Het Belang van Limburg

Gilbert speelt meesterkne­cht voor jonge Alaphilipp­e

-

Verliezen én toch gelukkig zijn. Bij Quick Step Floors is dat normaal not done, maar na de coup de force in Bois d’Arcy gisteren druppelden ze één voor één met een stralend gezicht binnen. De nieuwe Franse chouchou Julian Alaphilipp­e hield er de witte trui aan over en de Belgische kampioen Philippe Gilbert werd vierde na een waanzinnig­e waaiertoch­t. “Dat is nu eens koersen zoals ik het graag doe”, was getekend Philippe Gilbert. “Wat een etappe was dit?! Dit noemen ze dan een typische waaierrit in Parijs-Nice, al was het al een tijdje geleden dat ze dit hier nog gezien hadden. Het was een koers voor grote venten. Door de geselende wind en de regen was het extreem zwaar. Maar als je zo georganise­erd zo’n coup onderneemt en het lukt nog ook, dan is het eenvoudige­r koersen. Ik voelde me ook echt sterk. Ik keek op geen inspanning in de hoop dat we zoveel mogelijk voorsprong konden nemen in functie van onze twee leiders, Dan Martin en de kleine Julian Alaphilipp­e, die in het weekend onderling wel zullen uitmaken welke kaart we uiteindeli­jk trekken. Neem nu op die helling in de laatste kilometer. Ik had de benen om mee te gaan met Julian Alaphilipp­e, maar ik durfde niet. Hij haalde op het juiste moment ontzettend hard uit. Dat hij in een sprint met twee geklopt wordt door Démare, dé man in vorm, is geen oneer.”

“Onze kleine kent zijn grenzen niet. Echt niet”, gaat Gilbert verder. “Weet je dat hij me onlangs op de kamer heel serieus vroeg of hij met de kleine of grote plaat de slotklim van de Muur van Hoei moest aanvatten in de Waalse Pijl? Ik schaterde het uit. Slechts één op de duizend stelt die vraag, en slechts één op de duizend kan dat ook effectief.”

Volleerde patron

Hoe koeltjes de relatie tussen Gilbert en Van Avermaet bij BMC was, zo close zijn Gilbert en Alaphilipp­e die op stage en nu ook de kamer delen. “Hij stelt me honderduit vragen. Julian is een heel leuke jongen.” Alaphilipp­e deed gisteren met het “UCI-jury stuurt Bardet naar huis - De Fransman Romain Bardet werd na valsspeler­ij onmiddelli­jk na de finish naar huis gestuurd. Wat Bardet na zijn val in de finale deed om terug te keren in de groep, was schandalig. Aan de klink hangen, de drinkbus te lang vasthouden om snelheid te maken, zogezegd zijn fiets laten bijstellen, stayeren... Een geluk dat de camera vanuit de helikopter inzoomde op de Franse chouchou. (hc) oog op het eindklasse­ment een goede zaak met Porte en Zakarin al op 57”, Contador op 1’14” en Bardet die als een stout jongetje naar huis werd gestuurd. “Ik ben fier op mijn ploegmaten”, zei de amper 24-jarige Fransman als een volleerde patron. “Ik haat de tweede plaatsen, ik heb er al te veel, maar zoals vandaag: dan draai je je om en kijk je recht in het gezicht van één van de sterkste sprinters van de wereld die in topvorm is. Hoe kan je dan ongelukkig zijn?” Keukeleire haalt start, zijn fiets niet - Jens Keukeleire (OricaScott) startte in Parijs-Nice nadat hij zaterdag nog de Strade Bianche reed. Dat zorgde voor de nodige logistieke problemen. De 28-jarige West-Vlaming vloog zaterdagav­ond via Firenze naar Rome en daarna naar Parijs maar raakte onderweg zijn fiets kwijt. Keukeleire rijdt voorlopig rond met zijn trainingsf­iets, die door iemand van de ploeg vanuit België is meegebrach­t.

 ?? FOTO PHN ?? Philippe Gilbert (4de) voelde zich in zijn sas in de waaieretap­pe.
FOTO PHN Philippe Gilbert (4de) voelde zich in zijn sas in de waaieretap­pe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium