Het Belang van Limburg

China is er klaar voor

-

nen. Ten eerste de luchtkwali­teit. Het eerste wat je ’s morgens doet in Chinese grootstede­n is op je smartphone kijken hoe de luchtkwali­teit is die dag. Dat bepaalt of je naar buiten gaat of eerder binnenacti­viteiten gaat doen. Soms is de luchtkwali­teit zo slecht dat je huid ’s avonds letterlijk plakt van het vuil.” “Tweede reden is de voedselkwa­liteit. China is de voorbije jaren geteisterd door verschille­nde grote voedselsch­andalen. Mijn vrouw heeft ook dit jaar weer melkpoeder gekocht in België om mee te nemen naar China, omdat het vertrouwen in de lokale melkproduc­ten volledig weg is. Een van de grootste zuivelprod­ucenten van China heeft een grote fabriek gebouwd in Nieuw-Zeeland om onder de eigennaamz­uivelprodu­ctenopdema­rkt te kunnen brengen die gegarandee­rd niet made in China zijn.” “Op drie: onderwijs. Chinezen hechten zeer veel belang aan een goede opleiding. Het Chinese onderwijs is behoorlijk, maar nog te zeer gefocust op van buiten leren en te weinig op creativite­it. Dus sturen Chinezen hun kinderen naar het buitenland om te studeren. En ze gaan daarvoor zeer ver. Familieled­en van mijn vrouw hebben hun huis verkocht om de studies van hun zoon in Australië te betalen. En dan is er nog de moraliteit­scrisis. Vroeger controleer­de de partij alles. Mijn schoonoude­rs moesten toestemmin­g aan de partij vragen toen ze wilden trouwen. Nu wordt er niets meer gecontrole­erd. Chinezen zijn zeer individual­istisch, om niet te zeggen egoïstisch. In het verkeer maak je regelmatig mee dat iemandzijn­automidden­opderijbaa­nlaat staan om een boodschap te gaan doen en zich er geen snars van aantrekt dat alle auto’s achter de zijne dan ook stilstaan. Chinezen vinden zelf dat hun samenlevin­g ziek is. Wie het zich kan permittere­n trekt weg, niet alleen de financiële maar ook de morele bovenlaag.”

Sven Agten De communisti­sche partij controleer­t niet meer, zegt u. Maar onder de huidige leider Xi Jinping lijkt de controle toch opnieuw sterker te worden. De corruptie wordt hard aangepakt.

“Dat klopt, maar hij had geen andere keuze.Iedereenin­Chinawistd­athetfout liep. Dat de omarming van het privé-initiatief en het kapitalism­e tot excessen en corruptie geleid had. De partij had de Chinezen dan wel een hogere levensstan­daard bezorgd, maar wat heb je daaraan als je geen behoorlijk­e lucht meer kan inademen en niet meer zeker kan zijn van het voedsel dat je eet? De bevolking aanvaardt dat niet meer en de leiding heeft dat begrepen. De corruptie wordt keihard aangepakt, en er is veel beterschap.”

Er is niet allen de corruptie, ook op andere vlakken wordt de overheidsc­ontrole de jongste jaren terug sterker.

“Dat moet je bekijken vanuit het streven naar stabilitei­t. In de ogen van de Chinese burger heeft de overheid de opdracht de Chinese cultuur te beschermen. En de meeste Chinezen zijn bereid om daarvoor een stuk vrijheid op te geven. Voor de meeste Chinezen zijn vrijheid en democratie geen waarden op zich, maar staat het bewaren van de Chinese identiteit voorop.”

“Kijk, China heeft zichzelf altijd beschouwd als een superieure beschaving. Het is door de eeuwen heen een machtig rijk geweest dat zichzelf afschermde. En dan komen daar in de 19de eeuw plots die Europeanen die China onder elkaar willen opdelen. Daar wordt je vandaag als westerling nog altijd op aangesprok­en. Dat mag nooit meer gebeuren! In tegenstell­ing tot de Europese natiestate­n heeft China nooit kolonies gehad. De christelij­k-Romeinse bekeringsi­jver is hen vreemd. Chinezen willen niemand overtuigen, ze willen zaken doen. Maar ze willen ook wel in hun waarde gelaten worden.”

En hoe kijkt China aan tegen de nieuwe Amerikaans­e president Donald Trump?

“Trump investeert in oplossinge­n van dertig jaar geleden. China kijkt naar wat er de volgende dertig jaar belangrijk gaat zijn. Het Amerikaans­e beleid komt tegenwoord­ig neer op een nachtelijk­e tweet. In China wachten ze altijd drie maanden om te reageren, maar dan is het wel raak. Op korte termijn zal dat beleid van Trump misschien succes hebben. Op de lange termijn versnelt het alleen de evolutie dat China de rol van de VS zal overnemen als belangrijk­ste wereldmach­t.DoorhetTTP-hetTranspa­cifische handelsver­drag - op te geven heeft Trump China helemaal de vrije hand gegeven om zelf de leiding te nemen van een vrijhandel­szone rond de Stille Oceaan.”

Misschien moeten we het toch nog even hebben over zaken doen in China?

“Recepten die in de meeste landen van de wereld werken, ook in landen als Brazilië of India, werken vaak niet in China. Het is een radicaal ander land. Je moet de zaken altijd bekijken vanuit hun perspectie­f. Maar er zijn nog altijd veel mogelijkhe­den voor ambitieuze jongeren die naar China willen trekken.” “En ik vind zelfs dat ze dat vanuit België meer zouden mogen doen. In Sjanghai zien we vrijwel elke week wel nieuwe productenu­ithetbuite­nland,maardaar zijn er zelden Belgische bij. Maar 1,9 procent van de Belgische export ging in 2014 naar China. Wij zijn te weinig ambitieus, te regionaal. Dus ik zie zeker nog mogelijkhe­den voor Belgen die het in China willen maken.” Je hoeft geen zakenman met grootse plannen in China te zijn om te genieten van het boek dat Neerpelten­aar Sven Agten geschreven heeft over het China van vandaag. Historicus Agten is 38 en woont en werkt al twaalf jaar in China, eerst als docent Engels, daarna in het bedrijfsle­ven. Momenteel is hij president Asia and Pacific voor een Duitse industriël­e multinatio­nal. Agten spreekt Chinees, is getrouwd met de Chinese Han Xue - ze hebben samen twee kinderen - en noemt zichzelf “een product van China”.

De titel ‘Hoe maak ik het in China?’ doet het boek geen recht. Het is veel meer dan een gids voor de zakelijke reiziger. Agten schetst in 240 pagina’s een fascineren­d beeld van een land dat in de twaalf jaar dat hij er actief is, geëvolueer­d en veranderd is met een snelheid die wij in het westen niet voor mogelijk houden.

In 2004 was China nog een opkomende economie, nu staat het op het punt om de Verenigde Staten voorbij te steken als grootste economisch­e macht ter wereld. Ook en vooral in deze turbulente tijden is het boek van Sven Agten verplichte lectuur voor wie zich afvraagt waar we met de wereld naartoe gaan, nu de Verenigde Staten blijkbaar zelf een einde willen maken aan hun status van supermacht door zich op zichzelf terug te plooien. China is er meer dan klaar voor om die rol over te nemen. (ls)

Op de lange termijn versnelt het beleid van Trump alleen maar de evolutie dat China de rol van de VS zal overnemen

Sven Agten

Hoe maak ik het in China? Lannoo Campus

240 blz.

24,95 euro

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium