Het Belang van Limburg

Loyen voor het eerst Belgisch kampioen bij senioren

-

Eline Loyen (18) heeft in LouvainLa-Neuve haar eerste Belgische titel veroverd bij de senioren. De Hoeseltse versloeg in de finale ex-Belgisch kampioene Nathalie Marchetti met 4-1. Het is de eerste keer sinds de titel van Karen Opdencamp in 2010 dat een Limburgse zich nog eens de beste tafeltenni­sspeelster van België mag noemen. 2017 is het jaar van de doorbraak van Eline Loyen. Aan de zijde van Lisa Lung veroverde ze onlangs nog dubbelgoud op het EK-21. Op het BK in Louvain-La-Neuve excelleerd­e ze helemaal: goud in het enkel én het damesdubbe­l aan de zijde van Margo Degraef. En als toemaatje ook nog een zilveren plak in het gemengd dubbel. Maar de meeste aandacht ging terecht naar haar gouden plak bij de dames. Een eerste Belgische titel bij de senioren en als de Hoeseltse op de ingeslagen weg verder gaat, zal het zeker niet de laatste zijn. Loyen: “Er is duizend kilo stress van mijn schouders gevallen na het matchpunt. Een Belgische titel bij de senioren stond heel hoog op mijn verlanglij­stje. Ik ben superblij dat die titel nu binnen is.”

Diesel

Loyen begon de finaledag van het BK wel als een diesel. Tegen zevende reekshoofd Morgan Guidone flirtte ze in de kwartfinal­es zowaar met de uitschakel­ing. Loyen: “Ik speelde gestressee­rd en stond al snel 1-3 achter in sets. Dat meisje stond ook heel goed te spelen. Gelukkig haalde ik net op tijd mijn niveau en kon ik het nog ombuigen naar 4-3.”

In de halve finale stond er geen maat op Loyen. Met een droge 4-0 won ze van de West-Vlaamse Margo Degraef (Degraef mepte in de kwartfinal­e nochtans Lisa Lung uit het toernooi met 4-0). In de finale wachtte de Waalse Nathalie Marchetti, met haar defensieve spel niet meteen de favoriete tegenstand­er van Loyen. “Het ging super vlot in de eerste twee sets. Te vlot, eigenlijk (lacht). Ik werd een beetje gemakzucht­ig en verloor daardoor de vierde set. In de vijfde set kon ik mij herpakken en het afmaken.”

Internatio­naal

De eerste Belgische titel voor Loyen is een feit.

“Of ik nu ga vieren? Een beetje, toch. We gaan lekker eten met de familie en vrienden. Niet te laat, want morgen vertrek ik alweer naar Zweden voor een toernooi. Een Belgische titel is mooi, maar om internatio­naal door te breken ligt er nog veel werk op de plank. Op mentaal vlak heb ik reuzenstap­pen gezet, maar technisch kan en moet het nog beter. Dit is nog maar een begin.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Eline Loyen.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Eline Loyen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium