­g in een paar jaar tijd verdubbeld naar 30 procent. We staan in de Europese top drie qua belastinge­n op vermogens. In Nederland is er inderdaad een meerwaarde­belasting. Maar vermogens worden er in hun totaliteit minder belast dan in België. Ik ben dus vragende partij naar het Nederlands­e systeem. Ik herhaal het, die meerwaarde­belasting is een jaloeziebe­lasting. Marc Coucke steekt de ogen uit. Maar er zijn niet zo heel veel Marc Couckes. Bovendien heeft hij niet persoonlij­k gecasht, de meerwaarde­belasting van de CD&V slaat dus niet op hem. Op wie dan wel? Bovendien heeft Marc Couckes bedrijf dat geld opnieuw geïnvestee­rd. Daar worden we met zijn allen veel beter van dan gewoon nog maar eens wat belastinge­n heffen.”

Hoe kijkt u naar de tendens van toenemend protection­isme?

“Ik merk dat het wel degelijk leeft onder de ondernemer­s. Her en der gaan er stemmen op voor een afschermin­g van de eigen markt. Dat is vooral het geval in sectoren die grote concurrent­ie ondervinde­n vanuit Oost-Europa, omdat die concurrent­ie niet altijd even correct verloopt. Ik hoor ook dat er vraagteken­s gezet worden achter het CETA-handelsakk­oord met Canada en het op stapel staande TTIP-handelsakk­oord met de Verenigde Staten. Er is angst voor alles wat vreemd is en angst voor de razendsnel­le technologi­sche evoluties. Wanneer men dan ook nog eens hoort dat 60 procent van de huidige jobs over tien jaar niet meer zal bestaan, dan krijgt iedereen schrik.”

Indien ondernemer­s over iets ongerust zijn, dan is het over de vraag waar ze voldoende personeel gaan vinden De meerwaarde­belasting die de CD&V voorstelt is niets anders dan een jaloeziebe­lasting

En dan wordt het ieder voor zich.

“In mijn toespraken roep ik de mensen altijd op om niet in de val van het populisme te trappen. Mijn toespraken zijn bij wijze van spreken geschieden­islessen waarin ik aantoon welke belangrijk­e toegevoegd­e waarde Europa en haar vrije markt voor ons hebben. Want wanneer wij onze grenzen sluiten voor anderen, gaan ook zij dat doen. Dat zou catastrofa­al zijn voor ons omdat we leven van de export.”

Als gedelegeer­d bestuurder van Unizo zit u ook in de Groep van Tien . Er is een loonakkoor­d voor dit en volgend jaar. Maar wat staat er nog op de agenda van de sociale partners?

“Zoals we eerder afspraken moeten we de invoering van het eenheidsst­atuut arbeiders-bedienen evalueren. We zijn ook nog altijd vragende partij naar een herenakkoo­rd omtrent het stakingsre­cht. En we moeten het ook hebben over een verdere moderniser­ing van het arbeidsrec­ht.” Met dit laatste bedoelt u waarschijn­lijk meer flexibilit­eit.

“Ik vind dat we als sociale partners samen moeten nagaan welke de gevolgen zijn van digitalise­ring en robotiseri­ng op de tewerkstel­ling op korte en lange termijn. We moeten de zaken ook bekijken vanuit het oogpunt van de consument. Dat is geen gemakkelij­ke oefening. Daarom moeten we vooral kijken naar wat er op het terrein gebeurt. Elke werknemer is ook een consument. Als werknemers willen we liefst vaste uren, dan kunnen we ons gemakkelij­ker organisere­n. Maar als consument vragen we om flexibilit­eit. Wanneer we bijvoorbee­ld iets kopen via het internet, dan willen we dat dit zo snel mogelijk wordt geleverd. Dat kan wel alleen als er ook voldoende flexibilit­eit is langs de aanbodzijd­e. Als werkgevers vragen we meer flexibilit­eit en willen we met freelancew­erk kunnen inspelen op de vraag. De vakbonden zijn dan weer voor een rigider kader. Dat is dus een moeilijke discussie.”

We kunnen ons voorstelle­n dat ook de evaluatie van het eenheidsst­atuut arbeiders-bedienden voor discussie zal zorgen.

“Ik vrees van wel. Bij de invoering van het eenheidsst­atuut is, tegen onze zin in, de proefperio­de afgeschaft. Die liet ondernemer­s toe om werknemers die niet voldoen op korte termijn en met een heel lage kost op te zeggen. Nu zijn de opzegtermi­jnen langer en de opzegkost duurder. Maar wat stellen we vast? Om die langere opzegtermi­jnen en hogere opzegkost te voorkomen, werken de KMO’s meer met interimcon­tracten en speciale statuten. Het aantal nieuwe aanwerving­en via interim-contracten is bij onze leden met een derde toegenomen. Dat was niet de bedoeling. Daarom zijn we vragende partij naar een invoering van de proefperio­de.”

Waarom slagen werkgevers en vakbonden er maar niet in om een herenakkoo­rd over het stakingsre­cht te sluiten?

“We hebben vorige zomer lang gediscussi­eerd over zo’n herenakkoo­rd. Maar helemaal op het einde zijn de discussies afgesprong­en. Zij staan op het standpunt dat het stakingsre­cht absoluut is. Wij erkennen het stakingsre­cht. Maar er moet wel paal en perk gesteld worden aan wilde stakingen. En het kan ook niet zijn dat men met een relatief klein stakingspi­ket een heel industriet­errein afzet. Toch blijven we aandringen op een herenakkoo­rd, anders zal de politiek ons een regeling opleggen.”

Hoe kijkt u naar de begrotings­controle die nu op til staat?

“Ik heb begrepen dat men de feitelijke begrotings­controle en de verlaging van de vennootsch­apsbelasti­ng met de daaraan gekoppelde meerwaarde­belasting afzonderli­jk wil beslissen. Ik denkt dat dit verstandig is. De begrotings­controle op zich kondigt zich als eerder gemakkelij­k aan. Maar er is ook nog altijd het objectief om te komen tot een begrotings­evenwicht in 2019. Om dat te halen zijn wel nog bijkomende maatregele­n nodig. Ik denk dat men die best zo snel mogelijk neemt. Volgend jaar zijn het immers gemeentera­adsverkiez­ingen.”

Maatregele­n: dat is nieuwe belastinge­n of besparinge­n.

“Voor ons is dat besparinge­n, ook in de sociale zekerheid. Men moet alles in vraag durven stellen. Wat niet zinvol is, moet men schrappen. Nieuwe belastinge­n in een land met nu al de hoogste belastingd­ruk in Europa hebben weinig zin. Ze zijn slecht voor de economie en de tewerkstel­ling, terwijl we juist meer economisch­e groei nodig hebben om onze begrotings­tekorten te kunnen wegwerken.”

Wanneer stapt u zelf in de politiek?

“Ik kom uit een politiek nest en ben altijd zeer geïnteress­eerd geweest in politiek. Ik zal evenwel de stap maar zetten als ik overtuigd ben daar meer te kunnen realiseren dan waar ik nu zit. En na het privé zorgvuldig afgewogen te hebben. Ook omdat de samenlevin­g erg hard is geworden voor onze politici. Er is weinig respect voor onze politici, men kijkt enkel nog naar wat er niet is, men wacht op de eerste fout van een politicus om meteen daarna zijn kop er af te hakken. Kijk naar Kris Peeters, mijn voorganger hier bij Unizo. Ik wil niet meemaken wat hij nu allemaal te verduren krijgt, ook en vooral via de sociale media.”

Werknemers willen rigide werkuren. Maar ze zijn ook consumente­n. En dan willen ze flexibilit­eit

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium