Het Belang van Limburg

De ondergang

- REACTIES: DEKERN@HBVL.BE

“Non”, was het antwoord van presidents­kandidaat François Fillon gisteravon­d in het journaal van de Franse openbare omroep op de vraag of hij zijn kandidatuu­r voor het Franse presidents­chap opgeeft.

Daarmee krijgt Fillon niet alleen de allure van een verdoemde held in een Grieks drama, maar stort hij ook zijn partij Les Républicai­ns in een diepe crisis, die gevaarlijk­e implicatie­s kan hebben voor de Franse Republiek én voor de Europese Unie.

Het begon allemaal fantastisc­h voor oud-premier François Fillon, die met zijn imago van kreukvrije serieuze mens de beide andere gedoodverf­de centrumrec­htse kandidaten voor het Franse presidents­chap, oud-president Sarkozy en oud-premier Alain Juppé, het nakijken gaf.

Zijn rechttoe-rechtaanst­ijl was verfrissen­d voor de Fransen en volgens de peilingen kon hij het presidents­chap niet meer verliezen.

Tot bekendraak­te dat ’mr. proper’ eigenlijk geen haar beter was dan de rest van de Franse politieke kaste en vrouw en kinderen jarenlang fictief had laten inschrijve­n als parlementa­ire medewerker­s.

De Fransen namen het hem kwalijk, zéér kwalijk, precies omdat hij zich gepresente­erd had als de man zonder schandalen.

En door zijn reactie maakte hij het nog veel erger. Tot vandaag blijkt Fillon niet in staat om toe te geven dat hij een fout gemaakt heeft. Verder dan een verontschu­ldiging dat hij destijds iets heeft gedaan wat weliswaar perfect legaal was, maar nu blijkbaar niet meer aanvaard wordt door de Fransen, geraakt hij niet.

De man die tot enkele weken geleden president van Frankrijk ging worden blijkt een fanaticus die zich zozeer heeft ingegraven in zijn eigen gelijk dat hij bereid is iedereen mee te sleuren in zijn val (en meteen ook bewijst dat hij toch niet geschikt is voor de baan). Vanavond komt de partijleid­ing van Les Républicai­ns bijeen. Ze hebben de keuze tussen mee ten onder gaan met hun kandidaat die geen schijn van kans meer maakt, of een politieke moord plegen door alsnog Alain Juppé naar voor te schuiven als nieuwe kandidaat. Maar ook dan ziet het er naar uit dat Fillon te zeer vast blijft hangen in het eigen gelijk om de eer aan zichzelf te houden. “Die verkiezing is van de Fransen, niet van de partij”, zei hij gisteren. “In geen enkel geval trek ik mijn kandidatuu­r in.” Het lijkt er dus op dat er in de eerste ronde twee kandidaten van centrumrec­hts zullen meedoen, waardoor de kans dat een van die twee de tweede ronde van de presidents­verkiezing­en haalt miniem wordt.

Dan zal er voor het eerst geen kandidaat van de traditione­le partijen in de tweede ronde zitten, en zullen de Fransen moeten kiezen tussen de jonge onervaren Emmanuel Macron en Marine Le Pen.

Fillon heeft niet alleen de allure van een verdoemde held in een Grieks drama, hij stort ook zijn partij in een diepe crisis

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium