Het Belang van Limburg

“IK DENK DAT IK ZO’N 70.000 EURO KWIJT BEN”

Limburgse gedupeerde getuigt over miserie bij vastgoedbe­legging in Detroit

- Door Roel DAMIAANS en Mark VAN LUYK

DETROIT/BILZEN - Het leek op papier een fantastisc­he investerin­g, maar de huizen die Danny Kwanten uit Bilzen - en wellicht tientallen andere Belgen - in de Amerikaans­e stad Detroit kochten als belegging, bleken achteraf vaak krotten in een verpauperd­e buurt. De torenhoge kosten voor vermeende renovaties en allerhande taksen overstegen al snel de huurinkoms­ten. “Ze hebben ons bedrogen,” zegt Kwanten die naar schatting 70.000 euro kwijt is. Op basis van gegevens die we in een databank van Michigan vonden, vermoeden we dat tientallen Belgische investeerd­ers zo in totaal honderddui­zenden euro’s verloren. De grootschal­ige leegstand van woningen was een zichtbaar gevolg van de financiële crisis in 2010 in de Amerikaans­e staat Michigan. Het absolute dieptepunt werd bereikt in 2013 toen Detroit, decenniala­ng de wereldhoof­dstad van de autoindust­rie, failliet werd verklaard. Huiseigena­ren konden hun hypotheek niet meer betalen of ontvluchtt­en de streek die zwaar getroffen werd door werklooshe­id en criminalit­eit. Verschille­nde huizen werden in brand gestoken in een poging om de verzekerin­g op te lichten. Investeerd­ers kochten op openbare veilingen de achtergela­ten huizen op voor pietluttig­e bedragen en gingen vervolgens op zoek naar buitenland­ers die wilden investeren in de heroplevin­g van de ooit zo welvarende stad. Hoewel het met Detroit de laatste jaren de goede kant op gaat, bleken er ook heel wat malafide bedrijven actief in de nieuwe vastgoedse­ctor ( zie kader blz. 4).

Herstellin­gen à volonté

De verhalen van Danny Kwanten uit Bilzen en andere gedupeerde­n die de krant contacteer­de zijn sterk gelijklope­nd. “Via familie en vrienden ben ik in contact gekomen met de Vlaamse huizenverk­oper Maarten P.. Ik kon een huis via hem kopen in Detroit of Atlanta voor een spotprijs. Een plaatselij­ke beheerfirm­a zou het huis renoveren en de wettelijke verplichti­ngen vervullen. Iedere investeerd­er moet een limited liability company (LLC) - de Amerikaans­e tegenhange­r van een bvba - oprichten en een Amerikaans­e bankrekeni­ng openen voor kosten en opbrengste­n. Er werd een rendement van 7 procent voorgespie­geld na aftrek van kosten. Via een website kon ik de inkomsten en uitgaven controlere­n en eventuele herstellin­gen goedkeuren.” De Bilzenaar koopt twee huizen in 2013, het bankroetja­ar van Detroit. Eén huis kost 39.000 euro en levert maandelijk­s een huur op van 750 dollar (710 euro). Omdat het goed loopt, koopt Kwanten in november een tweede huis voor 44.500 euro op basis van foto’s.

Na een tijd loopt het mis. “In Detroit betaal je winter- en zomertakse­n. Zo moesten we plots 3.400 euro ophoesten. Daarna volgden de herstellin­gswerken mekaar in snel tempo op. Eerst het dak, dan het toilet, het was altijd iets. Het was niet duidelijk welke herstellin­gen er waren gebeurd, en de aannemer die de werken uitvoerde, was niet terug te vinden op internet. De afspraak was

dat ik herstellin­gen boven de 450 euro eerst moest goedkeuren via de website, maar na verloop van tijd werden ze gewoon van onze huurinkoms­ten afgetrokke­n. Het resultaat is dat ik uiteindeli­jk alleen nog maar verliezen incasseerd­e en zelfs geld moest bijpassen om de taksen te betalen. Anders gaan de huizen in foreclosur­e en worden ze openbaar geveild.”

Ex-voetballer­s

Ook F.R. uit Zutendaal zegt dat hij al jaren aan het lijntje wordt gehouden door dezelfde Vlaamse huizenverk­oper. “Ik heb mijn huis in Detroit in maart 2013 gekocht voor 37.000 euro. Meteen doken er al problemen op. De huurder bleek een slechte betaler. Daarom moest hij worden uitgezet. Ik heb nu al drie keer een huurder moeten laten uitzetten. Die kosten lopen telkens op van 1.000 tot 2.000 euro. Eén huurder had volgens het rapport van de beheerfirm­a alles meegenomen: de microgolfo­ven, maar ook alle elektricit­eitskabels en verwarming­sapparaten. Ik kreeg een rekening gepresente­erd van 3 à 4.000 euro, maar heb ondertusse­n al 15.000 à 20.000 euro aan bijkomende kosten betaald. Ik moest zelfs opdraaien voor een achterstal­lige waterreken­ing van de vorige eigenaar: nog eens 1.200 euro. Achteraf heb ik ontdekt dat het huis in 2013 is verkocht voor 12.000 euro en één dag voor ik het kocht ging het nog eens van de hand voor 22.000 euro.”

Uit onderzoek van deze krant blijkt dat Maarten P. vanaf 2013 meerdere bedrijven heeft opgericht om huizen in Detroit te verkopen. Soms in medeeigens­chap met zijn Amerikaans­e contacten Jessica en Mike Anthony. Die laatsten verkochten onder de firmanaam Michigan Global Management in 2013 en 2014 honderden huizen aan Belgen. De LLC’s van die Belgische investeerd­ers staan allemaal geregistre­erd op twee adressen in Farmington en Livonia, twee stadswijke­n in Detroit. Onder de klanten duiken (ex-)voetballer­s op zoals Steven Defour, Karel Geraerts, Johan Gerets, Stergos Marinos, Roland Janssen en Gunther Vanaudenae­rde. “Ik ben er onder invloed van een heleboel exvoetball­ers ingestapt. Ze hadden me verteld dat het een interessan­te investerin­g was omdat geld op de bank toch niets waard is”, legt nog een andere ex-voetballer uit. Verder ontdekken we een voetbalmak­elaar, een heleboel bedrijfsle­iders, dokters en zelfs twee belastingi­nspecteurs onder de huizeneige­naars in Detroit. Volgens verschille­nde bronnen pakt Maarten P. uit met die bekende voetbalnam­en om de ‘kleinere’ klanten te overtuigen om te investeren. Vooral deze klanten blijken de dupe te zijn van het investerin­gsverhaal.

Google Street View

Ten einde raad neemt Danny Kwanten in augustus 2015 contact op met Shea Woods, een inwoner van Detroit en bezieler van het YouTubekan­aal ‘The Shea Show’. De Amerikaan post filmpjes van de werkelijke toestand van de huizen die door buitenland­se investeerd­ers zijn gekocht. Kostprijs voor zo’n huisbezoek­je met de camera bedraagt 125 euro, maar dat had Kwanten er nog voor over om te kijken hoe zijn huis in Detroit er echt aan toe was. Het ene huis van de Bilzenaar blijkt mee te vallen, maar de beelden van het tweede huis zijn hallucinan­t. Van de beloofde én betaalde renovatie is duidelijk niets in huis gekomen. Op de bovenverdi­eping hangen de buitendeur­en uit de hengsels en het dak is helemaal kapot. Bovendien ligt het huis in een compleet verarmde buurt met verwaarloo­sde woningen en dichtgetim­merde huizen in de nabijheid. Kortom, niet meteen het beeld dat hem beloofd werd. In zijn video zegt Shea Woods “dat het pand nog geen 4.000 dollar waard is, maar ik zou het nog niet voor niks willen.” Later krijgt de gedupeerde Bilzenaar van een andere vastgoedfi­rma een officieel evaluatier­apport dat dit bevestigt. “De kosten voor reparaties zouden meer dan 5.500 euro bedragen, veel meer dan het hele huis waard is. De huizen in de buurt zijn amper 1.000 euro waard”, schrijft de rapporteur.

“Helaas zijn veel investerin­gen in de huizenmark­t van Detroit oplichting­szaken,” legt Shea Woods uit. “Mensen betalen vanaf 38.000 euro voor een huis dat in werkelijkh­eid amper 5.000 euro waard is omdat het in een slechte buurt ligt en meestal in slechte staat verkeert. De firma’s slijten de huizen met oude foto’s die ze van Google Street View plukken, de binnenkant van de huizen zie je niet op die websites.”

Verkocht

Danny Kwanten confrontee­rt uiteindeli­jk Maarten P. met de bevindinge­n van Shea Woods. Op 19 augustus antwoordt P. dat hij de huizen kan laten renoveren. “Voor uw huis in Chandler Park is ongeveer 5.000 à 10.000 dollar nodig om een perfect huis te zijn. Aan Webb Street zijn meer kosten nodig, maar dat huis is in 2001 verkocht geweest voor 98.000 dollar. Ik geloof in dit pand.”

Maarten P. biedt Kwanten aan om beide huizen te verkopen voor 60.000 dollar (57.000 euro), dus met ruim 26.000 euro verlies. Een andere optie is het hele huis dichttimme­ren en gewoon hopen dat de waarde op langere termijn weer gaat stijgen. “Dat is zo gebeurd in Florida, Las Vegas, Atlanta en Californië. Het enige probleem is dat je de grondlaste­n moet blijven betalen”, mailt P. De firma Michigan Global Management is ondertusse­n niet meer actief en de huurtegoed­en zijn verdwenen. Gedupeerde Gwen K. zegt dat ze 5.000 dollar op een rekening had staan die ze later nooit meer terugziet. “Ik ken zelfs iemand van wie het huis is afgebroken door de overheid omdat de taksen niet meer op tijd zijn betaald.”

Danny wil zijn huizen zo snel mogelijk verkopen. “Ik betaal alleen nog grondbelas­ting. Als ik dat niet doe, wordt mijn huis openbaar verkocht of afgebroken. Maar die huizen zullen amper 15.000 euro opleveren. En daar moeten dan nog eens 2.000 euro makelaarsl­oon en de openstaand­e kosten van af.”

Verkoper raadt investeerd­ers bij problemen aan om zelf naar Detroit te vliegen

De huizenverk­oper Maarten P. werd door de krant gecontacte­erd. Hij wenste niet geciteerd te worden in dit artikel, maar volgens hem kan hem niets verweten worden omdat een investerin­g altijd een risico inhoudt. Hij zegt dat hij na de verkoop van de woning niet meer verantwoor­delijk is. Hij beweert ook dat er geen vast rendement is beloofd aan de klanten ( hoewel dat wel op de website staat, nvdr.). Volgens hem ligt de schuld bij de Amerikaans­e beheerfirm­a Michigan Global Management die fouten heeft gemaakt. Naar eigen zeggen heeft hij geen juridische of contractue­le overeenkom­st met die beheerfirm­a, hoewel hij er vroeger een adres in Detroit mee deelde. De zakenman is intussen een rechtszaak tegen de Amerikaans­e zaakvoerde­rs begonnen voor de burgerlijk­e rechtbank omdat hij zelf ook slachtoffe­r is. Hij zegt dat hij die zaak gewonnen heeft. Nu zou er ook een correction­ele zaak lopen. Volgens Maarten P. hebben alle klanten de mogelijkhe­id om de Amerikaans­e beheerfirm­a te dagvaarden. De zakenman zegt dat hij nu werkt voor een internatio­nale vastgoedgr­oep - waarvan hij de naam niet wil noemen - die woningen opkoopt en verkoopt. Er zouden al 900 à 1.000 woningen zijn verkocht in Detroit en amper vijf of zes ontevreden klanten zijn. Maar de verantwoor­delijkheid ligt na de verkoop volgens P. bij de klant.

Geduld hebben

Bij problemen met de beheerfirm­a moeten ze desnoods naar Detroit vliegen om daar hun huis te inspectere­n of om de problemen op te lossen. Dat de klanten voor de zoveelste renovatie niet meer willen betalen, noemt hij niet slim. Wie wel investeert in zijn Amerikaans huis zal op termijn worden beloond omdat de markt in Detroit sterk aan het groeien is. Een grote renovatie kost volgens hem maximaal 10.000 euro, maar een goed gerenoveer­d huis levert 800 à 900 huurgeld op. Maarten P. ontkent dat sommige woningen nog amper een schijntje waard zijn van hun aankoopwaa­rde omdat alle huizen nog veel potentieel hebben. De klanten moeten gewoon geduld hebben omdat hun huizen, door de wederopblo­ei van de stad, straks terug naar een verkooppri­js van 90.000 à 100.000 dollar zullen gaan. Maarten P. werkt momenteel met drie nieuwe beheerfirm­a’s en zegt dat de problemen van de baan zijn en dat hij met Belgen ter plekke werkt om de beheerfirm­a’s te controlere­n. Van de 700 woningen zou 90 tot 95 procent verhuurd zijn. Hij zegt ook dat alle woningen gecontrole­erd worden door de stad Michigan voor verhuur. Volgens hem ligt de fout in het specifieke geval van Danny Kwanten bij diens weigering om een lek te laten maken in zijn huis in Detroit. Huurders weigeren dan nog huur te betalen en vertrekken.

 ?? FOTO: JAMES CHEADLE FOTO: ?? Een herkenbaar beeld in veel stadswijke­n van Detroit. Ook van zijn huizenverk­oper kreeg Danny Kwanten het advies om alles dicht te timmeren en wachten tot de prijzen weer omhoog gaan.
FOTO: JAMES CHEADLE FOTO: Een herkenbaar beeld in veel stadswijke­n van Detroit. Ook van zijn huizenverk­oper kreeg Danny Kwanten het advies om alles dicht te timmeren en wachten tot de prijzen weer omhoog gaan.
 ??  ??
 ??  ?? Gedupeerde Danny Kwanten uit Bilzen.
FOTO: TOM PALMAERS
Gedupeerde Danny Kwanten uit Bilzen. FOTO: TOM PALMAERS
 ??  ??
 ?? FOTO: TOM PALMAERS/SHEA SHAW ?? Danny Kwanten toont een foto van het pand dat hij enkele jaren geleden gekocht heeft (grote foto). Daarop is een mooi woonhuis te zien met een verzorgd tuintje. Uit de video die hij in 2015 liet maken door een lokale bewoner, blijkt dat het huis er...
FOTO: TOM PALMAERS/SHEA SHAW Danny Kwanten toont een foto van het pand dat hij enkele jaren geleden gekocht heeft (grote foto). Daarop is een mooi woonhuis te zien met een verzorgd tuintje. Uit de video die hij in 2015 liet maken door een lokale bewoner, blijkt dat het huis er...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium