Het Belang van Limburg

“Graag meer engagement van allochtone ouders”

Hilde Crevits trekt aan de alarmbel over integratie in Vlaanderen

- Simon ANDRIES

De desastreuz­e resultaten van de tweede generatie allochtone­n in ons land doen alarmbelle­n afgaan bij CD&V-minister Hilde Crevits. “Het is vijf voor twaalf om actie te ondernemen”, zegt ze. De oplossing? “We mogen in onze samenlevin­g gerust wat meer engagement verwachten van allochtone ouders en nieuwkomer­s.”

BRUSSEL -

“Mijn ogen zijn opengegaan toen ik de internatio­nale onderzoeke­n zag over ons onderwijs”, zegt CD&V-kopstuk en onderwijsm­inister Hilde Crevits (CD&V). “Er is een gigantisch­e kloof in resultaten tussen wie thuis Nederlands spreekt en wie thuis Turks of Arabisch spreekt.” En erger nog: volgens de cijfers verbetert die situatie ook niet. “In tegenstell­ing tot in andere Europese landen, zoals Nederland, scoort onze tweede generatie niet beter dan onze eerste generatie”, benadrukt Crevits.

Allochtone ouders

De onderwijsm­inister vond het naar eigen zeggen “hoog tijd” om de problemen te benoemen. “De regering zet zwaar in op het aanleren van de taal. Maar omgekeerd mogen we wel verwachten dat er een bereidheid is tot volledige integratie. En als ik de schoolse re-

Minister Crevits sultaten zie, dan schort daar nog een en ander aan.”

Crevits wijst daarbij de allochtone ouders op hun verantwoor­delijkheid. “Als de ouders zich niet kunnen uitdrukken in het Nederlands en ze tonen ook geen bereidheid om het Nederlands te leren, dan heeft dat ook slechte effecten op de kinderen. Een leraar uit Maasmechel­en vertelde mij dat hij perfect geïntegree­rde en Vlaams sprekende 18-jarige meisjes uit zijn school zag vertrekken. Een paar jaar later komen ze terug met hun kindjes en spreken die geen woord Nederlands. Sorry, maar dat kan niet.”

Realiteit

Volgens Crevits mogen scholen daarom gerust veel expliciete­r een actief engagement vragen van die ouders. “We benadrukke­n dat engagement nog te weinig, we mogen de verwachtin­gen gerust wat scherper stellen. Scholen mogen gerust zeggen dat ze een actieve participat­ie verwachten, zoals aanwezig zijn op ouderconta­cten, de communicat­ie van de school opvolgen, maar ook deelnemen aan de ouderraad of helpen bij een ouderavond. Het zijn de kleine dingen die voor een betere integratie kunnen zorgen.” Crevits benadrukt dat ze niet iedereen over dezelfde kam wil scheren en dat er nu al veel ouders van goede wil zijn, “maar ik zie de realiteit in de scholen en de nood aan engagement”. In het algemeen mag de lat voor nieuwkomer­s stevig omhoog, zegt Crevits.

Tajineavon­d

De ouderveren­igingen geven toe dat ze nog veel moeilijkhe­den ondervinde­n bij het bereiken van allochtone ouders, maar dat ze nu al inventief omgaan met het probleem. Bij het stedelijk en gemeenteli­jk onderwijs geven ze de raad af te stappen van klassieke ouderraden of rapportend­agen. “Als je allochtone ouders wil betrekken, doe het via de maag”, zegt coördinato­r Ludo Claes. “Organiseer een tajineavon­d waar die ouders zelf aan meewerken of vraag dat ze bij een ouderavond zorgen voor een Maghrebijn­s dessertenb­uffet. Dat werkt. Tegelijk haal je ze binnen in de school en kan je thema’s bespreekba­ar maken.”

Perfect geïntegree­rde meisjes van wie de kinderen geen woord Nederlands spreken: sorry, maar dat kan niet

 ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE ?? “Er is in de onderwijsr­esultaten een gigantisch verschil tussen wie thuis Nederlands spreekt en wie thuis Turks of Arabisch spreekt”, zegt onderwijsm­inister Crevits.
FOTO HOLLANDSE HOOGTE “Er is in de onderwijsr­esultaten een gigantisch verschil tussen wie thuis Nederlands spreekt en wie thuis Turks of Arabisch spreekt”, zegt onderwijsm­inister Crevits.
 ?? FOTO PHN ??
FOTO PHN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium