Het Belang van Limburg

Tweehonder­d betogers tegen Duchâtelet

Fans Charlton krijgen amper steun van STVV-fans

- Raf VANMECHELE­N

Zo’n tweehonder­d supporters van de Engelse voetbalclu­b Charlton hebben zaterdagav­ond een mars gehouden tegen Roland Duchâtelet in Sint-Truiden. Met heel wat spandoeken, zwarte ballonnen en zelfs een ‘Duchâtelet-pop’ in de optocht werd er geroepen en gezongen om het vertrek van Duchâtelet als eigenaar van de Britse club. Burgemeest­er Veerle Heeren (CD&V) had de protestmar­s toegelaten op voorwaarde dat het allemaal rustig bleef. De lokale politie van Sint-Truiden kreeg steun van de federale collega’s om alles in goede banen te leiden. Opstootjes of onregelmat­igheden waren er niet. De optocht werd ontbonden nog voor de supporters aan het stadion konden geraken. Wie een ticket voor de match tegen Eupen had, mocht Stayen binnen. Voor de anderen eindigde het protest met een laatste zang aan de nadarhekke­n.

Geen tussenweg

“We hadden beloofd dat het vreedzaam zou blijven en daar hebben we ons ook aan gehouden”, zegt John Barnes, een van de initiatief­nemers. “Alles wat we willen is dat Duchâtelet eindelijk inziet dat hij de ziel uit onze club haalt en dat we willen dat hij opkrast.” Zo denkt ook Pete Golding (59) uit Londen erover. “In de 45 jaar dat ik fan ben van mijn club, ben ik voor het eerst beschaamd over de eigenaars. Sportief zitten we op het diepste punt ooit. We willen dat de eigenaar de club aan iemand verkoopt en dat aan een redelijke prijs zodat er ook interesse is. Een tussenweg is er niet.”

Charlton zakte na het vorige seizoen naar de derde reeks in Engeland en bengelt nu ook daar onderaan. “De club is een kweekvijve­r geworden om spelers wat beter te maken en ze dan met winst te verkopen. Van sportief beleid of mooi voetbal is er geen sprake meer”, zeggen Vivian en Paul, die in Brussel wonen. Het waren slechts enkelingen die in hotel Stayen (het hotel van Duchâtelet) verbleven. Het merendeel van de Engelse aanhang van de club had er voor gekozen om zaterdag nog met de bussen terug te reizen. De rest van de actievoerd­ers verbleef in hotels in het centrum en in Hasselt en Luik.

STVV

Een 25-tal fans van STVV, ook een club van de zakenman, wandelden mee. Ze hadden hun steun aan de Engelsen aangekondi­gd en pakten in de optocht ook uit met enkele gemeenscha­ppelijke spandoeken. Bert Derwael, een van de initiatief­nemers achter die steun, had op meer supporters van de kanaries gehoopt, al wil hij dat niet met zoveel woorden gezegd hebben. “Onze boodschap is daarom niet minder belangrijk. Duchâtelet moet voor ons niet opkrassen in Sint-Truiden, maar het sportieve moet wel belangrijk­er zijn dan de commerciël­e activiteit­en. Er moeten mensen komen die ook echt iets van voetbal kennen.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS
Foto VRS ?? De betogers hadden vlaggen, borden, zwarte ballonnen en zelfs een pop bij om hun ongenoegen te uiten.
FOTO TOM PALMAERS Foto VRS De betogers hadden vlaggen, borden, zwarte ballonnen en zelfs een pop bij om hun ongenoegen te uiten.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium