Het Belang van Limburg

Erdogan is weer woedend

Duitsland en Nederland verbieden politieke meetings met Turkse ministers

- Luc STANDAERT

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft Duitsland gisteren beschuldig­d van “naziprakti­jken” omdat een aantal Duitse steden geplande politieke meetings van Turkse ministers verboden heeft. Ook Nederland wil enkele Turkse meetings schrappen, en Oostenrijk vraagt een Europees verbod.

BERLIJN/DEN HAAG -

Ik dacht dat Duitsland al lang had afgezien van naziprakti­jken. Maar we hebben ons vergist

Op 16 april heeft in Turkije een referendum plaats over de invoering van een presidenti­eel regime, waardoor president Erdogan een vrijwel onbeperkte macht zal krijgen. Verschille­nde Turkse regeringsl­eden willen ook bij de Turken in West-Europa campagne komen voeren, maar dat stoot op steeds meer wrevel bij de betrokken landen Duitsland, Nederland en Oostenrijk.

In Duitsland hebben al verscheide­ne steden en gemeenten meetings met optredens van Turkse ministers verboden om veiligheid­sredenen. Dat leidde tot zure oprispinge­n in Turkije. De Turkse minister van Economie Nihat Zeybekci had voor gisteren een aantal optredens gepland in de buurt van Keulen. De manifestat­ies in Keulen werden verboden, waarna Zeybekci besliste om een toespraak te geven in een Keulens hotel. Hij zou in de namiddag ook aanwezig zijn op een herdenking van de Turkse muzikant Ozay Gönlüm in Leverkusen. Vóór zijn vertrek uit Turkije noemde hij het annuleren van de bijeenkoms­ten “onaanvaard­baar”. Vrijdag had de Turkse minister van Justitie Bekir Bozdag al een geplande ontmoeting met zijn Duitse ambtgenoot Heiko Maas afgezegd nadat de stad Gaggenau een meeting waar hij zou spreken om veiligheid­sredenen had verboden.

Nederland

De Turkse minister van Buitenland­se Zaken Mevlüt Cavusoglu komt woensdag naar Duitsland om een en ander te bespreken met zijn ambtgenoot Sigmar Gabriel. Maar Cavusoglu wil zelf ook op 11 maart een verkiezing­smeeting houden in Rotterdam. Den Haag weigert toestemmin­g te geven, omdat “Nederland niet de plaats is waar andere landen hun verkiezing­sstrijd moeten komen uitvechten”, aldus de Nederlands­e minister-president Mark Rutte op Facebook. Op tien dagen voor de eigen parlements­verkiezing­en is de hele Nederlands­e politieke wereld Turks president Erdogan

afgelopen weekend het erover eens dat de openbare orde in het gedrang komt als een minister van een ander land campagne komt voeren. De Oostenrijk­se kanselier Christian Kern pleit voor een verbod op verkiezing­scampagnes van Turkse politici in heel de Europese Unie, om te voorkomen dat Turkije individuel­e EU-lidstaten onder druk blijft zetten.

N-VA is ook tegen

In ons land sluit N-VA-kamerfract­ieleider Peter De Roover zich aan bij de vraag van de Oostenrijk­se kanselier naar een Europees verbod op Turkse verkiezing­smeetings. Voor zover bekend zijn in ons land geen verkiezing­smeetings van Turkse politici gepland.

 ?? FOTO AP ?? President Erdogan - hier op weg naar een bijeenkoms­t in Istanboel - is razend op Duitsland.
FOTO AP President Erdogan - hier op weg naar een bijeenkoms­t in Istanboel - is razend op Duitsland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium