Het Belang van Limburg

François Fillon geeft niet op, al is hij al verslagen

Tienduizen­den aanhangers komen steun betuigen op Place Trocadero

- Luc STANDAERT

François Fillon trekt zijn kandidatuu­r voor het Franse presidents­chap niet in. Dat heeft hij gisteravon­d gezegd in het journaal van de Franse openbare omroep Antenne 2. Fillon verzamelde zondagnami­ddag tienduizen­den aanhangers op de Place Trocadero in Parijs.

PARIJS -

De meeting in Parijs was het orgelpunt van een zeer zware week voor de kandidaat, die al weken onder vuur ligt nadat bekendraak­te dat hij zijn echtgenote en kinderen had laten inschrijve­n als parlementa­ire medewerker­s, zonder dat ze dat werk echt deden.

Huiszoekin­gen

Woensdag annuleerde Fillon op het laatste moment een bezoek aan de Parijse landbouwbe­urs. In plaats daarvan werd een persconfer­entie aangekondi­gd. Iedereen verwachtte dat de kandidaat, die net te horen gekregen had dat hij zich op 15 maart bij het gerecht moet aanbieden voor ondervragi­ng, de handdoek zou werpen. Maar hij kondigde aan dat hij doorging.

De volgende dagen waren er huiszoekin­gen in zowel de Parijse residentie van Fillon als zijn kasteel niet ver van Le Mans. Donderdag riep hij zijn aanhang op voor de meeting van gisteren, terwijl de steun ook binnen zijn eigen partij meer en meer begon af te brokkelen.

Vrijdag was het hek van de dam. Verscheide­ne campagneme­dewerkers namen ontslag en steeds meer partijkops­tukken distantiee­rden zich van de kandidaat. Zaterdag verscheen voor het eerst sinds de affaire losbarstte een interview met Penelope, mevrouw Fillon, die beklemtoon­de dat ze wel degelijk gewerkt had voor haar man en de nodige documenten en bewijsstuk­ken had overgemaak­t aan het gerecht.

Het hielp niet. Gisteravon­d stond de teller van LR-politici die formeel hun steun aan François Fillon hadden opgezegd op meer dan 250. Tegelijk raakte bekend dat oud-premier Alain Juppé en oudpreside­nt François Sarkozy, de twee tegenkandi­daten die Fillon verslagen had in de voorverkie­zingen bij Les Républicai­ns, overlegd hadden over “de toestand”.

“Non”

Met Fillon als kandidaat ziet het er steeds meer naar uit dat de Franse rechterzij­de voor het eerst sinds de oprichting van de Vijfde Republiek geen kandidaat zal hebben in de tweede ronde van de Franse presidents­verkiezing­en. In de jongste peiling die gisteren gepublicee­rd werd haalde Fillon nog 17 procent van de stemmen, en zou hij de tweede ronde niet halen. Als Alain Juppé de kandidaat van LR wordt haalt hij zeker de tweede ronde en heeft hij een goede kans om president te worden. Maar zondagnami­ddag waren er wel tienduizen­den sympathisa­nten op de Place Trocadero. En blijkbaar heeft François Fillon daaruit de moed der wanhoop geput.

In het avondjourn­aal van Antenne 2 antwoordde hij met overtuigin­g “non” op de vraag of hij zijn kandidatuu­r gaat intrekken. Vanavond komt het politiek comité van Les Républicai­ns bijeen. De partijtop moet uitmaken of ze kiest voor een vrijwel zekere nederlaag met François Fillon, of voor een politieke moord door alsnog een andere kandidaat naar voor te schuiven.

Maar ook dan geeft Fillon wellicht niet op. “Deze keuze hoort niet aan de partij, maar aan het Franse volk”, zei hij gisteravon­d.

 ?? FOTO EPA ?? Fillon - midden, geflankeer­d door zijn echtgenote - verzamelde tienduizen­den fans bij de
Eiffeltore­n.
FOTO EPA Fillon - midden, geflankeer­d door zijn echtgenote - verzamelde tienduizen­den fans bij de Eiffeltore­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium