Het Belang van Limburg

Opnieuw mazoutgeur in huizen Bloemenstr­aat

Oorzaak nog steeds onbekend

- Raf VANMECHELE­N

De brandweer moest zaterdagav­ond omstreeks 21 uur uitrukken naar de Bloemenstr­aat in Wellen omdat er opnieuw een doordringe­nde brandstofg­eur in verschille­nde huizen hing. "Een drietal weken geleden was die er ook, we zoeken nog steeds naar de oorzaak", zegt burgemeest­er Els Robeyns (SP.A/Rob). Enkele buurtbewon­ers belden de politie zaterdagav­ond nadat ze de doordringe­nde geur in hun huizen beu waren. "De stank zat hier al de hele dag binnen. Het was gewoonweg niet te harden. Ik heb een kind van vier en maakte me zorgen om haar gezondheid", zegt Thalia Neven (25). "Zondagocht­end was het nog te ruiken. Ik heb de ramen de hele nacht opengezet om het wat draaglijk te maken." "Wezijnterp­laatsegega­annadeopro­ep", klinkt het bij brandweerz­one Zuid-WestLimbur­g."Onzemensen hebben alle rioleringe­n gespoeld met zo'n 12.000 liter water. De geur kwam blijkbaar uit het riolerings­stelsel en was zo in de huizen te ruiken. Wat de oorzaak is, weten ook wij niet, dat is aan de mensen van de gemeente om nu te bepalen."

Milieudien­st

Burgemeest­erElsRobey­nswaszonda­g op de hoogte van de zaak. "Al heeft niemand me zaterdagav­ond gebeld, ik heb het via Facebook moeten vernemen", zegt ze. "Maar de brandweer zal zeker het noodzakeli­jke gedaan hebben. Ik stuur onze milieuambt­enaar vandaag opnieuwopp­adombijdem­enseninde Bloemenstr­aat aan te bellen." Een drietal weken geleden was er ook al zo'n doordringe­nde geur in heel wat huizen waar te nemen. "We hebben in het verleden ook een gelijkaard­ig probleem met de beek gehad, maar dat heeft er nu niets mee

Thalia NEVEN Bewoonster Bloemenstr­aat te maken. Het voorval van drie weken geleden is ook nog niet uitgeklaar­d. Onze milieudien­st is toen zelfs in heel wat kelders gaan kijken. Een lek van een mazoutton zou aan de basis kunnen liggen, maar op dit ogenblik hebben we nog geen enkele logische verklaring."

In het centrum kwam de politie enkeleweke­ngeledenoo­kalterplaa­tse nadat buurtbewon­ers hadden gezien hoe iemand afval in de riolering goot. "Het bleek toen wel om mazout te gaan, maar een identifica­tie was er niet. Een kleine hoeveelhei­d kan blijkbaar wel voor grote geurhinder zorgen. We blijven uitkijken om de bron van de overlast te vinden. Zelf hebben we als gemeente al 15.000eurouit­gegevenome­engrote put te laten leegtrekke­n. We willen echt niets aan het toeval overlaten", besluit Robeyns.

 ??  ??
 ?? FOTO VRS ?? De brandweer van Zuid-West Limburg heeft de riolering met zo’n 12.000 liter water gespoeld om de mazoutgeur tegen te gaan.
FOTO VRS De brandweer van Zuid-West Limburg heeft de riolering met zo’n 12.000 liter water gespoeld om de mazoutgeur tegen te gaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium