Het Belang van Limburg

Trump beschuldig­t Obama van afluisterp­raktijken

- Luc STANDAERT

De Amerikaans­e president Donald Trump heeft het congres formeel gevraagd te onderzoeke­n of zijn kantoor in de Trumptower in New York werd afgeluiste­rd onder het presidents­chap van zijn voorganger Barack Obama. Trump kwam met die beschuldig­ing via een gebruikeli­jke, nachtelijk­e tweet zaterdag in de vroege ochtend.

WASHINGTON -

Zelfs Republikei­nse senatoren dringen erop aan dat het Witte Huis klaarheid schept over de nooit geziene beschuldig­ingen van de president aan zijn voorganger. Het is immers onduidelij­k waar Trump zijn bewering vandaan haalt. De voorbije dagen insinueerd­en alleen enkele obscure rechtse media dat de telefoons van Donald Trump en van de huidige minister van Justitie en toenmalige senator Jeff Sessions werd afgeluiste­rd. De gewezen woordvoerd­er van Obama noemde de beweringen “simpelweg vals”. “Het was een basisregel onder de Obama-administra­tie dat niemand in het Witte Huis op enigerlei wijze tussenbeid­e kwam in eender welk gerechteli­jk onderzoek.”

Russische inmenging

Wel wordt niet uitgeslote­n dat tijdens de campagne voor de presidents­verkiezing­en het FBI toestemmin­g gevraagd heeft aan de daarvoor bevoegde speciale rechtbank om telefoons af te luisteren in verband met de Russische inmenging in de campagne, waarnaar toen al een onderzoek liep. Maar daar zou de regering-Obama niets mee te maken gehad hebben. Intussen zeggen anonieme bronnen in het Witte Huis dat de president eind vorige week razend was over de rel rond de Russische contacten van minister van Justitie Jeff Sessions tijdens de campagne. Het nieuws daarover overschadu­wde immers totaal het positieve nieuws over de goede beurt die Trump gemaakt had met zijn eerste toespraak voor het Congres. Volgens medewerker­s hadden ze de president nog nooit zo kwaad gezien en was het vooral stafchef Reince Priebus die het moest ontgelden. Priebus mocht zelfs niet mee op de stilaan traditione­le weekenduit­stap van de Witte Huis-top naar Mar a Lago, het “weekend-Witte Huis” van Donald Trump in Florida.

 ?? FOTO AP ?? Zaterdag kwamen in verschille­nde steden groepjes Trump-aanhangers op straat, af en toe kwam het daarbij tot een handgemeen met tegenstand­ers.
FOTO AP Zaterdag kwamen in verschille­nde steden groepjes Trump-aanhangers op straat, af en toe kwam het daarbij tot een handgemeen met tegenstand­ers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium