Het Belang van Limburg

“Het nu gaan afmaken in Gent”

Tim Matthys (33) knalt Malinwa naar polepositi­e voor play-off 1

- David VAN DEN BROECK

Zondag een punt in Gent en KV Mechelen is zeker van play-off 1. Met dank aan de 33-jarige Tim Matthys, die tegen Anderlecht in de rol van supersub kroop en zijn ploeg richting de drie punten knalde. De apotheose van een bloedstoll­ende avond.

Een kanonskoge­l. Snelheid van de bal: 124 kilometer per uur. Neen, niet getekend Youri Tielemans – die was geschorst. Getekend Tim Matthys! Verrassend op de bank, maar door Ferrera ingebracht om alsnog het verschil te maken. De 33-jarige rechterfla­nkspeler ontgoochel­de niet. Hij kreeg de ruimte om op te rukken, met name van Olivier Deschacht. De linksback, koud op het veld, bleef met knikkende knieën achteruitl­open en nodigde hem uit om Boeckx van dichtbij te fusilleren.

“Wat een fantastisc­h scenario. Dit had ik niet durven dromen”, zo blikte Matthys terug. “Het deed natuurlijk wat pijn om op de bank te beginnen, maar als je dan uiteindeli­jk nog de match kunt beslissen, is dat schitteren­d. Het ideale moment voor mijn eerste doelpunt tegen Anderlecht. (grijnst) Toen ik van Bjelica de bal kreeg, was het meteen mijn bedoeling om Olivier op te zoeken, op snelheid de actie te maken, en gewoon te knallen.” Geen genade dus voor zijn maatje Deschacht. “Ik kom goed met Ollie overeen ja, vroeger zijn we nog een paar keer gaan tennissen. Of ik hem een berichtje ga sturen? Nee nee. (glimlacht) Hij heeft mij met Anderlecht al veel vaker afgemaakt, en toen heeft hij dat ook niet gedaan.”

Matthys besefte ook dat het voor één keer meezat. In de eerste 25 minuten kwam KV er immers – deels verlamd door de stress? – niet aan te pas. “De coach was enorm nerveus op de bank, want hij herkende ons niet. Maar Anderlecht was ook gewoon heel sterk. Gelukkig kregen we, toen we voor het eerst in de zestien kwamen, meteen een penalty, en volgde ook snel de 2-0. Maar doordat we na rust niet de 3-0 maakten, werd het toch nog zwaar. Anderlecht stak een tandje bij en een punt leek het maximaal haalbare. Dat we dan toch nog wonnen, is echt straf, tegen een ploeg die al dertien matchen ongeslagen was.”

Met dank dus aan zijn doelpunt. Maar toen Matthys de vraag kreeg of dit het hoogtepunt van zijn carrière was, volgde een even logisch als nuchter antwoord: “Zeker niet. Ik heb ooit de bekerfinal­e beslist (in 2006 met Zulte Waregem tegen Moeskroen, nvdr.)

en een hattrick gemaakt in Europa (ook met Zulte Waregem, op

Austria Wien, nvdr.). Was deze goal beslissend geweest, dan stond ze zeker in mijn top drie. Maar als we volgende week met 5-0 verliezen, kopen we er helemaal niks mee.”

Zelfs zonder Kolovos

Klopt volledig. Nu is er wel een scenario waarbij KV Mechelen zondag in de Ghelamco Arena zelfs bij een nederlaag play-off 1 haalt. De voorwaarde is dat Charleroi in Lokeren verliest. Maar spelers en staf beseffen dat ze tegen AA Gent maar beter een punt pakken. Dan zijn ze helemaal zeker.

“Het zal niet gemakkelij­k worden want Gent zal vol voor de zege gaan, om zelf zeker te zijn”, zegt Matthys. “Maar wij mogen nu toch ook wel wat zelfvertro­uwen hebben. We hadden het moeilijkst­e programma van alle play-off 1-kandidaten, en we hebben nu al 4 op 6. Dat wil iets zeggen. Zeker omdat we het zonder Kolovos doen, in mijn ogen onze beste speler dit seizoen. We hebben gewoon een goeie kern en willen het zelf afmaken in Gent. Dat zou onze kwalificat­ie serieus in de verf zetten, en de kers op de taart zijn. De fans snakken er al lang naar, ik hoop echt dat we hen gelukkig kunnen maken.”

 ?? ISOSPORT
FOTO ?? Tim Matthys hoopt de Mechelse se fans zondagzond een ticket voor play-off 1 te schenken.
ISOSPORT FOTO Tim Matthys hoopt de Mechelse se fans zondagzond een ticket voor play-off 1 te schenken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium