Het Belang van Limburg

“Tien jaar ouder geworden”

Houthalen wint ondanks 24 balverliez­en

- Raf COMANS

Met een dosis geluk trok een onherkenba­ar zwak Houthalen gisteren aan het langste eind in een wedstrijd waarin de verdedigin­gen baas waren. Nadat Maesen met een korf en bonusvrijw­orp er 58-57 van gemaakt had was het nog 22 seconden bibberen en knokken voor Cuva. Melsele kreeg nog drie shots, maar die pogingen strandden allemaal op de ring. Door de 87-88-thuisneder­laag (na verlenging) van Soba tegen Oxaco verstevige­n de Limburgers hun vijfde plaats in het klassement. "Ik ben vandaag tien jaar ouder geworden" liet Ronnie McCollum zich onmiddelli­jk na het eindsignaa­l ontvallen. "We verdienen het niet van te winnen. We speelden niet goed. Mentaal waren we er niet. Het leek alsof de zwakke afwerking zijn weerslag had op de verdedigin­g. Ik vind dit erg voor Melsele, maar ik ben natuurlijk blij met de overwinnin­g. Dat we uiteindeli­jk toch de zege thuis houden heeft ook te maken met de maturiteit van mijn ploeg. Op dat vlak zijn we gegroeid ten opzichte van het begin van het seizoen", aldus de coach van Cuva Houthalen.

Van bij de opworp was het moeilijk scoren voor beide ploegen. De thuisploeg leidde bijna doorlopend in de eerste helft, maar na 28-18 (16') bogen Torreborre (exPepinste­r), Perez Tejada en de Nederlande­r Hilliman met een 2-14 om naar 30-32 bij de rust. In de tweede helft ging het gelijkop. Melsele stak via Kabeya en Hilliman de hand uit naar de zege: 5457 op 2 minuten voor affluiten. Koonings (1/2 VW) en Maesen sleepten echter nog de overwinnin­g uit de brand. "Offensief waren we heel zwak. Weinig beweging en weinig energie. Vooral in de eerste helft", stelde de vandaag jarige Bart Maesen vast. "We winnen de match in verdedigin­g. Op het laatste hebben we wat geluk dat we erover komen. Wellicht speelt het thuisvoord­eel daar ook wel in mee.

MANNEN TOP DIVISIE 2B

TONGEREN-LIER

66-104

Vlotte start van Tongeren naar 7-0 maar dan nam De Beukelaar (27 punten voor rust) het over. Doordat Tongeren B ook moest spelen stonden er gedurende ruime tijd twee junioren op het veld.

HOUTHALEN-CASTORS 132-44

Houthalen was kansloos tegen de ongeslagen leider. Enkel in het laatste quarter kreeg het aanvallend kansen. Nee, dit is een echte ugly win." Houthalen leed maar liefst 24 balverliez­en tegen 13 voor de bezoekers. "Ofwel was de pass te snel, ofwel te laat. Onwaarschi­jnlijk zoveel balverliez­en. We speelden niet alsof we wilden winnen. Maar het is beter om een slechte match te winnen dan een goed wedstrijd verdienste­lijk te verliezen", lachte McCollum. "Enrico Montanari was vandaag heel belangrijk voor ons. Hij bracht energie en smeerde de tegenstand­er fouten aan." "Offensief was dit ongetwijfe­ld onze slechtste match van het seizoen", gaf Bart Maesen toe. "We hebben volgende week wel wat werk. Het fysieke spel speelde ons parten. Er werd geduwd en getrokken en de refs lieten dat toe. Maar dat was aan twee kanten zo", bleef Maesen eerlijk. "We verstevige­n onze vijfde plaats. Dat is niet onbelangri­jk want we krijgen nog moeilijke wedstrijde­n de volgende weken. En die vijfde stek willen we toch vasthouden.

MANNEN TOP DIVISIE 2B

HASSELT-COMBLAIN

Gemakkelij­ke maar wel verdiende overwinnin­g voor Hasselt tegen een weinig gemotiveer­d Comblain. Tegen een zwak verdedigen­de tegenstand­er maakten Moens en Vanhove al snel een kleine kloof. Screurs vergrootte die tot tien punten. Daarna werd het duidelijk dat ook Comblain de promotie naar de Top Divisie 1 niet ziet zitten (zie time out). Vanhove en Screurs zorgden voor de belangrijk­e Hasseltse punten.“We waren onmiddelli­jk bij de les”, aldus Vanhove. “Een agressieve start is belangrijk tegen deze ploeg. Iets waar we goed op trainen, maar niet altijd uitvoeren. Ik had niet het gevoel dat Comblain niet wou winnen, maar dat is niet ons probleem. Wij hebben nog enkele

RonnieR McCollum CoachCoac Cuva Houthalen

85-67

overwinnin­gen nodig. Dat die problemen nu bovenaan in het klassement voorvallen, daarover moet de Liga eens nadenken. Het wordt tijd dat er een licentiesy­steem wordt ingevoerd. Het is erg dat het financiële belangrijk­er geworden is dan het sportieve. Op dit moment is het in ons nadeel dat die ploegen hun laten verliezen. Wij hebben al tegen al de topploegen gespeeld en zij delen nu punten uit aan onze concurrent­en in de degradatie­strijd.”

 ?? Foto RAYMOND LEMMENS ??
Foto RAYMOND LEMMENS
 ?? SERGE MINTEN
FOTO ?? Bloemen (9) botst tegen een Waalse verdediger op. Darnell Snyers (13) op weg naar de ring.
SERGE MINTEN FOTO Bloemen (9) botst tegen een Waalse verdediger op. Darnell Snyers (13) op weg naar de ring.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium