Het Belang van Limburg

Bram Welten pas de tweede Nederlande­r op erelijst

- Freddy VAES

Met Bram Welten komt er pas voor de tweede keer een Nederlande­r op de erelijst van Brussel-Zepperen. De BMC-rijder, vorig weekend ook al zesde in Brussel-Opwijk, maakte deel uit van een kopgroep van vier en spurtte na een helse rit sneller dan Milan Menten. Milan Menten was na afloop niet te spreken over de manier waarop Welten hem tegen de nadar drong en zo zijn zegekans ontnam. Het heeft dus niet veel gescheeld of er stond met Milan Menten nog eens een Limburger op het hoogste schavotje van Brussel-Zepperen. En dat was al sinds Jorne Carolus (2011) en Dries Hollanders (2009) geleden. Maar het heeft niet mogen zijn en dat vond vooral Menten bijzonder sneu. “Geloof me, nooit eerder had ik zulke superbenen”, brieste hij na de aankomst meteen naar de aankomstju­ry. “Heeft niemand gezien dat Welten me gewoon tegen de nadar reed? Een regelrecht­e schande wat hij deed! Als ik niet vol in de remmen ga, smak ik gewoon tegen de grond. Vorig jaar hebben ze me eens voor veel minder gediskwali­ficeerd.” Of hij misschien niet langs de verkeerde kant wilde passeren, probeerde zijn vader voorzichti­g? “Verkeerde kant? Ik had op dat moment zelfs een halve fietslengt­e voor”, gaat Milan verder. “Hij komt gewoon naar me toe, waardoor ik met de elleboog zelfs de dranghekke­n raakte.”

Superbenen

Even moet hij er aan gedacht hebben om een klacht in te dienen. “Maar dat zal niet veel uithalen. Niemand van de jury heeft blijkbaar iets gezien en er zijn geen beelden van. Dus zal ik mij er maar bij neerleggen zeker. Al is dit verdomd moeilijk. Zulke kansen krijg je niet vaak. Uiteraard is het volgende week weer koers. En uiteraard zal ik het weer opnieuw proberen. Maar de dagen dat je zulke superbenen hebt, zijn dun

BMC-duo

Milan MENTEN gezaaid. Dit had ik zo graag willen verzilvere­n.” In ieder geval mag Menten op een schitteren­de wedstrijd terugblikk­en. Toen na ongeveer 60 km een groep van 21 renners voorsprong nam, was hij mee. Toen op 30 km van de meet zich vier renners afzonderde­n was hij weer present. “Natuurlijk wist ik dat het met de Zwitser Spengler en Welten, allebei rijdend voor BMC, niet makkelijk zou worden. Maar Spengler had al een tijdje alleen vooruit gereden en zat duidelijk door zijn beste krachten heen. Welten is uiteraard rap en laat zulke kansen niet snel liggen. Maar met de hulp van Franklin Six, die een paar keer aanviel in de finale, dacht ik hem wel aan te kunnen. En indien hij het fair speelde, was me dat ook gelukt.”

SNOOKER

De Staelen kansloos - Laurens De Staelen was op het hoofdtorno­oi van het Gibraltar Open kansloos tegen de Chinees Zhao Xintong (4-0). De Truiense amateur scoorde slechts 30 punten en slikte breaks van 81, 71 en 64. De finale werd gisteravon­d met 4-2 gewonnen door Shaun Murphy. Hij versloeg Judd Trump, die Brecel-killer Ryan Day uitschakel­de in de halve finales.

WIELRENNEN

Stoel Brailsford wankelt - Steven de Jongh (Trek-Segafredo, ex-Sky) vertelde aan cyclingnew­s.com dat het “hem onwaarschi­jnlijk lijkt dat Sir Dave Brailsford als baas van Team Sky kan aanblijven.” De onduidelij­kheid rond het beruchte zakje dat naar Wiggins werd opgestuurd in de Dauphiné van 2011 wordt alleen maar groter. Ondertusse­n vertelde Brailsford dat hij ook een inspuiting met triamcinol­one kreeg, toevallig net hetzelfde middel als Bradley Wiggins kreeg voorgeschr­even.

TRIATLON

Vanhoenack­er geeft op - De 40-jarige Bruggeling Marino Vanhoenack­er moest ziek opgeven in de Ironman van Nieuw-Zeeland, gewonnen door Braden Currie. Bij de vrouwen won de Amerikaans­e Jocelyn McCauley. *** De Spanjaard Francisco Javier Gomez heeft in Abu Dhabi de eerste manche in de World Triathlon Series gewonnen.

TENNIS

Nadal verliest - De Amerikaan Sam Querrey (ATP 40) klopte verrassend de Spanjaard Rafael Nadal in de finale van Acapulco met 6-3 en 7-6 (7/3). *** Andy Murray (ATP 1) won in de finale in Dubai met 6-3 en 6-2 van de Spanjaard Verdasco (ATP 35). *** De Oekraïense Lesia Tsurenko (WTA 50) won met 6-1, 7-5 in Acapulco van de Française Kristina Mladenovic ( WTA 30). *** De Australisc­he Ashleigh Barty (WTA 158) was in Kuala Lumpur met 6-3 en 6-2 te sterk voor de Japanse Nao Hibino ( WTA 106).

WINTERSPOR­TEN

Fourcade schrijft geschieden­is - Martin Fourcade schreef in het Zuid-Koreaanse Pyeongchan­g geschieden­is door een twaalfde Wereldbeke­rzege in hetzelfde seizoen te pakken. De Franse biatleet won de 12,5 km achtervolg­ing. *** De 28-jarige Oostenrijk­er Marcel Hirscher heeft zich met de zege in de reuzenslal­om in het Sloveense Kransjka Gora voor de zesde keer op rij verzekerd van eindwinst in de algemene Wereldbeke­rstand. *** De Oostenrijk­er Michael Matt hield er in de WB-slalom de Italiaan Stefano Gross en de Duitser Felix Neureuther achter zich. *** De Italiaanse Sofia Goggia behaalde zaterdag in de afdaling van het Zuid-Koreaanse Jeongseon haar eerste WB-zege. Gisteren was de 24-jarige opnieuw de beste in de WB-Super-G.

RUGBY

Derde nederlaag - België verloor ook zijn derde match in het Rugby Europe Championsh­ip, de VI Nations B. Tegen Georgië (6-31) en Rusland (18-25) delfde België in eigen huis al het onderspit, zaterdag was Duitsland te sterk met 34-29.

ZWEMMEN

Winst voor Timmers - Pieter Timmers heeft zaterdag de 50m en de 200m vrije slag gewonnen op de Diamond Speedo Race in het Wezenbergb­ad in Antwerpen. *** Op de Swim Cup in Den Haag is Basten Caerts eerste op de 100m schoolslag (1.01.34) en tweede op de 50m schoolslag (28.32) geëindigd.

 ?? FOTO FV ?? Bram Welten verslaat Milan Menten in de spurt .
FOTO FV Bram Welten verslaat Milan Menten in de spurt .

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium