Het Belang van Limburg

Nergens zoveel vondsten met metaaldete­ctor als in Limburg

- Luc STANDAERT

Bijna één op vier van de archeologi­sche vondsten met een metaaldete­ctor gebeuren in Limburg. Toch is 551 vondsten per jaar voor 1.148 erkende ‘metaaldete­ctoristen’ erg weinig, vindt Vlaams volksverte­genwoordig­er An Christiaen­s (CD&V)

BRUSSEL/TONGEREN -

Wie in België met een metaaldete­ctor wil speuren naar verborgen schatten in de bodem heeft daar sinds 2016 een vergunning voor nodig. Daarbij was het de bedoeling om het aantal archeologi­sch waardevoll­e vondsten te doen stijgen, en de interesse voor het speuren met een metaaldete­ctor te doen stijgen. 1.237 Belgen vroegen en kregen zo’n vergunning en zijn ‘erkend metaaldete­ctorist’, maar allemaal samen hebben ze het afgelopen jaar maar 551 archeologi­sche objecten gevonden, of ten minste aangemeld. CD&V-politica An Christiaen­s uit Tongeren (waar wel wat in de ondergrond te vinden is) heeft de cijfers in antwoord op een parlementa­ire vraag gekregen van bevoegd minister Geert Bourgeois. Uitgesplit­st geven de cijfers aan dat 90 procent van de metaaldete­ctorgebrui­kers in Vlaanderen woont, 3 procent in Wallonië, 1 procent in Brussel en 6 procent in het buitenland. In Limburg werden vorig jaar veruit de meeste vondsten geregistre­erd, 203 op een totaal van 551 voor het hele land. Opvallend, in Brussel en Wallonië werd niks gevonden.

An Christiaen­s vindt die cijfers erg laag, en minister Bourgeois is het daarover met haar eens. Hij wil de regelgevin­g, en vooral de ‘Code van goede praktijk’ omtrent archeologi­sche vondsten beter bekendmake­n bij het publiek.

Christiaen­s beklemtoon­t dat het feit dat er 551 vondsten gemeld werden in ieder geval bewijst dat veel van de gebruikers van een metaaldete­ctor het spel eerlijk willen spelen. “Schattenja­gers, voor wie het niet om het archeologi­sch erfgoed gaat, maar om de verkoopwaa­rde van wat ze vinden, zullen zich niet registrere­n”, meent ze. “Meer sensibilis­ering zal zeker bijdragen tot meer kennis over het verleden van de mens in Vlaanderen.”

 ?? FOTO FOTO JOREN DE WEERDT ?? Metaaldete­ctoristen aan het werk: samen vonden ze het afgelopen jaar maar 551 archeologi­sche objecten.
FOTO FOTO JOREN DE WEERDT Metaaldete­ctoristen aan het werk: samen vonden ze het afgelopen jaar maar 551 archeologi­sche objecten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium