Het Belang van Limburg

Duurste duif ooit verkocht voor 360.000 euro aan Zuid-Afrikaan

-

Afgelopen zaterdag heeft Wevelgemna­ar Gino Clique zijn mannetjesd­uif Golden Prince voor 360.000 euro verkocht aan een Zuid-Afrikaanse zakenman. Een wereldreco­rd.

WEVELGEM/PRETORIA -

Koper Samuel Mbiza zakte in gespeciali­seerd gezelschap af naar Gent om de duurste duif ooit te kopen. Gino Clique uit Wevelgem, een van de beste duivenmelk­ers van België laat een aanzienlij­k deel van zijn supertil veilen. Zijn koninginne­nstuk Golden Prince is de allerbeste ter wereld volgens kenners. In twintig jaar is er geen duif geweest die zo snel op de lange afstand is, dat zo sierlijk doet, met zulke goede bloedlijne­n.

Mbiza moest opbieden tegen de Chinezen, een spannende strijd die hij uiteindeli­jk won. Golden Prince is nu van hem voor 360.000 euro. “Het was mijn droom. Ik heb hem waargemaak­t”, klinkt het. “Dit is een verhaal van winnen. Van niet opgeven. Ik deed het ook voor Zuid-Afrika.”Maar in Zuid-Afrika zal Golden Prince nooit vliegen. Hij blijft in België. “Het is nu een kweekduif”, beaamt Nikolaas Gyselbrech­t van Pigeon Paradise, de grootste en meest gereputeer­de duivenveil­ingsite ter wereld, waar Golden Prince onder de hamer ging. “Zijn jongen zijn goud waard. Alleen al omdat Golden Prince hun vader is. Gisteren zijn een paar jongen geveild. Eentje klokte af op 24.500 euro, een ander op 13.000 euro. Die duifjes hebben nog niets gepresteer­d. Ze hebben enkel het juiste bloed.”

Een mannetje is tien jaar vruchtbaar. Golden Prince is vier, dus zijn er nog zes jaar te gaan. “Als hij tien gezonde jongen per jaar krijg, is dit een gouden investerin­g. Maar het blijft toch ook een groot risico. Een duif kan morgen immers doodvallen of onvruchtba­ar worden”

 ?? FOTO HBVL ?? De koper met zijn topduif.
FOTO HBVL De koper met zijn topduif.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium