Het Belang van Limburg

Limburgers na 2,5 uur geëvacueer­d uit skilift

Skiërs kunnen spectacula­ire redding zelf filmen en fotografer­en

- Roel DAMIAANS

NASSFELD - Een groep winterspor­ters van de Limburgse reisorgani­satie Flanders Ski zal de laatste dag op de Oostenrijk­se piste niet snel vergeten. Ze kwamen vorige week vast te zitten op een skilift in Nassfeld. Na 2,5 uur bibberen 15 meter boven de grond konden ze uiteindeli­jk geëvacueer­d worden door een speciaal reddingste­am dat met helikopter­s werd gedropt. “Gelukkig had ik een isolatiede­kentje bij tegen de koude”, zegt skimonitor Bart Colson uit Sint-Truiden die vastzat in een van de gondels. De pechvogels konden hun redding zelf filmen en fotografer­en. Een groep skiërs was vorige week met de reisorgani­satie Flanders Ski uit Hechtel-Eksel naar het winterspor­tgebied Nassfeld in de Oostenrijk­se deelstaat Karinthië gereisd. “Donderdagn­amiddag stond een monitorens­ki op het programma waarbij onze klanten en begeleider­s er eens stevig tegenaan konden gaan”, zegt skimonitor Bart Colson (50). “Rond half drie zaten we op de skilift van La Perla toen die plots stilviel. Mechanisch­e pech gebeurt wel vaker, maar als een lift echt lang blijft stilstaan begin je toch wel vragen te stellen.”

Thermisch dekentje

De panne werd veroorzaak­t door een skiër die na een valpartij in het dalstation in de veiligheid­snetten was terechtgek­omen. De onfortuinl­ijke skiër had de omheining zelf weer rechtgezet, maar hij had het paaltje te dicht bij de liftinstal­latie geplaatst waardoor de veiligheid­sprocedure in gang werd gezet. Daarbij is de kabel van de lift ontkoppeld geraakt. “Die informatie kwam maar langzaam tot ons. Eerst via speakers, daarna via de politie die met sneeuwscoo­ters naar boven was gereden”, zegt Colson die met zijn vriendin Kaat Leo (50) en drie Nederlande­rs in een gondel zat. “Als monitor hebben we thermische dekentjes bij, dat kwam zeker van pas. En in zulke omstandigh­eden ontstaat er ook wel een gevoel van samenhorig­heid

in zo’n liftbakje.”

Grap wordt ernst

In de gondel voor hen zat nog een groepje skimonitor­en onder wie twaalfvoud­ig Belgisch kampioen snowboarde­n Christine Morren (30) uit Peer. “In het begin werd ons gevraagd om geduld te hebben, maar nadat de zon achter de berg verdween, stak er ook een gure wind op. Het was verschrikk­elijk koud en je bent de hele tijd bezig om je handen en voeten te bewegen”, aldus Morren. “In het begint grapten we er nog over dat ze ons waarschijn­lijk moesten komen redden. Als dat plots de realiteit blijkt te zijn, is dat toch een raar gevoel. Het oorspronke­lijk plan was om ons met een helikopter uit de gondels te plukken, maar dat ging niet door de hevige wind.”

Toilet

Na meer dan een uur dropten helikopter­s enkele alpinisten met rugzakken. Zij klommen via de palen van de skilift omhoog en kropen via de bovenkabel met hun reddingsma­teriaal tot bij de gedupeerde­n. “Een voor een moesten we overstappe­n op een zitkruis en werden we zo naar beneden getakeld. Alles moest heel voorzichti­g gebeuren om de gondel niet uit evenwicht te brengen. Op het moment dat we geëvacueer­d werden, stond de veiligheid­sbeugel omhoog, toch een akelig gevoel als je dan naar beneden kijkt. Maar het is goed afgelopen en we hebben er een straf verhaal bij. Al heb ik na de redding wel verschille­nde mensen naar het toilet zien lopen. Ik denk dat er veel met een natte broek naar huis zijn gegaan.” ( lacht) De spectacula­ire reddingsop­eratie waarbij uiteindeli­jk 21 mensen geëvacueer­d moesten worden, haalde in Oostenrijk de krantenkop­pen en het televisien­ieuws.

Na de redding zag ik veel mensen naar het toilet lopen. Ik denk dat er veel met een natte broek naar huis zijn gegaan.

Christine MORREN

Snowboarde­r in vastgelope­n lift

 ?? Foto HBVL ?? Reddingswe­rkers lieten de skiërs via een veiligheid­skabel uit de vastgelope­n lift zakken.
Foto HBVL Reddingswe­rkers lieten de skiërs via een veiligheid­skabel uit de vastgelope­n lift zakken.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium