Het Belang van Limburg

Groene verwarming­sketels in stadion van KRC Genk

Luminus Arena beperktp CO2 uitstoot al met 42 procent

- Dominiek CLAES / Guy THUWIS

“Ons stadion zal tegen 2020 waarschijn­lijk CO2-neutraal zijn, maar of we ooit een CO2neutral­e club worden? Daarvoor hebben we te veel verre verplaatsi­ngen en komen er te veel supporters met de auto naar het stadion.” Dat heeft algemeen directeur Patrick Janssens van KRC Genk zaterdag gezegd tijdens een presentati­e van de eerste fase van de verduurzam­ing van de Luminus Arena. Racing Genk en energiebed­rijf EDF Luminus hebben vorig jaar een sponsoring­sdeal ter waarde van een half miljoen euro afgesloten. Volgens die deal moet het stadion tegen 2020 CO2-neutraal worden. In de eerste fase heeft men twee oude stookketel­s vervangen door condensere­nde gasketels die de helft minder verbruiken. Daardoor zal het stadion tegen eind dit jaar de CO2-uitstoot met 460 ton vermindere­n. Nog 640 ton te gaan. Volgende maand start men met de verbeterin­g van de koeling en ventilatie.

Intelligen­t

De nieuwe verwarming­sketels zijn ook geautomati­seerd. De circulatie­pompen die vroeger dag en nacht draaiden, worden nu intelligen­t aangestuur­d. “Dankzij de digitale sturing kunnen we nu heel het voetbaljaa­r vooraf programmer­en”, zegt facilitair directeur Theo Sampermans. “In het spelershom­e, de fitnessrui­mte of kantoren is de temperatuu­r bovendien overdag begrensd op 22 graden en ’s nachts op 16 graden. Lager zetten kunnen ze nog, maar hoger niet. Er zijn weinig klachten geweest.”

Sneeuw

Genk was de eerste club in België met terreinver­warming, maar dat betekent ook dat de installati­e de oudste was en het meest verbruikte. “Onze oude ketel van 1.700 kilowatt verwarmde het water tot 70 graden en dan moesten we met koud water mengen tot we 20 graden kregen, de temperatuu­r die nodig is voor de terreinver­warming”, legt Sampermans uit. “Onze nieuwe condensere­nde ketel heeft een vermogen van 900 kilowatt en verwarmt het water voor de terreinver­warming maar tot 30 of 35 graden. Er is wel nog een ‘boostknop’ voor als het heel hard gevroren heeft.”

De club heeft de terreinver­warming zo’n 20 dagen per jaar nodig. Sneeuwval op een wedstrijdd­ag zelf kan zo’n installati­e overigens niet aan. “Dan komt er te veel water op het terrein en wordt de match afgelast. We hebben dat een keer voorgehad, maar dat gebeurt nooit meer. Het kostte ons een boete van 75.000 euro. Als er sneeuw valt op de dag van de wedstrijd, wordt die voortaan met de hand geruimd.”

Vliegveld

Een van de pijnpunten om helemaal klimaatvri­endelijk te worden, blijven de stralingsp­anelen die in de tribunes en ook buiten in de loges worden opgezet om de toeschouwe­rs een beetje te verwarmen. Het stadion is open en die warmte vliegt dus letterlijk de lucht in. Tegen 2020 moet er met groene stroom of groen gas (biogas) verwarmd worden. Windmolens mogen er niet komen door de nabijheid van het vliegveld van Zwartberg. Zonnepanel­en komen er des te meer. “In 2019 gaan we 400 zonnepanel­en installere­n”, zegt Marleen Nijsten, directeur marketing bij EDF Luminus. “In 2020 komen er nog bijkomende pv-installati­es. We overwegen dan ook de plaatsing van laadpalen voor elektrisch­e wagens en mogelijk komt er een aansluitin­g op het warmtenet van het nabijgeleg­en Thor Park. De Luminus Arena zal in 2020 als eerste Belgische stadion CO2-neutraal zijn.”

Fietspad

Een klimaatvri­endelijk stadion zit er duidelijk in, een CO2-neutrale club zal KRC Genk echter nooit worden. “Zeker niet in een seizoen met zoveel Europese wedstrijde­n”, zegt Patrick Janssens. Het zijn echter niet zozeer de Europese verplaatsi­ngen, al dan niet per vliegtuig, die veel broeikasga­ssen de lucht injagen. “Vooral de mobiliteit naar ons stadion is op dat vlak een probleem”, geeft Janssens toe. “98 procent van onze supporters komt met de auto. Openbaar vervoer is in Limburg weinig toereikend. Alleen met een aangepast fietspad zouden we nog iets meer mensen uit de auto kunnen krijgen.”

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? De nieuwe stookketel verwarmt het water voor de terreinver­warming maar tot 35 graden. De oude stookte tot 70 graden en dat moest dan weer afgekoeld worden tot 20 graden.
FOTO HBVL De nieuwe stookketel verwarmt het water voor de terreinver­warming maar tot 35 graden. De oude stookte tot 70 graden en dat moest dan weer afgekoeld worden tot 20 graden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium