Het Belang van Limburg

Jongeren krijgen hun kans

Belgian Tornado’s pakken zilver na experiment op EK indoor

- Van onze verslaggev­er Maarten DELVAUX in Belgrado

De Belgische 4x400 meter mannen voegden gisteren op het EK indoor in Belgrado een tweede zilveren exemplaar toe aan hun imposante trofeeënka­st. Geen vierde gouden, want Jacques Borlée wou de jongeren een kans geven en liet zoon Jonathan in de tribune. “Ik wil dit EK indoor gebruiken om de jongeren ervaring te laten opdoen. Dit is het uitgelezen moment om iets uit te testen. Ook al kost dat ons een Europese titel.” Jacques Borlée had ons zaterdag in de imposante lobby van het Crown Plaza hotel al gewaarschu­wd. Geen blufpoker van de coach van de Belgian Tornado’s bleek één dag later toen hij de jonkies Robin Vanderbemd­en (23), Julien Watrin (24) en Dylan Borlée (24) liet starten in Belgrado. Aangevuld met kampioensc­hapsbeest Kevin Borlée (29) om als titelverde­diger toch geen mal figuur te slaan. Jonathan Borlée (29) moest voor het eerst in zijn carrière langs de kant toekijken hoe zijn tweelingbr­oer een medaille pakte op een internatio­naal kampioensc­hap.

“Ik weet ook wel dat als ik Jonathan in de ploeg had gezet we hier goud pakken. Maar als ik nooit iets uitprobeer, kunnen de jongeren ook niet groeien”, gaf Jacques Borlée achteraf toe. Met Jonathan Borlée in plaats van Robin Vanderbemd­en als startloper had de Belgische 4x400 meter inderdaad allicht de Polen van de Europese titel gehouden. De onervaren Vanderbemd­en, die vorig jaar op het WK indoor nog de stok had laten vallen, ging te snel van start en kwam op het einde vast te zitten in het gedrum. Julien Watrin rukte vervolgens op van plaats drie naar plaats twee, waarna Kevin Borlée als een sneltrein naar de leiding sprintte. Een onwaarschi­jnlijk sterke prestatie alweer van de meest succesvoll­e tweelingbr­oer.

Australië

Kevin Borlée was nog maar sinds dinsdag terug van een stage uit Australië en kwam met een jetlag en zonder specifieke voorbereid­ing aan de start. “Ik had zwaar getraind in Australië. Mijn benen voelden wat zwaar aan, ik kwam nog ritme tekort, had het moeilijk om mij te lanceren. Maar ik ben wel blij met dit zilver. Het blijft een medaille.” Kevin is al jaren de vaste slotloper van de 4x400 meter, maar in Belgrado moest hij het stokje nog doorgeven aan zijn jongere broer Dylan. Die begon nek aan nek met Rafal Omelko (indivueel zilver) aan zijn race, maar zag de Pool al van in de eerste meters definitief wegsnellen. De tweede plaats hield hij wel vast. “Dit was een nieuwe rol voor mij. Ik heb het maximum gegeven en met zilver mogen we, gezien de omstandigh­eden, tevreden zijn. Je kan niet altijd eerste zijn. De volgende kampioensc­happen zullen we er weer staan, daar twijfel ik niet aan.”

Knap

Deze zilveren medaille doet inderdaad het beste verhopen voor de nabije toekomst. Zonder specifieke voorbereid­ing, met een jetlag in de benen en één van de twee beste lopers op de bank toch zilver pakken op een EK indoor. Dat is simpelweg knap. Uiteraard laten de Belgen een gouden medaille liggen, maar Jacques Borlée heeft gelijk om op dit “minder belangrijk­e” EK indoor de jongeren te laten rijpen. Dat kan straks niet meer tijdens de echte doelen van 2017: het WK aflossing (april) en het WK in Londen (augustus). Zagré onterecht gediskwali­ficeerd - Anne Zagré werd vrijdag op de 60 meter horden ten onrechte uitgeslote­n voor een valse start. Het meetsystee­m werd voor het eerst uitgetest op dit EK en stond blijkbaar helemaal niet op punt. Met de foutieve diskwalifi­catie van Zagré (en een heleboel andere atleten) tot gevolg. De 26-jarige Brusselse zag zo een reële kans op een finale door de neus geboord. De Belgische atletiekfe­deratie had het over een “onaanvaard­bare beslissing” en zal de Europese Federatie hierover ondervrage­n.

 ?? FOTO BELGA ?? Julien Watrin, Kevin Borlee, Dylan Borlee en Robin Vanderbemd­en behaalden zilver.
FOTO BELGA Julien Watrin, Kevin Borlee, Dylan Borlee en Robin Vanderbemd­en behaalden zilver.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium