Het Belang van Limburg

“Plaats lockers voor daklozen”

Daklozenwe­rking De Trawanten wil mee investeren in projecten

- Dirk JACOBS

De Shelter, de extra winteropva­ng voor dak- en thuislozen op de Kempische Steenweg in Hasselt, sluit eind maart de deuren. De Trawanten, een groep van zestien Hasselaren die zich inzetten voor de Hasseltse dak- en thuislozen, zien na dit eerste seizoen wel ruimte voor verbeterin­g. “Tegen volgende winter moeten er een aantal dingen veranderen”, zeggen Marcel Vanhex en Herwig Janssens van De Trawanten. “Officieel telt Hasselt 73 dak- en thuislozen maar het zijn er zeker meer”, zeggen De Trawanten. “Vaak leven ze in erbarmelij­ke omstandigh­eden, maar erger nog, ze voelen zich ook uitgestote­n door de maatschapp­ij. Er worden zeker inspanning­en gedaan, maar soms verkeerd en op veel te korte termijn bekeken. Daklozen in een andere richting duwen, vergt tijd, soms decennia. Wij werken daar in alle geduld aan”, zeggen Marcel Vanhex en Herwig Janssens. “In de meeste centrumste­den is er tijdens de wintermaan­den wel een structuree­l aanbod, ook in Hasselt waar ‘De Shelter’ is geopend. Maar elders kunnen de mensen er zonder identiteit­scontrole terecht, terwijl die hier vaak een drempel vormt. Daarbij komt dat de daklozen er om 8.30 uur weg moeten, zonder douche, bad of ontbijt terwijl Café Anoniem, waar ze dan vaak heen trekken, pas om 9.30 uur opent. Waarom kunnen deze dingen niet beter aansluiten? Een zaak van respect waarvoor we richting winter 2017-2018 aandacht zullen vragen. En we willen ook een plek waar een twintigtal lockers kunnen staan, zodat deze mensen er hun hebben en houden kunnen achterlate­n in plaats van er de hele dag mee de hort op te moeten. Dat kost geen massa’s geld.”

Kaartjes

De Trawanten willen graag mee investeren in zulke projecten. “In de eindejaars­periode hebben we een actie gelanceerd tot solidarite­it en we zijn zelf geschrokke­n hoezeer deze problemati­ek de Hasselaren raakt. We hadden 350 postkaartj­es gemaakt om te verkopen. In tweeluik met enerzijds een boodschap van de dakloze aan de koper en anderzijds een postkaart waarmee de kopers een nieuwjaars­wens aan een dakloze konden richten. We hebben kaarten moeten bijdrukken, we hebben er 1.700 verkocht. En 790 mensen hebben ook een wens naar een dakloze teruggestu­urd. Sommigen kregen er tranen van in de ogen. Terwijl wij vreesden voor verlies, heeft deze actie ons 580 euro opgebracht. Dat geld willen we investeren in projecten voor daklozen.”

Vzw

De groep wil zich nu als vzw organisere­n om beter te kunnen praten met de overheden. “Vanzelfspr­ekend zijn we blij met wat De Trawanten doen”, zegt OCMWvoorzi­tter Brigitte Smets. “Maar in eerste instantie willen we daklozen toch naar de vaste opvang binnen het CAW leiden, waar ze alle opvangmoge­lijkheden krijgen, zonder onderbreki­ng en met het nodige comfort om te douchen. De Shelter is een extra voor de winter. We gaan dit einde maart evalueren met alle betrokkene­n en nemen deze bezorgdhed­en mee. Maar de identifica­tie blijven we doorvoeren, omwille van de veiligheid. De lockers zijn geen nieuwe vraag maar daar zitten we met hetzelfde veiligheid­sprobleem. We zijn er niet tegen, maar zijn bang dat deze lockers al snel de opslagplaa­ts voor verkeerde dingen worden. Maar ook deze vraag nemen we zeker mee.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S SERGE MINTEN ?? een een actie actie met met in in de de eindejaars­periode eindejaars­periode
De De Trawanten Trawanten organiseer­denorganis­eerden ze. bijdrukken”, zeggen kaartjes. “We hebben er moeten
FOTO'S SERGE MINTEN een een actie actie met met in in de de eindejaars­periode eindejaars­periode De De Trawanten Trawanten organiseer­denorganis­eerden ze. bijdrukken”, zeggen kaartjes. “We hebben er moeten

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium