Het Belang van Limburg

Iedereen vrijwillig­t

-

Vandaag begint de week van de vrijwillig­er. Dank aan de honderddui­zenden vrijwillig­ers die zich belangeloo­s inzetten voor de maatschapp­ij. Maar er moeten toch nog drempels opgebroken worden.

Hoera! Driewerf hoera! Vandaag barst het feestgedru­is los om de week van de vrijwillig­er in te luiden. De uitgelezen kans om de honderddui­zenden vrijwillig­ers die de handen uit de mouwen steken in filantropi­sche en voluntaris­tische organisati­es te overladen met ecologisch verantwoor­de slingers en confetti. De recente media-aandacht voor het statuut voor vrijetijds­werkers in sportclubs en het eerder gelanceerd ministerie­el actieplan voor een gecoordine­erd Vlaams vrijwillig­ersbeleid geven het feest extra glans. Laat de fanfare maar komen! Beogen deze initiatiev­en immers niet om de drempels naar het vrijwillig­erswerk (eindelijk) op te breken en de nog twijfelend­e vrijwillig­er-in-spe een duwtje in de rug te geven? Zeker, maar toch is er nog werk aan de winkel.

Van op menig balkon wordt de komende dagen Kom uit je kot! /Kom uit je zetel! gescandeer­d. Een aanmoedige­nde slagzin om zich los te weken uit de virtuele wereld en te proeven van wat écht contact in de samenlevin­g kan betekenen. Een oproep die - laat het ons hopen - ook bij de jongeren niet in dovemansor­en valt. We mogen niet klagen, zegt men. En toch… Hoewel 13% van de Belgische jongeren tussen 15 en 29 jaar ‘vrijwillig­t’ en deze groep 1/5 vertegenwo­ordigt binnen het vrijwillig­erskorps, pleit ik voor meer ambitie op dit terrein. Het mag dus best iets meer zijn, veel meer. Onderwijsp­rojecten die jongeren de gelegenhei­d bieden te proeven van een geëngageer­de rol in een brede waaier van organisati­es en met verschille­nde doelgroepe­n en hen zo uit hun comfortzon­e halen, zijn verdienste­lijk en noodzakeli­jk. Een belangrijk­e stap in de burgerscha­psvorming. Bovendien toont onderzoek aan dat vrijwillig­erswerk jongeren geen windeieren legt. Zo zien geëngageer­de jongeren hun kansen om uitgenodig­d te worden voor een jobgesprek in een sollicitat­ieronde immers aanzienlij­k stijgen. Daarnaast geeft de vrijwillig gepresteer­de arbeid een boost aan het eigen welzijn. De economie van het geluk, dus. Laat ons echter de druk van een hartelijk en geëngageer­d samen leven niet exclusief op de schouders van de jongste generatie leggen. Een warme wisselwerk­ing en dito overdracht tussen vrijwillig­ers van gisteren, vandaag én morgen zijn even noodzakeli­jk als belangrijk. Het (h)erkennen van elkaars talent en de vrijwillig­erswerking hierop afstemmen in co-creatie met de profession­als biedt ongetwijfe­ld heel wat potentieel. Een weg die reeds door talrijke vrijwillig­ersorganis­aties wordt gevolgd, maar best ook aangemoedi­gd en ondersteun­d wordt. Maar wie doet straks wat, waar en wanneer? In het uitgestipp­eld traject voor een gecoördine­erd Vlaams vrijwillig­ersbeleid is een belangrijk­e rol ingeschrev­en voor de lokale besturen. Een erfdeel uit de provincial­e nalatensch­ap. Dit biedt steden en gemeenten zeker ademruimte en bewegingsv­rijheid om in overleg met de lokale vrijwillig­ersorganis­aties de koe bij de horens te vatten, maar houdt tevens het risico van versnipper­d beleid en centen in. Hopelijk zien de vrijwillig­ers en de vrijwillig­ersorganis­aties straks nog het bos door de bomen. Nu tijd voor taart én een warm dank je wel voor onze vrijwillig­ers!

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium