Het Belang van Limburg

“Muziek is mijn ultieme doel”

Mathias Vergels heeft zijn eerste single uit en maakt comeback in ‘Thuis’

- Raymone DE CONDÉ

Elke VAN MELLO van het VIER-programma ‘Auwch’

Binnenkort is Mathias Vergels (24) terug op het Eén-scherm als Lowie in ‘Thuis’ na een afwezighei­d van zowat een jaar. Nu heeft hij een eerste single uit, ‘Margherita’, waar ook Alex Callier de hand in had. “Deze morgen liet mijn lief me de single zien op Spotify en iTunes. Dat was een heerlijk gevoel. Ik ben altijd met muziek bezig geweest.” Zijn manager, Bob Savenberg, heeft een contract onderhande­ld met Sony. Wat dat contract precies inhoudt, weet hij zelf niet. “Ik zat daar in een zaaltje met mensen die ik nog nooit gezien had. Het belangrijk­ste is dat we onze goesting kunnen doen. Er is tegenwoord­ig veel te veel elektronis­che muziek op de radio. Wij willen terug naar de basis. ‘Margherita’ is opgenomen met een klassieke bezetting: leadzanger/gitarist, een tweede gitarist, bassist, pianist en drummer. Zonder speciale effecten, gewoon knallen.” ‘Margherita’ gaat over de kater die hij overhoudt na een wilde nacht met een meisje dat ongeveer dezelfde naam draagt als de Mexicaanse cocktail margarita. Mathias Vergels: “Waar die kater vandaan komt, moet iedereen maar zelf invullen. Als je het mij vraagt, is het niet van die margarita want ik ben niet zo’n liefhebber van cocktails.” (lacht)

Wat is de inbreng geweest van Alex Callier?

“Ik schrijf mijn teksten met leden van de band, vooral met Manu Lommelaar Stijn Ramaekers, vorig jaar de jongste deelnemer in ‘De Mol’, legde toen een mooi parcours af: hij viel pas af in de voorlaatst­e uitzending.

Hij geeft dit seizoen als ervaringsd­eskundige molwatcher iedere maandag zijn visie op de gebeurteni­ssen in Zuid-Afrika. Huylebroec­k, mijn rechterhan­d. Met Alex hebben we ideeën uitgewisse­ld en geëxperime­nteerd. Alex had eerst een softer nummer gemaakt, wij hebben het meer een punk feel gegeven.”

Is dit de voorbode van een album?

“Kan zijn. We gaan stap voor stap te werk. Van ‘Margherita’ gaan we nog een clip opnemen, deze maand maken we een radiotour en we gaan naar ‘Van Gils & Gasten’. Het zal superdruk worden. Eerst focussen op deze release en dan zien wat het geeft.”

Je bent al je halve leven met muziek bezig. Die eerste single heeft best lang op zich laten wachten.

“Wat wil je? Mijn eerste gitaarke heb ik gekregen op mijn twaalfde verjaardag, een tweedehand­s blauw ding dat ik gezien had in een oud muziekwink­eltje. Daar ben ik mee beginnen te tjengelen. Tot groot jolijt van mijn vader, die bakker was en overdag moest slapen. (lacht) Ik heb in allerlei punkbands gespeeld met veel geschreeuw, tieners die boodschapp­en roepen en ervan overtuigd zijn dat ze de wereld begrijpen.”

Ga je ook op festivals spelen?

“Misschien. Maar ik ga in de zomer ook trouwen. Met Julie Houtman, die in Brussel lesgeeft in een lagere school. Op 1 april van vorig jaar hebben we ons in Venetië verloofd. We wonen samen in de bakkerij van mijn vader in SintGenesi­us-Rode. De precieze trouwdatum houden we liever geheim.”

Je speelt ook in de theaters met ‘Aspe 2’.

“Klopt. Ik ben net op weg naar Sint-Truiden, waar we al onze dertigste voorstelli­ng gaan spelen. Het is een Cluedoverh­aal waarvan we niet van tevoren weten welke versie we moeten spelen. Dat ligt in de handen van het publiek, dat uitmaakt wie de hoofdverda­chte is. Vervolgens is er een vragenrond­e naar het motief van de misdaad. Dan is het aan ons om die piste te onderzoeke­n. Als toeschouwe­r zou ik dat eerlijk gezegd niet zo fijn vinden. Voor mij mogen de acteurs op de scène doen wat ze willen. Maar dit concept wordt wel geapprecie­erd.”

Vorig jaar in april ben je uit ‘Thuis’ verdwenen. Lowie ging in Sevilla architectu­ur studeren. Binnenkort kom je terug. Volgens het ‘Thuis’-boek heb je er in Sevilla een zootje van gemaakt: een relatie begonnen met Chiara, het lief van één van je professore­n. Gevolg: weggestuur­d van de unief en ook van het stadsproje­ct gezet. Naar het schijnt, komt Chiara – in de gedaante van actrice Elisabeth Puglia - mee naar België en dus naar ‘Thuis’.

“Ik ga dat niet tegensprek­en. We staan intussen al op de set. Ik ben er vorig jaar uitgestapt omdat ik er een tijdje tussenuit wilde zijn om me te focussen op andere dingen, vooral op muziek. Dat is altijd mijn ultieme doel geweest.”

 ?? FOTO BELGA ?? Mathias Vergels, muzikant én binnenkort weer Lowie in ‘Thuis’.
FOTO BELGA Mathias Vergels, muzikant én binnenkort weer Lowie in ‘Thuis’.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium