Het Belang van Limburg

“Gelukkig verliest Club Brugge ook”

-

Alweer geen leiderplaa­ts. Alweer een strafschop tegen. Alweer geen clean sheet voor Frank Boeckx. Toch moeten ze bij Anderlecht nog niet meteen panikeren na de nederlaag in Mechelen, het eerste verlies in 14 competitie­matchen.

Veel spektakel

Een tijdlang verveelden de supporters van paars-wit zich dood, maar sinds de winterstop kan de pret niet meer op. De Brusselaar­s hebben met 64 doelpunten met ruime voorsprong de beste aanval in eerste klasse. De drang om een doelpunt meer te maken zit er diep ingebakken. “Misschien wilden we té graag zelf dat derde doelpunt maken”, aldus Sofiane Hanni. “Daarom liepen we op het eind nog op die counter, waaruit KV Mechelen de winning goal maakt.”

Veel karakter

Tijdens de eerste twintig minuten spelde Anderlecht de thuisploeg de les. Maar toen het voetballen­d niet meer lukte, ging Anderlecht mee in het gevechtsvo­etbal van Malinwa. Nuytinck, die de 2-2 scoorde, belichaamd­e de no-nonsense-aanpak. “We speelden best goed voetbal, maar we botsten op een bijzonder efficiënt KV Mechelen. Na rust hebben we ons op mentalitei­t weer in de wedstrijd geknokt.”

Weinig inbreng

van de bank

Door het uitvallen van Kara en de schorsing van Tielemans was de invallersb­ank karig gestoffeer­d. In het AFAS-stadion werden Deschacht, Acheampong en Thelin met wisselend succes ingebracht. Het gezicht van Weiler sprak boekdelen toen de invalbeurt van Acheampong ter sprake kwam. Ja, luxe-invaller Stanciu zat ook op de bank, maar die wordt enkel gebruikt in de Europese wedstrijde­n. In de vier laatste competitie­duels kwam de Roemeense spelmaker slechts vijf minuten in actie.

Te veel tegengoals

Zeven strafschop­pen gaf Anderlecht dit seizoen weg. Geen enkele ploeg in België doet slechter. En wat te zeggen van het derde tegendoelp­unt? “Die goal kwam te makkelijk tot stand”, zegt Weiler. “Acheampong leed dom balverlies en Deschacht had vroeger een fout moeten maken. Wellicht had hij schrik van de snelheid van Matthys.”

Het derde tegendoelp­unt in Mechelen kostte Anderlecht uiteindeli­jk de leiderspla­ats. “Ons elan is zeker niet gebroken door deze ene wedstrijd”, zegt Leander Dendoncker. “Jammer dat we niet één puntje konden meepikken. Gelukkig verliest Club Brugge ook.”