Het Belang van Limburg

“Op negen stappen van finale”

Technische staf neemt tijd voor een 'medical joker'

- Leo PEETERS

De volle buit voor Noliko Maaseik, gekoppeld aan puntverlie­s voor VCL Aalst en Antwerpen: na één van tien speeldagen is de toon al gezet in de play-offs. Maaseik dikte zijn startkapit­aal van vijf punten tot acht aan. “Mooie uitslag, op weg naar de titelfinal­es. De ploeg dreef voort op het niveau van de CL-match tegen Dinamo Moskou”, opperde voorzitter Mathi Raedscheld­ers. “Nog negen wedstrijde­n te gaan. Niets is beslist. Maar de 3-0 geeft vertrouwen.” De 3-0 laat het beste verhopen. Ook omdat Maaseik zich zal versterken met een ‘medical joker’: een vervanger voor de jonge Noor Anders Mol, uitgeschak­eld door longproble­men. Maar dat komt goed met Anders.

Menen snel overklast

Wout Wijsmans over de bijkomende aanwerving: “De ‘medical joker’ zal niet voor morgen zijn. Probleem is dat de meeste competitie­s in de wereld nog lopen. Ik hoop zo snel mogelijk de juiste klepper te vinden. Geef me maximaal twee weken.” Over de match zei Wout: “Tegen alle verwachtin­g liet Menen zich in alle lijnen overklasse­n. Het doet goed met zo’n 3-0 te beginnen. We willen zo graag de finaleplaa­ts.”

Dat Kamil Rychlicki de harten weer stal, daar hoefde geen tekening bij. Zestien punten voor de Luxemburgs­e Pool, die Menen op zijn eentje afmaakte in de derde

-COMPETITIE MANNEN LIGA B

GEMBLOERS-W. GENK A 2-3

Genk won de eerste twee sets. De eerste beregoed gemakkelij­k. De tweede over 17-23 na iets meer weerstand. Maar Gembloers liet het daar niet bij. Coach Pé Van Zundert: “We konden de knop omdraaien in de tiebreak. Met het keerpunt bij 5-8. De thuisploeg drong aan tot 810. Dan sloegen we de winnende kloof van 8-12 naar 10-14.”

MANNEN EERSTE DIVISIE A

LUBBEEK-N. MAASEIK B 3-1

Coach Guy Schroyen speelde mee bij de invallers. Zijn team spetterde in de eerste set. Bram Franssen: “Dan maakten we te veel foutjes. We konden een setbal in de slotfase helaas niet omzetten.” set. Maar we willen de andere spelers niet te kort doen. Nicolas Bruno: “We hebben Kamil alle steun gegeven. Zo maakte hij het helemaal waar op de hoofdaanva­l.”

Pittige plaatsball­en

Bezoeker Anshel Ver Eecke sprak zijn oordeel uit: “Ik had nooit het gevoel dat we behoorlijk bezig waren. Ach, Maaseik is zo moeilijk te ontwrichte­n. Ze spelen eigenlijk met drie libero’s: Santucci, vandaag jarig, 30 lentes, nvdr., Bruno en Jelte Maan. Ze pakten het in de tweede fase slim aan op de flank. Met tipballen. Geen ‘gewone dropballen’, neen: ze plaatsten ze met een korte maar felle tik. Zeer

VROUWEN TWEEDE DIVISIE A

ZANDHOVEN-DIEPENBEEK 3-0

Bieke Vermeulen trachtte in de eerste set tegen te prikken na 1612. De thuisploeg scoorde alert op service. Koen Dekens: “Zes foutjes in receptie, zeven aanvallend­e punten. Dat was duidelijk te weinig. We kwamen nog aan 25-14 door zes Zandhovens­e opslagmiss­ers.” Dievoc bracht meer vuur, kwam na 8-5 even op voorsprong: 15-16. De ingekomen youngster Anouck Van Bouwel zorgde voor drie puntjes. Maar VBC stak gepast een tandje bij en liet Diepenbeek ter plaatse.

BEKER VAN LIMBURG MANNEN HALVE FINALES N. MAASEIK-VTI HASSELT 2-3

In twee edities trok Noliko Maaseik B aan het langste eind. Nu wezen de bordjes andersom in een thriller van formaat. Na enkele moeilijke weken Sportief en technisch directeur

Wout WIJSMANS verrassend voor ons mannetje achter het blok in de dekking.” De prijs van de MVP, de ‘maestro’ bereikte VTI de finale van de Limburgse beker. Stef Strijckers gunde de bezoekers het succes. “Deze wedstrijd was een finale waardig”, zo zei hij. Fermont deed het prima bij de thuisjonge­ns, maar Thijs en Vandereyt kwamen vanaf de derde set onder stoom. Voor Maaseik leek de winst toch binnen: 12-9 in de tiebreak. Stef Strijckers: “Maar de vermoeidhe­id sloeg noodlottig toe. Een sterke Brepoels zette ons voor schut: 12-15.” Hasselaar Gilles Maesen op de libero: “Dirks en Fermont maakten het ons moeilijk over 21-16 in de eerste set. Dan namen Brepoels en Thijs het commando over. In de plaats van Vanden Wyngaert en Steensels. Raemaekers aan de pass en Dirks, met twee bloks op Thijs, forceerden 2-0.” Van Hest en Brepoels sloegen via 13-17 hard terug. Thijs, Hoeyberghs en Leenaers trokken hun niveau op. ging ongetwijfe­ld naar spelverdel­er Brani Skladany. Heel sterk, hoe hij de grensploeg, met flitsende eerste tempo’s naar Vigil en Bontje, uit verband speelde. Dat was balen voor Sarnecki en Gorski, de twee bezoekende Poolse sterkhoude­rs. Ze grabbelden weinig puntjes bij elkaar.

Castellani als stuurman

De eerste set golfde van 8-6 naar 17-10 en 19-11. Bij 24-16 volgden vijf setballen. Zo moest coach Castellani aan 24-20 een time-out gebruiken: 25-20. Rob Bontje: “Ook in de tweede set hadden we een agressieve start.” Ja, tot 8-5. Dan hoopten Sinnesael en Ver Langs 2-8 en 6-13: zo stond het plots 2-2. Gilles Maesen: “De vijfde set werd een nagelbijte­r: 12-9. Wedstrijd gedaan, denk je dan. Inpakken en wegwezen. Maar neen. Van Hest en Leenaers lieten hun prooi niet los. Met zes treffers achter elkaar. Goed voor een sportief delirium. Eindelijk in de prijzen.”

BEVO GEETBETS-AVOC ACHEL 0-3

De vinnige thuisploeg smeerde Achel 24-22 aan in de eerste set. “Maar de bezoekers gebruiken hun voordeel in gestalte. Duidelijk via Brian Schouren”, zei André Dekeyzer. Halfweg de tweede set sloeg Avoc de kloof. “We lieten net zoals de Betsen enkele Eecke bij 14-14 op de ommekeer. Maar de plaatsball­en deden Menen over 22-18 en 24-20 de das om. Bontje: “Ook in de derde set zou Castellani na 8-2, 16-11 en 2320 gepast bijsturen. We mochten zeker niet falen.”

“Goed begonnen”, zo blikte Mathi Raedscheld­ers terug. “Ik voelde bij de 600 supporters veel enthousias­me. Hopelijk realiseren we onze titeldroom.”

Moeilijke opgave hoor: een passende 'medical joker' vinden. Alle competitie­s in het buitenland zijn nog aan de gang

wisselspel­ers opdraven”, vertelde Bjorn De Greef. “Middenaanv­aller Wouter Verhees knalde ons gevat naar de finale van de Limburgse beker tegen VTI Hasselt.”

COMPETITIE VROUWEN LIGA B UVOC UIKHOVEN-ELSENE B 3-0

Uvoc in bloedvorm boekte zijn tweede knaller van het weekend. Over 21-17, 21-12 en 21-15 in de drie sets kwam de zege in de interclub nooit in gevaar. Ondanks wat last van stramheid. Het werd een kleine walk-over met een sterke invalbeurt van Fleur Baens en Ine Willen. De bezoekster­s maakten liefst 37 fouten: 10, 14 en 13 per set. Naar verluidt overweegt het noodlijden­de Elsene een fusie met Farciennes door een te laag budget.

 ?? Foto DICK DEMEY ?? Ver Eecke wordt gestopt door Skladany, Bontje en Bruno.
Foto DICK DEMEY Ver Eecke wordt gestopt door Skladany, Bontje en Bruno.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium