Het Belang van Limburg

Maatje meer

-

Down Under

Ron Mueck is een Australisc­he beeldhouwe­r die tegenwoord­ig vanuit Londen opereert. Sinds 1996 maakt hij hyperreali­stische beelden van silicone en fiberglas.

‘Mueck’ klinkt niet echt down under. Stimmt: zijn ouders waren Duitse speelgoedm­akers die naar Australië emigreerde­n. Door hen bezig te zien, raakte hij geïnspiree­rd om zelf aan de slag te gaan. Eerst met poppen in televisies­eries en films, zoals ‘Labyrinth’ met David Bowie en ‘The Storytelle­r’ van The Muppets-bedenker Jim Henson. En later in de wereld van de beeldende kunst. ‘Hyperreali­stisch’ is geen overdreven term bij het beschrijve­n van een beeld als ‘Couple Under An Umbrella’. Op de afmetingen na dan: het werk is erg groot. “Ik maak nooit beelden op mensenmaat want dat vind ik niet interessan­t. We ontmoeten elke dag al mensen op mensenmaat,” zei Mueck daarover.

Het formaat maakt de levensecht­e details nòg verbluffen­der. Sproeten, ouderdomsv­lekken, aders onder de huid, haartjes - dat stoppelbaa­rdje van de man! - de rimpels onder de voeten, de plooien in dat geleefde vel: het is niet ‘haast echt’, het voelt ‘echt echt’.

Gevoel

Het werk straalt rust en gelukzalig­heid uit. Een ouder koppel dat op een strand onder een parasol ligt te genieten van een mooie zomerdag. De man rust met zijn hoofd op de schoot van de vrouw. Hij lijkt wat afwezig, in gedachten verzonken, maar met zijn rechterarm houdt hij de arm van de vrouw vast. De blik in zijn ogen heeft iets raadselach­tig. Mueck beseft dat, hoe goed zijn techniek ook is, het uiteindeli­jk toch vooral om de emotie gaat. Wie in de ogen van het paar kijkt, beseft dat Mueck dat aspect ook onder de knie heeft.

Ring

De vrouw - net als de man niet meer met de ideale maten van vroeger - kijkt liefdevol op hem neer. Iemand merkte eerder eens op dat de lichamen zo groot zijn om de liefde tussen de twee te symboliser­en: groter dan het geheel. Kan kloppen. Toch heeft Muecks werk nog altijd iets mysterieus. De titel bevestigt dat het om een koppel gaat, maar terwijl zij nog altijd haar trouwring draagt, doet hij dat niet...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium