Het Belang van Limburg

DODELIJKE JALOEZIE

Dader van steekparti­j in Lanaken wordt in gevangenis elk kwartier gecontrole­erd

- Johnnie GEURTS / Nancy VANDEBROEK

René Fripont (63) wordt in de gevangenis van Hasselt elk kwartier gecontrole­erd. Hij heeft na zijn arrestatie gedreigd om zichzelf het leven te benemen. Fripont stak vrijdagnac­ht met een aardappelm­esje zijn ex Femke Wetzels (38) meerdere keren in de hartstreek, in Grand Café Chaplin in Lanaken. De vrouw overleefde de aanval niet. Vijf weken geleden had zij na twintig jaar Fripont verlaten en was ze een relatie begonnen met de zaakvoerde­r van het café.

LANAKEN - De 63-jarige René Fripont zit sinds zaterdagav­ond in de Hasseltse gevangenis opgesloten voor doodslag op zijn ex-partner Femke Wetzels (38). Hij wordt om het kwartier in zijn cel gecontrole­erd omdat hij ermee dreigt om zichzelf van het leven te benemen. De zestiger heeft een strafblad, vertoefde tussen 1976 en 1987 met de regelmaat van de klok in de gevangenis. Twintig jaar geleden leerde hij Femke Wetzels kennen die toen amper 18 jaar oud was. Hij had toen al een huwelijk achter de rug, is ook vader van een zoon. De vrees om Femke aan een veel jongere man te verliezen, deed bij hem vrijdagnac­ht alle stoppen doorslaan. Hij stak de 38-jarige tandartsas­sistente meerdere keren in de hartstreek met een aardappelm­es. Een 30-tal bezoekers van het Grand Café Chaplin, pal naast het cinemacomp­lex in Lanaken, waren vrijdagnac­ht getuige van het drama dat zich voltrok in het verbruiker­ssalon van de horecazaak. Onder de aanwezigen: Femke Wetzels en haar nieuwe vriend die zaakvoerde­r is van de Chaplin en ook René Fripont. Femke had haar 25 jaar oudere partner een vijftal weken geleden verlaten. “René dreigde ermee om zichzelf iets aan te doen als ze niet bij hem terugkwam”, vertelt een vriend van het koppel. “Vrijdag heeft ze hem nog gesmeekt om een adempauze in te lassen, maar zijn bezittings­drang was te groot. Zijn ziekelijke jaloershei­d heeft bij hem alle stoppen doen doorslaan.”

Jaloerser

René Fripont (63) had al een huwelijk achter de rug. Hij leerde de knappe Femke Wetzels kennen toen zij amper 18 was. “Hij kon een echte gentleman zijn en leefde ook op grote voet. Ze viel als een blok voor zijn charmes”, vertelt een vriend van het koppel. “Maar hij werd met de dag jaloerser. Hij begon haar dwangmatig te controlere­n uit angst om haar te verliezen aan een jongere man.”

Een vijftal weken geleden hield de uit Maastricht afkomstige Femke het voor bekeken en koos zij voor een nieuwe liefde. “Ze vond eindelijk rust bij de zaakvoerde­r van het café,” aldus een vriendin. “Aanvankeli­jk ging René rustig om met het feit dat zijn grote liefde een andere partner had. Maar dat bleek maar schijn. Femke vertelde me dat ze overal werd gevolgd, zijn jaloershei­d had de bovenhand genomen. Hij smeekte haar om terug te komen. Enkele weken geleden dreigde hij nog om zich van zijn eigen leven te benemen als ze niet terugkwam.”

Aardappelm­es

Vrijdag kort na middernach­t zocht René Femke op in het café van haar nieuwe vriend aan het Europaplei­n, naast de cinemazaal in Lanaken. Hij ging aan een tafeltje zitten en had nog een gesprek met Femke en haar nieuwe vriend. “René leek heel rustig,” vertelt een caféganger. “Femke smeekte hem om een adempauze in te lassen en het leek alsof hij de breuk eindelijk aanvaardde. Hij is kort daarna vertrokken om niet veel later, rond een uur of twee, terug te keren naar het café met een aardappelm­es in de hand. Zonder dralen heeft hij haar onder het oog van haar vrienden een paar keer in de hartstreek gestoken.”

Een medewerker van de zaak hoorde het gegil van de klanten en nam de zestiger in een houdgreep. “Ik heb de uitzinnige man naar buiten gesleept. Hij sloeg wild om zich heen en heeft met het mes mijn hand meerdere keren geraakt. Daarna pookte hij het mes in de achterkant van mijn bovenbeen. Twee mannen zijn dan ter hulp geschoten en hebben zich op de dader geworpen.” De zestiger hield aan die schermutse­ling enkele blutsen en builen over. Hij werd onder bedwang gehouden tot de politie- en hulpdienst­en arriveerde­n. Femke werd nog overgebrac­ht naar het ziekenhuis waar ze korte tijd later bezweek aan haar verwonding­en.

René Fripont werd zaterdagav­ond voorgeleid bij de onderzoeks­rechter die hem aanhield voor dood- slag en liet overbrenge­n naar de gevangenis van Hasselt. Dinsdag verschijnt hij voor de raadkamer.

“Levenslust­ige vrouw”

In Lanaken verkeren vrienden en bekenden van de vrouw in diepe rouw. “Zo een laffe daad hadden we niet verwacht. Femke was een levenslust­ige vrouw. Ze werkte hard in een tandartsen­praktijk in Maastricht. In haar vrije tijd hield ze van feestjes en als echte Limburgse was ze uiteraard gek op carnaval. Daarbuiten was ze een ware amazone die leefde voor haar paarden en de ritjes. Het was een bloem van een vrouw. Mooi, vriendelij­k en een vriendin waar je op kon rekenen. Dat ze er niet meer is, is nog altijd moeilijk te vatten.”, aldus een vriendin. De nieuwe vriend (46) van Femke was zondag niet in staat om te reageren. “Ik ben blij dat ik vijf weken met jou heb mogen delen als beste vriend,” postte hij zaterdagav­ond op Facebook. “We hebben veel gelachen, af en toe een traantje weggepinkt om dan weer plezier te maken. Ik ben dankbaar dat ik je beter heb mogen leren kennen. Jij was puur en oprecht (…) Ik heb een te gekke reis met je gemaakt, pas terug van woensdag en nu opnieuw op reis, maar wel alleen. Femke, ik zal jou altijd in mijn hart bij me dragen (…). Woensdagav­ond wordt er een stille optocht gehouden voor Femke, met vertrek om 19 uur aan de kerk in Lanaken.

Femke smeekte hem om een adempauze in te lassen en het leek alsof hij de breuk eindelijk aanvaardde. Maar kort daarna kwam hij terug met een mes in de hand

Getuige van de moord Het was een bloem van een vrouw. Mooi, vriendelij­k en een vriendin waar je op kon rekenen. Dat ze er niet meer is, is nog altijd moeilijk te vatten

Vriendin van slachtoffe­r

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto HBVL ?? Slachtoffe­r Femke Wetzels (38) en dader René Fripont (63), haar ex-partner.
Foto HBVL Slachtoffe­r Femke Wetzels (38) en dader René Fripont (63), haar ex-partner.
 ??  ??
 ?? FOTO
TOM PALMAERS ?? René Fripont doodde zijn ex-partber Femke Wetzels met verschille­nde messteken in de horecazaak vlak naast cinema Euroscoop in Lanaken.
FOTO TOM PALMAERS René Fripont doodde zijn ex-partber Femke Wetzels met verschille­nde messteken in de horecazaak vlak naast cinema Euroscoop in Lanaken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium