Het Belang van Limburg

Winkels op de vlucht

- Noël Slangen

Een blauwe bol met driekwart zwarte omcirkelin­g. Dat logo van Het Belang van Limburg was ooit zowat het enige herkenbare dat je zag als je op de Hasseltse grote ring reed. Nu is die ring een opeenvolgi­ng van kantoren, autodealer­s en vooral winkels geworden. Albert Heijn plant er zelfs een winkelcent­rum, met een waaier aan bekende ketenwinke­ls als Kruidvat en Action. Winkels, waarvan de uithangbor­den vroeger oplichtten in het centrum van de stad, verkasten naar verkeersas­sen zoals de Hasseltse ring. Winkelen is niet langer kuieren, maar hoppen van parking naar parking.

De impact op het stadscentr­um van Hasselt valt vooralsnog mee. De hoofdstad is zeer geconcentr­eerd en blijft sterk in trek. Maar elders in de provincie hebben baanwinkel­s en winkelcent­ra buiten de gemeenteke­rn, tot heel wat commerciël­e kaalslag geleid. Tongeren is nog steeds niet bekomen van de inplanting van het winkelpark T-Forum, in Maaseik is er het winkelcent­rum de Kloosterbe­mpden en in Lanaken noemen de lokale handelaren het retailpark in Smeermaas een ‘historisch­e vergissing’. En terwijl in Genk de shopping centra kreunen onder de leegstand, wordt de steenweg tussen Hasselt en Genk alsmaar drukker door de vele winkels die er zich vestigen.

Voor burgemeest­ers is het doorgaans kiezen tussen de pest of de cholera. Als zij niet vergunnen bestaat het risico dat de promotoren de winkels inplanten in een buurgemeen­te, enkele kilometers verderop.

Er wordt graag gewezen naar het opkomende online shoppen om te verklaren waarom in zoveel stads- en gemeentece­ntra de leegstand toeneemt. Maar de impact van de Zalando’s en de Bol.com’s van deze wereld op het winkelgebe­uren is beperkt tot een aantal specifieke producten. De werkelijke oorzaak is de versnipper­ing en de vlucht uit de stads- en gemeentece­ntra. Die worden immers geplaagd door toenemende verkeer- en parkeerpro­blemen, vaak veroorzaak­t door ondoordach­t beleid of snel gewin met hoge parkeertar­ieven.

Het basisprobl­eem is hetzelfde als de manier waarop de lintbebouw­ing ontstaan is. Namelijk een gebrek aan een degelijke ruimtelijk­e visie en de moed om die af te dwingen. Dat kan een gemeente of zelfs een provincie niet op haar eentje. Daarvoor is Vlaams initiatief nodig. Want tegelijker­tijd met de vlucht uit de stad ontstaat een belangrijk mobiliteit­sprobleem, als onze belangrijk­e verkeersad­ers ingenomen worden door wagens die winkelend van parking naar parking moeten. Dat kan dan wel handig zijn tijdens regendagen, maar dan mag je het kuieren, etalage-shoppen en terrasjes doen op de mooie lente- en zomerdagen wel vergeten voor de toekomst.

Voor burgemeest­ers is het vaak kiezen tussen de pest of de cholera. Het risico bestaat immers dat de promotoren de winkels inplanten in een buurgemeen­te

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium