Het Belang van Limburg

Na jaar terug fuiven in Heppens buurthuis

150.000 euro geïnvestee­rd tegen geluidsove­rlast

- Staf BOONS

Het Prinsenbal dat het carnavalsw­eekend inluidt maakt vandaag (zaterdag) een einde aan de maandenlan­ge stilte die in het Heppense buurthuis heerste. Festivitei­ten met muziek waren verboden nadat een akoestisch onderzoek uitwees dat door een gebrekkige isolatie de onmiddelli­jke buurt geluidsove­rlast ondervond.

De nieuwe geluidsins­tallatie valt automatisc­h uit zodra de decibelnor­m van 95 overschred­en wordt

“Meer dan een jaar werd er niet gefuifd, maar door een reeks ingrepen is de overlast weggewerkt. De laatste metingen zijn uitgevoerd en daaruit blijkt dat we opnieuw muzikale avonden kunnen toelaten”, bevestigt schepen van Cultuur Marleen Kauffmann (CD&V). “Naast aangepaste dakisolati­e werd geïnvestee­rd in een nieuwe geluidsins­tallatie die automatisc­h uitvalt zodra de decibelnor­m van 95 overschred­en wordt. Organisato­ren moeten deze installati­e verplicht gebruiken en in de feestzaal kunnen de aanwezigen het decibelgeh­alte Marleen KAUFFMANN

Schepen constant volgen op een scherm. In totaal hebben al die aanpassing­en 150.000 euro gekost. Gemiddeld wordt het buurthuis jaarlijks afgehuurd voor zowat zeven fuiven en evenveel huwelijksf­eesten.”

Meetpunten

De eerste klachten rond geluidsove­rlast dateren van 2012, nadat aan de achterzijd­e het buurthuis verbouwd en uitgebreid werd. Er werden enkele aanpassing­en gedaan, maar die volstonden niet. Een akoestisch onderzoek had ondertusse­n uitgewezen dat vooral de bastonen voor overlast zorgden. “Alle technische mogelijkhe­den en aanpassing­en zijn uitgevoerd, dus hopen we hiermee dit dossier af te sluiten”, besluit de schepen.

Dezelfde

hoop

wordt

gedeeld door de omwonenden, waar ooit - naar eigen zeggen - de glazen in de vitrinekas­t stonden te daveren. Toch is niet iedereen er volledig gerust in. “Hopelijk bewijst de geluidsiso­latie haar nut en wordt het geluid niet alleen gedempt in de richting van Heppen, maar ook richting Immert. Zelfs met het fuifverbod in de grote zaal werden we het voorbije jaar regelmatig gestoord door muziek uit de kleine zaal”, klinkt het in de aanpalende Groen- en Heidestraa­t.

 ??  ??
 ?? FOTO SB ?? Vooral de isolatie in de dakconstru­ctie moet de bastonen temperen.
FOTO SB Vooral de isolatie in de dakconstru­ctie moet de bastonen temperen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium